Την Παρασκευή, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τις συνταγματικές αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, με τον Ζόραν Ζάεφ να θέλει να προχωρήσει τη διαδικασία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Σύμφωνα με τον σκοπιανό πρωθυπουργό, η αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου, εξέλιξη που σημαίνει πως η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς επικύρωση στις αρχές Μαρτίου. Και όλα αυτά μετά την πληροφορία πως η σκοπιανή Εισαγγελία διέταξε τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας κατά του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος δεν υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά ούτε το διάταγμα για επέκταση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας. Ο Ιβάνοφ, που προέρχεται από το VMRO, είχε ταχθεί εξαρχής εναντίον της συμφωνίας και έχει βρεθεί σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Ζάεφ, ενώ ήταν ο πρώτος πολιτικός που πρόκρινε την αποχή στο πρόσφατο δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ. Η έρευνα, παρότι δυναμιτίζει το κλίμα, δεν καθυστερεί τη διαδικασία αναθεώρησης, καθώς ο Ζάεφ ακολουθεί χωρίς καθυστερήσεις το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, εάν στην κυβερνητική συνεδρίαση στις 5 Νοεμβρίου υιοθετηθούν οι συνταγματικές αλλαγές και προωθηθούν στη Βουλή, «τότε η συνεδρίαση θα μπορούσε να προγραμματιστεί σε διάστημα 30 ημερών». Παράλληλα, πληροφορίες από τα σκοπιανά ΜΜΕ αναφέρουν πως η κυβέρνηση στη γείτονα χώρα εμφανίζεται έτοιμη να ενσωματώσει στις αλλαγές και κάποιες από αυτές που έχουν κάνει οι οκτώ βουλευτές που στις 19 Οκτωβρίου υπερψήφισαν την αναθεώρηση που πρότεινε ο Ζάεφ, διαγράφηκαν από το VMRO και πλέον συστήνουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα στη σκοπιανή Βουλή.

Ο Ζάεφ δήλωσε χθες ότι έχει τακτική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και ότι κανείς από τους δύο δεν βλέπει παράταση των διαδικασιών, ούτε θα επωφεληθούν από κάτι τέτοιο. «Οσο συντομότερα ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας τόσο το καλύτερο και για τους πολίτες της Ελλάδας που θα δουν τα οφέλη από τη συμφωνία των Πρεσπών» ανέφερε χαρακτηριστικά.