Διευκρινίσεις για τη ΔΕΗ

Κύριε Διευθυντά,

Στο φύλλο του Σαββάτου 20/10 της έγκριτης εφημερίδας σας, ο συντάκτης σας κ. Κολώνας, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, αναφέρθηκε στο πρόσωπό μου με αρνητικό τρόπο, δείχνοντάς με υπεύθυνο για τη – δήθεν – βόμβα της ΔΕΗ!!

Σταχυολογώντας, παραθέτω ενδεικτικά τις εξής αναφορές του:

α) Η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, πράγμα για το οποίο παραθέτει στοιχεία ερωτήσεων βουλευτών που για δικούς τους λόγους επιδίδονται σε πολεμική εναντίον της επιχείρησης.

β) Η θητεία μου ανανεώθηκε, δήθεν, γιατί δεν «υπήρχε εναλλακτική επιλογή»!

γ) Είμαι σε «κόντρα» με τους κατά καιρούς υπουργούς, των οποίων απ’ ό,τι φαίνεται είναι αυτόκλητος υπερασπιστής.

Προφανώς δεν μπορώ να στερήσω από τον οποιονδήποτε το δικαίωμα γνώμης, και δημοσιοποίησής της, για τη λειτουργία μου ως επικεφαλής της ΔΕΗ.

Ωστόσο, για την πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών σας και επιφυλασσόμενος να δημοσιοποιήσω όλα τα στοιχεία και επιχειρηματολογία σε απάντηση των ερωτήσεων των βουλευτών μετά την ολοκλήρωση της σχετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αναφέρω τα εξής.

1. Η θητεία μου παρατάθηκε με απόφαση της ΓΣ. των μετόχων με πλειοψηφία 95%. Υπέρ της υποψηφιότητάς μου ψήφισε μεταξύ άλλων η ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) με απόφαση του ΔΣ της ύστερα από συνέντευξή μου και σχετική εισήγηση ειδικής επιτροπής κρίσης υποψηφίων, το ΤΑΙΠΕΔ και μεγάλα funds του εξωτερικού, κάτοχοι μέχρι και 14,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Απ’ ό,τι φαίνεται, η εποχή των διορισμών διοικήσεων των ΔΕΚΟ από τους εκάστοτε υπουργούς ξεπερνιέται. Κι αυτό πρέπει όλοι όσοι πιστεύουν στην αποδοτική λειτουργία και χρησιμότητα αυτών των επιχειρήσεων να το υπερασπίζονται.

2. Τα σχετικά οικονομικά στοιχεία που αφορούν την επιχείρηση, όπως τα δημοσιοποίησα πρόσφατα, έχουν ως εξής.

Το διάστημα 2015-2018 η ΔΕΗ δαπάνησε:

* €1,2 δισ., έκτακτες δαπάνες συνεπεία πολιτικών και χειρισμών του παρελθόντος, καθώς και ως τίμημα για το άνοιγμα της αγοράς.

* €1,2 δισ., για προαποφασισθείσες από το παρελθόν επενδύσεις σε λιγνιτική παραγωγή, οι οποίες θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά το 2021.

Επιπλέον: μείωσε τον δανεισμό της κατά €820 εκατ., κατέβαλε στο κράτος φόρους €1.495 εκατ. και μείωσε τις ελεγχόμενες λειτουργικές δαπάνες περίπου 10%.

Και όλες αυτές τις επιβαρύνσεις τις επωμίστηκε σε αντίθεση με το παρελθόν, μειώνοντας τις τιμές με τη χορήγηση της έκπτωσης συνέπειας κατά 15% και εφαρμόζοντας την πληρέστερη στην ιστορία της κοινωνική πολιτική. Αποδέχομαι τη «μομφή» ότι εάν οι επιβαρύνσεις είχαν μετακυλιστεί στην κατανάλωση, πράγμα που θα συνεπάγετο αυξήσεις τιμολογίων 25%, τα κέρδη και η κεφαλαιακή αξία της ΔΕΗ θα ήταν πολλαπλάσια. Πιστεύω πάντως ότι αυτά τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η ΔΕΗ παραμένει ισχυρή, βασικός πυλώνας ανάπτυξης, στήριγμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Και μάλιστα με λελογισμένα μέτρα και υλοποίηση του Επιχειρησιακού της Σχεδίου, που το αποφάσισε μόνη της (χωρίς «καπέλωμα» όπως αναφέρει ο συντάκτης σας), θα γίνει οικονομικά ευρωστότερη και επιχειρηματικά ισχυρότερη.

Οσο για τη δική μου συνεισφορά σ’ αυτά, εναπόκειται στην κρίση όλων, και βέβαια των αναγνωστών σας.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Με εκτίμηση

Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης

Πειραματισμοί στην Υγεία

Κύριε Διευθυντά,

Πραγματικά είναι να απορεί κανείς για τον παραλογισμό που επικρατεί στον χώρο της χορήγησης των φαρμάκων στους πάσχοντες από μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο. Είναι δυνατόν ένας ασθενής έπειτα από 8ετή αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή να υφίσταται τη δοκιμασία της αλλαγής του θεραπευτικού σχήματος επειδή έτσι αποφάσισε μία… επιτροπή; Και μάλιστα αυτή η επιτροπή δεν προτείνει απλώς τη δραστική ουσία αλλά προωθεί συγκεκριμένο εμπορικό σκεύασμα αγνοώντας τον θεράποντα ιατρό! Είναι επίσης δυνατόν να γίνονται πειράματα σε ασθενείς που πάσχουν από τόσο σοβαρές ασθένειες υποβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής τους και μερικές φορές θέτοντας σε κίνδυνο αυτή; Πώς αυτοί οι κύριοι παραβλέποντας τη μοναδικότητα του ασθενούς επιβάλλουν αδιακρίτως σε όλους τους ασθενείς τη χορήγηση ενός και μόνο θεραπευτικού εμπορικού σκευάσματος παρά τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού, αναγκάζοντάς τον έτσι να παραβεί τον όρκο του Ιπποκράτη; Ποια οικονομικά συμφέροντα εξυπηρετούνται; Τα γνωρίζει όλα αυτά ο αρμόδιος υπουργός;

ΥΓ. Αφορμή για την επιστολή αυτή είναι η επώδυνη εμπειρία ενός πολύ στενού μου συγγενούς με μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο.

Τα στοιχεία της ασθενούς στη διάθεση της εφημερίδας.

Βάκα Γ. Βασιλική

Δικηγόρος Σέρρες