Σε κατάσταση νευρικού κλονισμού βρίσκεται η Κατεχάκη και μαζί της η κυβέρνηση, εξαιτίας της σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο πρώην συμμαθήτριες! Η αναφορά για την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη και την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα που συγκρούστηκαν για τις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. Η κρίση ξέσπασε από πολύ νωρίς, με την Παπακώστα να είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένη, όπως φαινόταν από τις κινήσεις στη Βουλή, όπου και έμεινε επί αρκετές ώρες, ενώ αιωρούνταν και η φήμη περί επικείμενης παραίτησής της.

Ο Αλέξης Τσίπρας πληροφορήθηκε νωρίς το πρωί τη νέα ενδοκυβερνητική κρίση, αλλά λόγω της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέστη δυνατόν να συναντηθεί με την υφυπουργό. Η Παπακώστα είδε κάποια στιγμή τη Γεροβασίλη, αλλά άκρη δεν βρέθηκε. Η απειλή παραίτησης, παρά τις διαψεύσεις, αιωρούνταν και τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, ενώ στη μέση για να πέσουν οι τόνοι μπήκε και ο Πάνος Καμμένος, που αναχωρούσε εκείνη την ώρα από τη Μόσχα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά, μετά την πεντάωρη συνεδρίαση της ΚΟ και περίπου στις έξι και μισή το απόγευμα ο Τσίπρας είδε για 20 λεπτά την Παπακώστα στο γραφείο του στη Βουλή χωρίς αποτέλεσμα.

Πυροσβέστες

Η Παπακώστα επιμένει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι κρίσεις και να γίνουν στην ώρα τους. Το θέμα υπήρχε εδώ και μέρες και χθες φούντωσε, αν και από την πλευρά της Γεροβασίλη προσπαθούσαν να ρίξουν τους τόνους, λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης της υφυπουργού. Από την πλευρά της Παπακώστα έλεγαν ότι σε ευαίσθητα θέματα, τα όποια προβλήματα και διαφωνίες ανακύπτουν λύνονται με διάλογο και δίχως εντάσεις ανάμεσα σε υπουργό και υφυπουργό. Στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι η κρίση θα λήξει ανώδυνα, αφού δεν υπάρχουν και πολλές αντοχές μετά την τρικυμία από τη σύγκρουση ΚοτζιάΚαμμένου. Τι προκάλεσε τη νέα  κρίση: η πρόβλεψη μέσω Προεδρικού Διατάγματος ότι σε περίπτωση επιλογής νέου αρχηγού στην ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να διενεργούνται έκτακτες κρίσεις σε ανώτατους αξιωματικούς και αστυνομικούς. Αργά το βράδυ, και έπειτα από πολλά τηλεφωνήματα, και οι δυο πλευρές έριξαν τους τόνους, μετέδιδαν ότι δεν υπάρχει θέμα, χωρίς να πείσουν, ενώ κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι το θέμα των κρίσεων δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα αναπλήρωσης του υπαρχηγού.

 

Ξηρασία στον ΣΥΡΙΖΑ

Θα δώσει χρίσματα ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές; Μόνον σε μερικούς μεγάλους δήμους και σε περιφέρειες. Λογικό. Εχω ξαναγράψει: δεν βρίσκει υποψηφίους! Το πάει όμως αλλιώς. Οπως για παράδειγμα χθες που ελήφθη απόφαση στην Κουμουνδούρου για στήριξη στον Απόστολο Κατσιφάρα για περιφερειάρχη στη Δυτική Ελλάδα – στήριξη που πάντως έρχεται πίσω από το Κίνημα Αλλαγής και μοιάζει με ομολογία μη εύρεσης αμιγώς συριζαίου υποψηφίου. Τι προηγήθηκε; Μια ευρεία σύσκεψη στην Πάτρα, παρόντος του Πάνου Σκουρλέτη. Ο γραμματέας του κόμματος έχει πολλή δουλειά μαθαίνω – και με αγκάθια – αφού έχει προγραμματίσει να πάει παντού. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα Γιάννινα, όπου κι εκεί επικρατεί ξηρασία για το κυβερνών κόμμα.

Ομολογία εκλογών

Τώρα μια εκδήλωση για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στο «πολιτικό γίγνεσθαι» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τη Δευτέρα το βράδυ έμελλε να αποκαλύψει τον χρόνο των εθνικών εκλογών και μάλιστα διά στόματος Κώστα Πουλάκη. Ο γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε πόσο και γιατί καθυστέρησε η διάσπαση της Β’ Αθηνών και πως η νέα πραγματικότητα θα εφαρμοστεί «στις εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο». Χαμός στην αίθουσα όπως καταλαβαίνετε, ενώ υπήρξε μια διευκρινιστική ερώτηση από τον Σταύρο Θεοδωράκη που πάντως δεν απαντήθηκε με σαφήνεια από τον πολύπειρο Πουλάκη.

Αλυτη εξίσωση

Σε λίγες μέρες θα γίνει μεγάλη συνεδρίαση της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας όπου θα συζητηθεί (και) το φλέγον θέμα: ποιος θα κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος στον Δήμο της Αθήνας; Εδώ σας θέλω. Πάντως έφτασαν στα αφτιά μου ότι πασοκογενείς, όψιμοι ένοικοι στα κυβερνητικά σαλόνια, θέλουν… Παύλο Γερουλάνο. Για τους πιο προσεκτικούς παρατηρητές οι δυνάμεις κρούσης της κυβέρνησης στα κοινωνικά δίκτυα ξεκίνησαν από χθες την αποδόμηση του Κώστα Μπακογιάννη με αφορμή το σύνθημα της καμπάνιας του «Η Αθήνα μας ανήκει». Από την άλλη, οι 53 δεν συζητούν για Γερουλάνο, οπότε καταλαβαίνετε πως η εξίσωση δεν είναι εύκολη. Στο τερέν της πρωτεύουσας πάντως θα κατέβει και άλλος επίδοξος παράγων. Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τεντόμας. Και μάλιστα, την ερχόμενη Κυριακή το πρωί στο γήπεδο του Πανελληνίου θα ανακοινώσει τους βασικούς άξονες του προγράμματός του. Βέβαια σε εκκρεμότητα παραμένει εάν θα φτάσει τις κάλπες…

Ανοιχτοί δίαυλοι με το Κατάρ

Μετά τη Μόσχα ο Πάνος Καμμένος διακτινίζεται στο Κατάρ. Τυπικά ο λόγος είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Θυμίζω όμως ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν και τον περασμένο Μάρτιο στην αραβική χώρα, σε διεθνή έκθεση οπλικών συστημάτων, ενώ τον περασμένο Αύγουστο είχε ζητήσει από τον υπουργό Αμυνας του Κατάρ να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας που τότε ήταν ακόμη στις φυλακές της Αδριανούπολης. Γενικά ο Καμμένος κρατά ανοιχτούς διαύλους με το Κατάρ. Οπως κρατούσε και ο γνωστός μεσάζων από το Κιλκίς (για την πώληση πολεμικού υλικού που ήταν προς απόσυρση από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις), ο οποίος – όπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» – είχε υποβάλει αίτημα το 2017 να επιτραπεί σε καταριανούς στρατιωτικούς να επιθεωρήσουν πυρομαχικά που ενδιαφέρονταν να αγοράσουν.