Σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων νότια του λιμανιού της Αττάλειας, δηλαδή εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, θα πραγματοποιήσει σήμερα – εκτός απροόπτου – το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» την πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο απόπλους του πλοίου από το λιμάνι της Αττάλειας έγινε χθες με τον γνώριμο πομπώδη τρόπο της Αγκυρας – με τεράστια κάλυψη από τα ΜΜΕ, εναέρια πλάνα και τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ να δίνει το «παρών» πάνω στον «Πορθητή». Στις δηλώσεις που έκανε χθες στους δημοσιογράφους ο τούρκος υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι σήμερα θα γίνει η πρώτη γεώτρηση προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι σύντομα η Τουρκία θα αποκτήσει και δεύτερο γεωτρύπανο. Στην ίδια γραμμή των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων των προηγούμενων ημερών ο Ντονμέζ προειδοποίησε πως αν η Τουρκία παρενοχληθεί στις ενεργειακές της δραστηριότητες, το ναυτικό της «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο».

ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 10. Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος Κύπρου», για την πρώτη γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum στο Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα, στο λιμάνι της Λεμεσού έχουν φτάσει τα τρία βοηθητικά πλοία υποστήριξης για τις ανάγκες της γεώτρησης.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ… ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ. Για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα – η Τουρκία προχωράει σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με εκπαιδευτικό αεροσκάφος. Χθες, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε έξι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο και οι τρεις από αυτές ήταν από τουρκικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-38. Οι άλλες τρεις ήταν από σχηματισμούς F-16. Mάλιστα, δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ έγινε και μία εικονική αερομαχία (εμπλοκή) με ελληνικό μαχητικό.