Οι κολλητοί του στον Ρέντη τού έχουν βγάλει το όνομα από το καλοκαίρι: Παπαγιός! Ετσι αποκαλούν τον Δημήτρη Μάνο, ο Λεονάρντο Κούτρης, ο Ανδρέας Γιαννιώτης, ο Ανδρέας Μπουχαλάκης, ο Κωνσταντίνος Τσιμίκας που τρόπον τινά είναι οι επίδοξοι «νονοί» του. Τι σημαίνει Παπαγιός σε μια απόπειρα ερυθρόλευκης μετάφρασης και τρόπον τινά επεξήγησης; Φυσικά ο γιος του παπά! Εκείνος που έχει πάντα τον Θεό δίπλα του. Ο τυχερός.

Οχι, στην πραγματικότητα οι καλοί του φίλοι ξέρουν από πρώτο χέρι πως η ικανότητα του Δημήτρη Μάνου στο γκολ δεν έχει… θρησκευτική αφετηρία, ούτε προκύπτει συγκυριακά. Θέλουν με έναν τρόπο όμως να τον πειράξουν, μπας και σταματήσει να τους πειράζει εκείνος. Διότι ο 24χρονος επιθετικός, τα διαπιστευτήρια της ερωτικής σχέσης του με τα αντίπαλα δίχτυα τα έχει καταθέσει πρωτίστως εντός του αθλητικού κέντρου στον Ρέντη. Εκείνοι που ξέρουν καλύτερα από όλους πόση άνεση έχει στο γκολ είναι οι ίδιοι οι συμπαίκτες του, σε μια ιστορία που κρατά από τα πρώτα οικογενειακά διπλά του Ιουνίου.

«Δεν περιγράφεται με λόγια η ικανότητά του. Εκεί που δεν τον περιμένεις. Μπορεί να ακουμπήσει την μπάλα δύο φορές και να σκοράρει δύο φορές. Οι τοποθετήσεις του, το ένστικτο που τον οδηγεί στην αντίπαλη περιοχή και ο τρόπος του στο γκολ είναι χάρισμα. Μπορεί να στείλει την μπάλα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Βάζει γκολ μέχρι και στον… ύπνο του» έλεγαν και χθες όλο καμάρι μια σειρά από συμπολεμιστές του στον Ρέντη. Στην ημέρα που βεβαίως το όνομα του Δημήτρη Μάνου δεν ήταν για… εσωτερική χρήση, αλλά μακράν το υπ’ αριθμόν 1 στην ερυθρόλευκη ατζέντα. Ο άνθρωπος που ήρθε από τον πάγκο στο 75′ και καθάρισε… την μπουγάδα της 8ης αγωνιστικής. Το πρόσωπο της νίκης κόντρα στον Απόλλωνα. Της πρώτης νίκης του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα έπειτα από έναν μήνα και βάλε (Πανιώνιος – Ολυμπιακός 0-1, στις 24/9).

Παράξενη δοκιμασία

Οξυγόνο για τους Πειραιώτες το αποτέλεσμα αυτό. Για μια ομάδα που πραγματικά την προσπάθεια που καταβάλλει στο γήπεδο δεν την πιστώνεται ώς τώρα ούτε στον βαθμολογικό πίνακα, ούτε στη συγκομιδή των γκολ. Μια παράξενη δοκιμασία, που πραγματικά ξεπερνά το ίδιο το παιχνίδι. Μόλις 11 γκολ στη Σούπερ Λίγκα σε 8 αγωνιστικές διαβάζει κάποιος στα… μεγάλα γράμματα και από μόνο του αυτό είναι ένα θέμα. Το ακόμη μεγαλύτερο όμως αφορά το γεγονός ότι οι Πειραιώτες σε αυτές τις 8 αγωνιστικές έχουν 121 τελικές προσπάθειες (είκοσι περισσότερες από τη δεύτερη της λίστας ΑΕΚ και 37 περισσότερες από τον «απόλυτο» ΠΑΟΚ). Η ΑΕΚ όμως σκοράρει ένα γκολ κάθε 5,9 τελικές, ο ΠΑΟΚ ένα κάθε έξι και ο Ολυμπιακός ένα γκολ κάθε έντεκα! Αυτή η λεπτομέρεια λοιπόν είναι που αλλάζει ώς τώρα και την ιστορία του φετινού πρωταθλήματος.

Ο Ολυμπιακός στην πραγματικότητα είναι η πιο παραγωγική ομάδα του πρωταθλήματος. Η ομάδα με τη μεγαλύτερη δημιουργία. Είναι πρώτη σε πάσες, πρώτη σε γεμίσματα, πρώτη σε εκτελέσεις γενικώς, πρώτη σε εκτελέσεις ειδικώς εντός αλλά και εκτός περιοχής. Το ιδεατό σενάριο δηλαδή για να κάνεις πρωταθλητισμό. Η αποτελεσματικότητα είναι που τα κάνει όλα να μοιάζουν διαφορετικά, στη μεγάλη εικόνα. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που… προγραμματίζεται. Κάποιες φορές πρέπει απλά να περιμένεις για την «επανόρθωση» που θα φέρει μόνη της η στατιστική.

Η ευκαιρία του

Προφανώς οι τραυματισμοί Χασάν και Γκερέρο, των δύο βασικών σέντερ φορ, κάνουν την κατάσταση να μοιάζει δυσκολότερη. Από την άλλη όμως μέσα από αυτή τη διαδικασία εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο… Παπαγιός που λέγαμε. Ο Δημήτρης Μάνος, που πλέον έχει τη μεγάλη ευκαιρία του να δικαιώσει και τον Ολυμπιακό – που έσπευσε πέρυσι να τον αρπάξει από τον ΟΦΗ σε μια μεταγραφική ιστορία όπου ενεπλάκησαν όλα τα μεγάλα κλαμπ της χώρας – αλλά και τον Πέδρο Μαρτίνς. Ναι, και τον προπονητή. Ας λένε κάποιοι ότι άργησε τη Δευτέρα να του δώσει την ευκαιρία. Ο Πορτογάλος ήταν που τον επέλεξε να μείνει στο ρόστερ, όταν ο Αρης και ο Πανιώνιος τον Αύγουστο προσπαθούσαν να κερδίσουν τον δανεισμό του. Ο κόουτς ήταν που πριν από όλους εμάς θέλησε να χωρέσει την εκτελεστική δεινότητα του έλληνα φορ στην εξίσωση της ομάδας του.

Ο Μάνος είναι πια στην πρώτη γραμμή των επιλογών, τουλάχιστον ώς τις 11 Νοεμβρίου όταν και θα ολοκληρωθεί αυτή η «ειδική διαδρομή» ώς την επόμενη εθνική διακοπή. Δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στη «ρεβάνς» της επόμενης Πέμπτης με την Ντουντελάνζ (8/11), μιας και δεν είναι δηλωμένος στην ευρωπαϊκή λίστα. Μπορεί όμως κάλλιστα να χτυπήσει την πόρτα της εντεκάδας στα δύο κομβικής σημασίας ματς πρωταθλήματος που έρχονται. Αυτή την Κυριακή με τον Αρη (4/11) στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη με τον Παναθηναϊκό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Η ατζέντα συμπληρώνεται με την πρώτη – χρονικά – αγωνιστική υποχρέωση. Το αυριανό ματς με την Παναχαϊκή στην Πάτρα για το Κύπελλο.

ΠΕΔΡΟ ΜΑΡΤΙΝΣ

Οι χειραψίες και η ηρεμία του κόουτς

Το συνηθίζει μετά τα ματς. Ο Πέδρο Μαρτίνς στέκεται στην πόρτα των αποδυτηρίων και χαιρετά διά χειραψίας όλους τους ποδοσφαιριστές του. Αυτό έκανε και το βράδυ της Δευτέρας μετά τη λήξη της αναμέτρησης με τον Απόλλωνα. Εδωσε συγχαρητήρια για την προσπάθεια και την υπομονή και φρόντισε με δύο κουβέντες να στείλει το κατάλληλο μήνυμα: «Θέλω να είστε ήρεμοι. Η χρονιά που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλη. Δουλεύουμε καλά και αυτό φαίνεται στο γήπεδο». Για τη σημασία της ηρεμίας είχε κάνει ειδική αναφορά και στην ανάπαυλα: «Πρέπει να επιμείνουμε στην πίεση. Θέλω να πιέσουμε περισσότερο, να τους αναγκάσουμε να κάνουν το λάθος. Εχουμε ένα ημίχρονο μπροστά μας, θέλω να είμαστε ήρεμοι. Είναι σημαντικό να μη χάσουμε την ηρεμία μας. Πρέπει να βάλουμε ταχύτητα στην κυκλοφορία της μπάλας για να βρούμε διαδρόμους. Θέλω να κερδίσουμε κι άλλα μέτρα στο γήπεδο και πρέπει οι δύο ακραίοι μπακ να κάνουν περισσότερα ανεβάσματα. Πάνω απ’ όλα να θυμάστε πως πρέπει να είμαστε ήρεμοι για να μπορέσουμε να πάρουμε τη νίκη».