Τη συζήτηση την άνοιξε με τον μπρούτα τρόπο που τον χαρακτηρίζει ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης Σέρχιο Ράμος και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο μαχητικός σεβιγιάνος αμυντικός είπε πως ο προπονητής δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες γνώσεις, αρκεί να ξέρει να διαχειρίζεται τα αποδυτήρια.
Ηταν ένα μήνυμα προς την ηγεσία της ομάδας του που διαπραγματευόταν με τον σκληρό Αντόνιο Κόντε για να αντικαταστήσει τον Γιουλέν (και ουχί Χουλέν ή Ζουλέν) Λοπετέγι.
Ο Ράμος δεν είναι κανένας χθεσινός στο ποδόσφαιρο. Φορά το πιο βαρύ περιβραχιόνιο και έχει κατακτήσει τα πάντα σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο.
Η άποψή του πως η προσωπικότητα είναι ανώτερη των τεχνικών γνώσεων πρέπει να καταγραφεί στα πρακτικά του ποδοσφαίρου και να μελετηθεί πάραυτα.
Ηταν κοινό μυστικό στη Μαδρίτη πως το επίπεδο των τεχνικών γνώσεων του Ζινεντίν Ζιντάν δεν ήταν επιπέδου Γκουαρντιόλα. Στο παλμαρέ του ωστόσο υπάρχουν τρία συνεχόμενα Τσάμπιονς Λιγκ. Το ίδιο ισχύει και για τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε. Ενας πολύ καλός διαχειριστής, μια πατρική φιγούρα για τους ποδοσφαιριστές, κατάφερε να κατακτήσει όλους τους τίτλους με τη Ρεάλ και τους Φούριας Ρόχας.
Το μάνατζμεντ των ισχυρών χαρακτήρων που συσσωρεύονται στις μεγάλες ομάδες αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των επιτυχιών.
Ο τρόπος που διαχειρίζεται κάθε προπονητής τα αποδυτήρια έχει σχέση με την προσωπικότητά του, το παρελθόν του, αλλά και αυτούς που έχει απέναντί του.
Σε διάλεξή του στο Χάρβαρντ, το 2012, ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον είχε πει πως ο προπονητής δεν πρέπει να χάνει τον έλεγχο των αποδυτηρίων ούτε μία στιγμή. Οταν ήταν νεότερος και πιο ανασφαλής ήταν νευρώδης και επιθετικός. Η εμπειρία και τα παράσημα από δάφνες τον μαλάκωσαν κυρίως με τους παίκτες που ήταν πιο ευαίσθητοι.
Συμπέρασμα: η κακή διαχείριση των αποδυτηρίων μπορεί να καταστρέψει οποιονδήποτε προπονητή. Είτε λέγεται Μουρίνιο, είτε Αντσελότι, είτε Φαν Γκάαλ, είτε Κόντε κι ας έχουν αποκρυπτογραφήσει όλα τα μυστικά της μπάλας.