Στις αυξανόμενες καταγγελίες ομογενών περί «εν ψυχρώ δολοφονίας» του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα από αλβανούς αστυνομικούς στο Αργυρόκαστρο και στο αντίστοιχο ξέσπασμα των γονιών του προστέθηκε χθες ένα πολύωρο θρίλερ σχετικά με την απαίτηση της οικογένειας για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής από έλληνα ιατροδικαστή.

Αργά το βράδυ ο έμπειρος ιατροδικαστής Ιωαννίνων Θεόδωρος Βουγιουκλάκης βρέθηκε τελικά μπροστά στη σορό, η οποία όμως ήταν πλυμένη και, κυρίως, με συρραμμένα τραύματα, ενώ προσπάθησε να βγάλει συμπεράσματα μακροσκοπικά στο ασφυκτικό χρονικό περιθώριο που του έδωσαν οι αλβανικές Αρχές. Αυτό αποκάλυψε ο δικηγόρος της οικογένειας του ομογενούς Κώστας Γιοβανόπουλος. «Ουσιαστικά μας επετράπη για ένα πεντάλεπτο η επιστασία της σορού! Προφανώς και ο έλληνας ιατροδικαστής δεν έκανε τη δουλειά του όπως μπορούσε» είπε.

Διαμπερή τραύματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιατροδικαστής διαπίστωσε δύο διαμπερή τραύματα στην περιοχή της καρδιάς και κανένα άλλο αντίστοιχο πλήγμα: «Δεν υπήρχε εξ επαφής πυροβολισμός, ωστόσο τα τραύματα στην πλάτη και στον θώρακα είχαν ήδη συρραφεί, επομένως όποια στοιχεία και να υπήρχαν, όπως υπολείμματα από τις βολίδες, είχαν εξαφανιστεί». Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά η σορός μεταφέρθηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία στα Τίρανα, όπου δεν επετράπη η παρουσία συμβούλου της οικογένειας.

Σχεδόν όλη την ημέρα χθες, το ήδη βαρύ κλίμα στο χωριό Βουλιαράτες και ειδικότερα στο σπίτι του Κατσίφα ηλεκτριζόταν διαρκώς, καθώς έφταναν συγκεχυμένες (συχνά αντικρουόμενες) πληροφορίες για την αντιμετώπιση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρενέβη και το γενικό προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις της αλβανικής πλευράς στην εξέταση της σορού (και) από Ελληνα και να δοθεί απάντηση στο πώς ο 35χρονος πυροβολήθηκε από τους αλβανούς «κομάντος» και ξεψύχησε στη βουνοπλαγιά του χωριού του.

Προηγήθηκε μάχη με τον χρόνο από τον δικηγόρο Γιοβανόπουλο, ο οποίος σχολιάζοντας στα «ΝΕΑ» το πρώτο «όχι» της αλβανικής πλευράς στον διορισμό ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, έκανε λόγο (φορτισμένος και ο ίδιος) για «νομικά αστεία». Οπως εξήγησε, ουσιαστικά το αίτημα της οικογένειας μπλόκαρε από την πρώτη στιγμή «επειδή η Εισαγγελία Αργυροκάστρου δήλωσε αναρμόδια! Εμείς δεν παραλαμβάνουμε τη σορό και δεν προχωράμε σε ταφή εφόσον δεν διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει δικός μας τεχνικός σύμβουλος σε ιατροδικαστική εξέταση». Ο βεροιώτης δικηγόρος πρόσθεσε ότι η οικογένεια παραμένει στο απόλυτο σκοτάδι όσον αφορά τις συνθήκες συμπλοκής του Κατσίφα με τις αλβανικές αστυνομικές δυνάμεις ανήμερα την 28η Οκτωβρίου: «Μπορεί να είναι σε εξέλιξη έρευνες των αλβανικών Αρχών αλλά εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα. Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση και κανένα επίσημο έγγραφο στα χέρια μας. Το μόνο δεδομένο για εμάς είναι ότι υπήρξε επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, που προχώρησαν και σε εισβολή στο σπίτι του Κατσίφα».Συντετριμμένη η μητέρα του 35χρονου, Βασιλεία Κατσίφα, με δηλώσεις της κατήγγειλε ότι «ήθελαν να λυγίσουν το παιδί μου», μιλώντας ακόμα και για «επίτηδες εκτέλεση» του γιου της: «Αν έκανε το παιδί μου τίποτα, υπήρχε η Δικαιοσύνη. Το παιδί μου ήθελε τη Μάνα Ελλάδα. Αλλά εδώ δεν χωνεύουν την Ελλάδα». Παράλληλα χθες ξεσηκώθηκαν δεκάδες βορειοηπειρωτικά σωματεία ζητώντας να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες της αιματηρής συμπλοκής.

Επιστολή. «Την εβδομάδα πριν από την 28η Οκτωβρίου, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε προσαχθεί τρεις φορές στο τοπικό αστυνομικό τμήμα – εικάζουμε για συστάσεις σχετικά με τον σημαιοστολισμό του χωριού του» υποστήριξαν σε ανοιχτή επιστολή τους οι βορειοηπειρωτικοί φορείς Αθηνών και ζήτησαν «από το ελληνικό κράτος να φροντίσει για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποκατάσταση της αλήθειας και της υπόληψης του Κωνσταντίνου, ενεργώντας ώστε να σταλεί ειδικό κλιμάκιο (όπως έχει γίνει στο παρελθόν) αποτελούμενο από ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, το όποιο θα συμμετάσχει στην έρευνα, καθώς και ανεξάρτητο ιατροδικαστή. Να δοθούν εξηγήσεις γιατί τον προσήγαγαν στην αστυνομία του Αργυροκάστρου και να γίνει γνωστός ο λόγος που οι αστυνομικοί τον πλησίασαν στο καφενείο του χωριού όπου ξεκίνησε το συμβάν».

Από την πλευρά της η Ενωση Χειμαρριωτών «Η Χειμάρρα» καταδίκασε την εμπρηστική επίθεση με μολότοφ σε τουριστικό γραφείο στην Αθήνα (κοντά στον σταθμό Λαρίσης) λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Οι αστυνομικές Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο η επίθεση να έχει χαρακτήρα αντιποίνων για τον θάνατο του Κατσίφα, ενώ η Ενωση Χειμαρριωτών ξεκαθάρισε ότι οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης δεν είναι Αλβανοί αλλά «συμπατριώτες μας, οι οποίοι έχουν πάντοτε σταθεί στο πλευρό της κοινότητάς μας και του συλλόγου μας».

Προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία

Στην Αθήνα ανοίγει άμεσα ο «φάκελος Κατσίφα» καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών ξεκινά έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του 35χρονου ομογενούς στους Βουλιαράτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν όταν συγγενής του Κωνσταντίνου Κατσίφα μετέβη στην Εισαγγελία των Ιωαννίνων και προσκόμισε την ταυτότητά του από την οποία προκύπτει ότι είχε την ελληνική υπηκοότητα. Το γεγονός αυτό δίνει αυτομάτως την αρμοδιότητα στην ελληνική Δικαιοσύνη να παρέμβει στην υπόθεση με ποινική προκαταρκτική εξέταση. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε και διαβιβάστηκε ήδη από τα Ιωάννινα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας υπάρχουν δημοσιεύματα για την αιματηρή συμπλοκή του ομογενούς με τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις καθώς και καταθέσεις συγγενικών του προσώπων.

Εξηγήσεις. Μετά την είδηση αυτή το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας κάλεσε την ελληνίδα πρεσβευτή στα Τίρανα Ελένη Σουράνη. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα κλήθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η αλβανίδα πρεσβευτής στην Αθήνα όπου τής ζητήθηκαν διευκρινίσεις για τη δολοφονία του 35χρονου.