Για να λέμε τα πράγματα ως έχουν είναι και άτυχος φέτος ο Ολυμπιακός – και δεν αναφέρομαι στα γκολ που χάνει ο Γιάννης Φετφατζίδης. Αν χρειάζεται ένα ευχέλαιο είναι για τους τραυματισμούς των κυνηγών του. Ο Ολυμπιακός δεν υποφέρει φέτος από τραυματισμούς και αυτό σημαίνει ότι έκανε μια καλή προετοιμασία: δυστυχώς οι δυο τραυματίες του είναι οι φορ του! Ο Χασάν τραυματίστηκε γιατί ήθελε να πάει να παίξει στην Εθνική και ο Γκερέρο σε μια φάση στο Λουξεμβούργο απλά γλιστρώντας.

Μάνος

Ο Πέδρο Μαρτίνς έπρεπε να ξεκινήσει τον Δημήτρη Μάνο στο ματς με τον Απόλλωνα: μέσα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης δεν γίνεται να παίζει ο Ολυμπιακός χωρίς φορ απέναντι σε μια ομάδα που θα παίξει κλειστά. Επιπλέον η παραμονή του ποδοσφαιριστή ήταν δική του απόφαση: ο Μαρτίνς ήθελε τον Μάνο διότι εκτίμησε την προσπάθειά του στην προετοιμασία. Η απόφαση αυτή είχε μάλιστα και συνέπειες: αποδεσμεύτηκε ο Βέργος, που βρέθηκε στον Παναθηναϊκό και έφυγε για τη Νότιγχαμ ο Καρίμ Ανσαριφάρντ. Και τους δυο ο προπονητής δεν τους ήθελε γιατί ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να έχει τέσσερα σέντερ φορ στο ρόστερ του ενώ παίζει με ένα: μάλιστα τον Μάνο δεν τον δήλωσε και στην ευρωπαϊκή λίστα θεωρώντας ότι στα ματς του Γιουρόπα Λιγκ με τον Γκερέρο και τον Χασάν είναι εντάξει.

Λίστα

Συμβαίνει αυτό πρώτη φορά; Οχι φυσικά. Και πέρυσι ο Ανσαριφάρντ είχε μείνει εκτός λίστας, αφού ο Μπέζνικ Χάσι είχε δηλώσει τον Μπεν και τον Εμενίκε: είναι σατανικό αλλά και πέρυσι τέτοιον καιρό ήταν τραυματίες και οι δυο και ο Ολυμπιακός έπαιζε στο πρωτάθλημα με τον Ιρανό – τα προηγούμενα δείχνουν ότι ο τρίτος πάντα χρειάζεται! Από εκεί κι έπειτα, αν έπρεπε κάτι να δουν καλύτερα το καλοκαίρι είναι το πώς παίζουν οι ακραίοι κυνηγοί: τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε πάντα κάποιος που αν η περίσταση το απαιτούσε μπορούσε να παίζει και φορ – ο Σεμπά, ο Πουλίδο, ο Μιραλάς παλιότερα μπορούσαν να παίξουν και στο πλάι και στην κορυφή της επίθεσης. Ηταν όλοι μια επιπλέον λύση λίγο πιο αξιόπιστη από τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, που είναι χρήσιμος, αλλά όχι και παίκτης περιοχής.

Καρίμ

Ο Μαρτίνς, αφού κράτησε τον Μάνο, πρέπει να του δείξει και εμπιστοσύνη. Γιατί τον προτίμησε από τον Ανσαριφάρντ π.χ.; Γιατί ως τρίτος φορ ο Μάνος δεν γκρινιάζει και δεν κάνει μούτρα αν μείνει εκτός δεκαοκτάδας. Αυτά οι προπονητές το καλοκαίρι τα μετράνε και για αυτό όλοι λένε πως θέλουν να δουλεύουν με 25 παίκτες. Εγώ πάλι λέω ότι καλοί κι άγιοι είναι οι προπονητές, αλλά καλά είναι να τους επιβάλλεις και κάναν παίκτη παραπάνω: αν ο Καρίμ ήταν εδώ αντί να κάνει το αγροτικό του στο Νότιγχαμ και τα προβλήματα του Ολυμπιακού θα ήταν λιγότερα πιστεύω…

Οπαδοί

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε χωρίς να αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα τον Παναθηναϊκό, που πρώτη φορά φέτος φάνηκε ότι αγωνίζεται με πιτσιρίκια: ειδικά η επίθεσή του ήταν εντελώς ακίνδυνη. Δεν παίζει σούπερ ποδόσφαιρο ο ΠΑΟΚ, ώστε να δικαιολογούνται οι οκτώ νίκες του σε οκτώ ματς, αλλά έχει πολλές λύσεις κι όταν σοβαρεύεται μοιάζει καλύτερος από όλους. Εχει μια σταθερή άμυνα που δεν αλλάζει ποτέ, έναν φορμαρισμένο τερματοφύλακα, έναν Πρίγιοβιτς που βάζει γκολ στα δύσκολα ματς και αρκετές λύσεις στον πάγκο. Δεν είναι αστροφυσική το ελληνικό πρωτάθλημα, ώστε να το κάνουμε δύσκολη υπόθεση: αν τα έχεις όλα αυτά (και λίγη ρέντα…) μπορείς να το κερδίσεις. Ειδικά αν στους ανταγωνιστές σου τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχουν σχεδιάσει. Αξιοσημείωτο είναι και ότι ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να μην πάρει εισιτήρια για το ματς με τον Ατρόμητο, παρότι η σχέση του με την ομάδα του Περιστερίου είναι φιλική: οι οπαδοί του, που στην Τούμπα έχουν εξαιρετική συμπεριφορά, εκτός έδρας δεν ελέγχονται. Κι αν ο ΠΑΟΚ από κάτι κινδυνεύει (και) φέτος είναι κυρίως από τις τρέλες τους.

Δώνης

Ο Γιώργος Δώνης, από την άλλη, έχει αυτή την εβδομάδα τη δύσκολη δουλειά να βοηθήσει τους παίκτες του να ξεπεράσουν την πρώτη ήττα – κυρίως γιατί μπροστά υπάρχει το ματς με την ΑΕΚ, που θα είναι εξίσου δύσκολο. Η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα τρέχει λιγότερο: παίκτες όπως ο Μπουζούκης, ο Μαυρομμάτης, ο Καμπετσής, ο Χατζηθεοδωρίδης μοιάζουν λίγο κουρασμένοι και είναι λογικό αφού είναι η πρώτη χρονιά που έπεσαν στα βαθιά. Λογικά θα πρέπει να σηκώσουν τώρα το φορτίο οι μεγαλύτεροι, δηλαδή ο Μουνιέ, ο Γιόχανσον, ο Τζανδάρης, ο Κάτσε – όλοι είναι πλέον ετοιμοπόλεμοι. Αλλά εδώ υπάρχει ένα θέμα που απαιτεί σωστή διαχείριση: κάποιοι από τους μικρούς, που «τράβηξαν κουπί», θα πρέπει να καθίσουν στον πάγκο χωρίς να απογοητευτούν. Δεν είναι τόσο απλό ειδικά όταν είμαστε στην Ελλάδα, μια χώρα στην οποία φτάνουν τρία – τέσσερα καλά ματς για να νιώσει κάποιος όχι απλά βασικός στον ΠΑΟ, αλλά έτοιμος για μεταγραφή στη Λίβερπουλ…

Αγγελος

Στο μεταξύ, από ό,τι αποδεικνύεται, δεν θα είναι ούτε απλή υπόθεση το διαζύγιο με τον Μίχαελ Σκίμπε, ούτε η στελέχωση του τιμ του Αγγελου Αναστασιάδη. Ο Γερμανός απαιτεί πάνω από 500 χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση, αλλά αποζημιώσεις απαιτούν και οι συνεργάτες του, που δεν είναι και λίγοι. Στην ΕΠΟ χρήματα για αποζημιώσεις δεν υπάρχουν – μάλιστα κάποιοι από τους συνεργάτες του Σκίμπε ισχυρίζονται πως τους χρωστάνε και μισθούς τριμήνου: δεν θέλω να το πιστεύω. Ο Αναστασιάδης είναι ικανός, για να αναλάβει την Εθνική, να πληρώσει κι από την τσέπη του, που λέει ο λόγος. Αλλά πέρα από αστεία είναι σημαντικό, αφού του ανθρώπου του έδωσαν την ομάδα, να του επιτρέψουν να δουλέψει και με αυτούς που θέλει. Για την ώρα έχει προσληφθεί μόνο ένας συνεργάτης του, ο γυμναστής Λεωνίδας Δημητρόπουλος. Αν το πράγμα μείνει έτσι, θα έχουμε να κάνουμε με παγκόσμια πρωτοτυπία.

Αγκάθι

Τέλος, αγκάθι μοιάζει για τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο και το θέμα του Ζήση Βρύζα, που σήμερα είναι υπεύθυνος εθνικών ομάδων. Η σχέση του Αναστασιάδη με τον Βρύζα δεν είναι η καλύτερη από τη χρονιά της τελευταίας συνύπαρξης των δυο στον ΠΑΟΚ. Πολλοί εντός της ΕΠΟ περίμεναν ότι ο Βρύζας θα παραιτηθεί μετά την πρόσληψη του προπονητή – την οποία δεν προκύπτει ότι ευλόγησε. Αλλά ο Βρύζας δεν το έκανε. Ο ίδιος θα ήταν διατεθειμένος να ρίξει λίγο νερό στο κρασί του (ή σωστότερα στο ουίσκι του). Αλλά όποιος γνωρίζει τον Αναστασιάδη ξέρει πως δεν το έχει τίποτα, μετά την πρώτη του ήττα στην Εθνική, να αρχίσει τις θεωρίες συνωμοσίας. Κι αυτό ειδικά η Εθνική δεν το αντέχει με τίποτα…