Για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια η ανάπτυξη της οικονομίας της Ιταλίας μηδενίστηκε, προκαλώντας νέα προβλήματα στην κυβέρνηση της χώρας που ήδη βρίσκεται σε κόντρα με τις Βρυξέλλες επειδή θέλει να αυξήσει τις δαπάνες στον προϋπολογισμό.

Αυτό έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία για το τρίτο φετινό τρίμηνο τα οποία αποκάλυψαν επίσης ότι σημαντικές προκλήσεις εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ολόκληρη η ευρωζώνη όπου η ανάπτυξη υποχώρησε απροσδόκητα το ίδιο διάστημα σε 0,2% από 0,4% το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας. Μια εξέλιξη που περιπλέκει μεταξύ άλλων ακόμη περισσότερο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θέλει να κλείσει την κάνουλα της άφθονης ρευστότητας.

Οπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας ISTAT, η ανάπτυξη το τρίτο φετινό τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο ήταν μηδενική. Το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου η ανάπτυξη ήταν 0,2%. Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη της Ιταλίας διαμορφώθηκε σε μόλις 0,8%. Η οικονομία στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία δείχνει ανησυχητικά σημάδια από τις αρχές του 2017. Τώρα φαίνεται ότι οι ανησυχίες για τη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό αποτελούν νέα πηγή τέτοιας ανησυχίας καθώς θέτουν σε κίνδυνο τους ήδη φιλόδοξους στόχους της κυβέρνησης στη Ρώμη. Νωρίτερα αυτό τον μήνα η ιταλική κυβέρνηση μείωσε τις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2018 από 1,5% σε 1,2%. Για να επιτευχθεί τώρα ο στόχος αυτός η οικονομία θα πρέπει να τρέξει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς τους επόμενους δύο μήνες, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λίγκας έχουν παρουσιάσει προϋπολογισμό που προβλέπει έλλειμμα 2,4% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Επίσης η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα ενισχύσει την ανάπτυξη προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να εκδηλωθεί κι άλλη ύφεση. Ηδη η κυβέρνηση ανησυχεί και ο υφυπουργός Οικονομικών Μάσιμο Καραβάλια κάνει λόγο για ανάγκη περισσότερων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Το πρόβλημα είναι ότι την περίοδο αυτή ο εμπορικός πόλεμος έχει πλήξει καίρια τις εξαγωγές αυξάνοντας τις προκλήσεις για την οικονομία.

 Η ανάπτυξη σε ολόκληρη την ευρωζώνη απειλείται τόσο από τον εμπορικό πόλεμο όσο και από τις ανησυχίες για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά και τις υψηλές τιμές του πετρελαίου που ροκανίζουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Η ΕΚΤ παρακολουθεί τώρα προσεκτικά τις εξελίξεις για να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική και αναμένεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για ανάπτυξη. Η ΕΚΤ έχει δώσει σήμα ότι θα ολοκληρώσει μέχρι τα τέλη του έτους το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.