Τα ίχνη του χρήματος, μετά την Ελβετία και στη Γαλλία, με τελικό αποδέκτη τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναζητούν οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου, που συνεχίζουν την έρευνά τους για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί, στην προσπάθειά τους να διερευνήσουν προς κάθε κατεύθυνση τις διαδρομές διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος για τη σύμβαση αναβάθμισης των έξι φρεγατών που υπεγράφη επί των ημερών του Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, έχουν υποβάλει σύμφωνα με πληροφορίες αίτημα για εξέταση στελέχους της γαλλικής εταιρείας που ενεπλάκη στη σύμβαση των φρεγατών. Πρόκειται για το πρώην στέλεχος της γαλλικής εταιρείας Thales, Μισέλ Ζοσεράν, ο οποίος είχε το 2004 μιλήσει για «μαύρο χρήμα» που διακινήθηκε στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση που τελικά το αίτημα αυτό ικανοποιηθεί θα είναι η πρώτη φορά που έλληνες δικαστές θα εξετάσουν το συγκεκριμένο πρόσωπο, μέσω του οποίου ορισμένοι κύκλοι είχαν επιχειρήσει στο παρελθόν να στοχοποιήσουν και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Για τον λόγο αυτόν οι έλληνες ανακριτές θα επιχειρήσουν να ελέγξουν τη βασιμότητα όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας καθώς και την αξιοπιστία του συγκεκριμένου μάρτυρα, όπως απαιτεί ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη της υπόθεσης δεν αποκλείεται να αποτελέσει όχημα για έναν νέο κύκλο στοχοποίησης του Κώστα Σημίτη, στον απόηχο και των πιέσεων που ασκούνται από διάφορα ετερόκλητα κέντρα στον πρώην πρωθυπουργό περίπου να «απολογηθεί» για την προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου. Μέσα σε αυτό το κλίμα, από τη Χαριλάου Τρικούπη σπεύδουν ήδη να κάνουν λόγο για «επιχείρηση σπίλωσης του Κώστα Σημίτη».
ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ. Οι ανακριτές, πάντως, αυτό που αναμένουν τώρα είναι η άδεια της Βουλής για τη δικογραφία που έχουν ήδη διαβιβάσει ζητώντας να δοθεί άδεια για την απαγγελία κατηγορίας περί κακουργηματικής δωροδοκίας εις βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αν η Βουλή ακολουθήσει στην περίπτωση αυτή το μοντέλο της υπόθεσης για τη Novartis, τότε θα πρέπει να επιστρέψει στην τακτική Δικαιοσύνη τον φάκελο, γεγονός που πρακτικά σημαίνει πως μέσα στους επόμενους μήνες ο Γιάννος Παπαντωνίου θα ξαναβρεθεί τετ α τετ με τους ανακριτές Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου.
Εν αναμονή της εξέλιξης αυτής, οι δύο δικαστές έχουν ήδη υποβάλει αίτημα για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του Γιάννου Παπαντωνίου και σε πιστωτικά ιδρύματα της Γαλλίας, καθώς έχουν εντοπιστεί λογαριασμοί του, ενώ ανάλογα αιτήματα έχουν ήδη υποβληθεί και σε άλλες χώρες όπως Ολλανδία, Βέλγιο και Κύπρο.
ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος είναι υπήκοος της Γαλλίας, υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή πως στους λογαριασμούς του δεν υπάρχει ροή χρήματος που να μην έχει νόμιμη προέλευση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της διαδικασίας έχει διατυπώσει αντιρρήσεις για την άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παρά τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού ότι είχε συναινέσει στην άρση του τραπεζικού απορρήτου από την Ελβετία, στη δικογραφία φέρεται ότι υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν πως ο ίδιος και η σύζυγός του επιχείρησαν να μπλοκάρουν το άνοιγμα των επίμαχων λογαριασμών. Και αυτό, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, μέτρησε ιδιαίτερα στην κρίση ανακριτών και εισαγγελέα, οι οποίοι αποφάνθηκαν υπέρ της προσωρινής κράτησης για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.
Επιπλέον, κρίσιμα στοιχεία ήρθαν στα χέρια των Αρχών από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων της ελβετικής τράπεζας και του επιχειρηματία – ο οποίος διακίνησε τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό του Γιάννου Παπαντωνίου – από τα οποία προκύπτει, όπως αποτιμήθηκε, η προσπάθεια των κατηγορουμένων για συγκάλυψη της αληθούς προέλευσης των χρημάτων τους.