Η Γη νοσεί και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από το 1970 έως το 2014 οι πληθυσμοί των ψαριών, πουλιών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών παγκοσμίως έχει μειωθεί κατά 60%! Αυτό προκύπτει από την έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2018» της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF και της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Η έκθεση παρουσιάζει μια απογοητευτική εικόνα για την καταστροφική επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στην άγρια ζωή, τα δάση, τους ωκεανούς, τα ποτάμια και το κλίμα του πλανήτη, υποδεικνύοντας μια τελευταία ευκαιρία δράσης. Πρόκειται για τη 12η έκδοση που μελετά την υγεία του πλανήτη μέσα από την παρατήρηση συγκεκριμένων δεικτών.
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως η φύση παρέχει στις κοινωνίες υπηρεσίες αξίας περίπου 125 τρισ. δολαρίων τον χρόνο, όπως φρέσκο αέρα, καθαρό νερό, φαγητό, ενέργεια, φάρμακα και άλλα πολύτιμα προϊόντα και πρώτες ύλες, η ανθρωπότητα και ο τρόπος που τρεφόμαστε, καταναλώνουμε, παρέχουμε ενέργεια και χρηματοδοτούμε τις κοινωνίες και οικονομίες μας σπρώχνουν τη φύση στο χείλος του γκρεμού.
Η ανθρώπινη δραστηριότητα οδηγεί στα άκρα τα φυσικά οικοσυστήματα. Μελετώντας οι ειδικοί τον Δείκτη του Ζωντανού Πλανήτη (Living Planet Index) που περιλαμβάνει τα πιο πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν από την παρατήρηση 16.704 πληθυσμών, 4.005 ειδών ψαριών κι άλλων ειδών, κατέληξαν στην προαναφερόμενη μείωση κατά 60% των πληθυσμών.
Οπως φαίνεται, οι κακές καταναλωτικές συνήθειες εξασθενίζουν σημαντικά την ικανότητα της φύσης να συντηρεί τις ζωές, τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των τροπικών δασών και ειδικότερα του Αμαζονίου, στην ευρύτερη περιοχή του οποίου βρίσκονται πολλά από τα πιο σπάνια είδη δένδρων του κόσμου (αλλά και 2,5 εκατ. εντόμων). Τα μισά και πλέον από τα δένδρα κινδυνεύουν να θυσιαστούν στον βωμό των γεωργικών και όχι μόνο καλλιεργειών. Ετσι, δεν είναι καθόλου τυχαία η εξαφάνιση σε μόλις 50 χρόνια του 20% της έκτασης.
ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ. Οι αλλαγές στη μέση θερμοκρασία είναι πλέον εμφανείς σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα πλαστικά σκοτώνουν θάλασσες και θαλάσσια είδη. Θαλασσοπούλια, χελώνες καρέτα καρέτα, ξιφίες κι άλλα είδη είναι μεταξύ των θυμάτων της αλόγιστης χρήσης των πλαστικών.
Ωστόσο, πέρα από το εύρος και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στη φύση, η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2018» επικεντρώνει επίσης στη σημασία της φύσης για την ανθρώπινη υγεία και την ευημερία. Η φετινή έκθεση αναφέρεται ιδιαίτερα στη σημασία των επικονιαστών (για παράδειγμα οι μέλισσες), από τους οποίους εξαρτάται αγροτική παραγωγή αξίας 235 έως 577 δισ. δολαρίων τον χρόνο μόνο στις ΗΠΑ, καθώς και στο πώς η κλιματική αλλαγή, οι εντατικές γεωργικές πρακτικές και ασθένειες έχουν επηρεάσει τους πληθυσμούς τους.
«Η επιστήμη μάς δείχνει τη σκληρή πραγματικότητα που δάση, ωκεανοί και ποτάμια υπομένουν εξαιτίας των ανθρώπων. Εκατοστό προς εκατοστό, είδος προς είδος, οι διαρκώς μειούμενοι αριθμοί της άγριας ζωής και των φυσικών περιοχών αποτελούν απόδειξη της τερατώδους πίεσης που ασκούμε στον πλανήτη» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής της διεθνούς WWF Marco Lambertini.
ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Η έκθεση τονίζει τη μοναδική ευκαιρία της διεθνούς κοινότητας να πετύχει τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την επικαιροποίηση το 2020 των διεθνών συμφωνιών για τους αναπτυξιακούς στόχους, τη βιοποικιλότητα και τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
«Η έκθεση “Ζωντανός πλανήτης 2018” εκπέμπει σήμα κινδύνου για τον πλανήτη μας. Μας δίνει όμως και ένα δυνατό μήνυμα ανάληψης δράσης για να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση», τονίζει μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλας.