Ο ελεύθερος χρόνος του Τραμπ είναι τριπλάσιος από τις ώρες που εργάζεται. Για παράδειγμα, την περασμένη Τρίτη στη διάρκεια της ημέρας είχε 9 ώρες για «διοικητικό χρόνο», έναν ευφημισμό για τις ώρες που ο πρόεδρος των ΗΠΑ περνά γράφοντας tweets, τηλεφωνώντας σε φίλους του και παρακολουθώντας τηλεόραση. Οι επίσημες συναντήσεις, οι ενημερώσεις για τα γεγονότα και οι δημόσιες εμφανίσεις του – αυτά δηλαδή που κάνει συνήθως ένας πρόεδρος – τον απασχολούν για λιγότερο από τρεις ώρες την ημέρα, σύμφωνα με έρευνα του Politico.

Στις ώρες που εργάστηκε πάντως, τις τελευταίες ημέρες, πήρε δύο αποφάσεις που προκαλούν πολλές αντιδράσεις. Ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θέσει με προεδρικό διάταγμα τέλος στο δίκαιο του εδάφους βάσει του οποίου τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα λαμβάνουν αυτομάτως την αμερικανική υπηκοότητα. Την πρόταση γνωστοποίησε μόλις μια εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο στις 6 Νοεμβρίου, προσπαθώντας να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. «Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο όπου ένας άνθρωπος έρχεται, αποκτά μωρό και το μωρό γίνεται αμέσως πολίτης των ΗΠΑ, για 85 χρόνια, με όλα τα οφέλη» σχολίασε ο Τραμπ. «Είναι γελοίο, πρέπει να σταματήσει». Βέβαια, ο Τραμπ κατά την προσφιλή του συνήθεια έλεγε ανακρίβειες. Σε τουλάχιστον 30 ακόμα χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, το Μεξικό και αρκετές ευρωπαϊκές, ισχύει το δίκαιο του εδάφους.

Πάντως, εκτός από τις πολλές επικρίσεις που εκφράστηκαν, δεν είναι λίγοι οι νομικοί που δεν θεωρούν εφικτό να θέσει υπό αμφισβήτηση ο πρόεδρος με ένα διάταγμα μια αρχή που περιλαμβάνεται στην 14η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ. Ο Τραμπ πάντως και οι δικηγόροι του δείχνουν αποφασισμένοι να φθάσουν το θέμα μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που πλέον έχει συντηρητική πλειοψηφία.

Η άλλη απόφαση που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Τραμπ αφορά την αποστολή 5.200 στρατιωτών στα νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας, εκεί όπου κατευθύνεται ένα καραβάνι 5.000 μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, κυρίως από την Ονδούρα. «Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αναπτύξουμε περισσότερους από 5.200 στρατιώτες στα νοτιοδυτικά σύνορα, οι οποίοι θα προστεθούν στα περίπου 2.100 μέλη της Εθνοφρουράς που έχουν ήδη κινητοποιηθεί» επεσήμανε χθες ο στρατηγός Τένεσι Ο’Σόνεσι, επικεφαλής της βόρειας διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. «Αυτή είναι μόνο η αρχή της επιχείρησης».

Η επιχείρηση αυτή, με την ονομασία «Πιστός Πατριώτης», θα ενισχύσει τα συνοριακά φυλάκια των ΗΠΑ από το Τέξας ώς την Καλιφόρνια και θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη στα μέλη της υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων σε άλλες περιοχές που δεν φυλάσσονται εξίσου καλά. Στα σύνορα με το Μεξικό θα στηθούν «πόλεις από σκηνές» για το καραβάνι των μεταναστών, που θα τις φυλάνε οι χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες. «Αν ζητήσουν άσυλο, θα τους κρατήσουμε μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Θα τους κρατήσουμε, θα κατασκευάσουμε πόλεις από σκηνές, θα στήσουμε σκηνές παντού εκεί κάτω» δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News. «Θα κατασκευάσουμε αυτές τις δομές, θα σπαταλήσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, θα στήσουμε σκηνές (…) και οι μετανάστες θα πρέπει να περιμένουν και, αν λάβουν άσυλο, θα φύγουν» ανέφερε. «Εμείς, αντίθετα με τον Ομπάμα και τους άλλους, θα πάρουμε τους ανθρώπους και θα τους βάλουμε εκεί και θα περιμένουν. Οταν οι άνθρωποι δουν τι συμβαίνει, θα έρθουν πολύ λιγότεροι» κατέληξε εξηγώντας το σχέδιό του.