Τρέχουν και δεν φτάνουν στην κυβέρνηση με την επικείμενη εκπνοή των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη σε δύο μήνες, με τους δανειστές να τηρούν επιφυλακτική έως αρνητική στάση και τις τράπεζες να έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση «ξεχάστε το με τους σημερινούς όρους». Συμβιβαστική πρόταση επέκτασης των διατάξεων κατά ένα έτος, η οποία ετέθη από την πλευρά των τραπεζών, προβλέπει μείωση του ορίου προστασίας πρώτης κατοικίας στα 100.000 ευρώ έναντι 180.000-280.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ζήτησε από τις τράπεζες στοιχεία τα οποία αφορούν δανειολήπτες και εγγυητές πρώτης κατοικίας για αξίες έως 250.000 ευρώ.
Το αίτημα παροχής στοιχείων έγινε γνωστό μέσω κύκλων του υπουργού στο ΑΠΕ με την επισήμανση ότι τα στοιχεία για το ποσοστό που καταλαμβάνουν αυτά τα δάνεια στο σύνολο των κόκκινων δανείων «είναι απολύτως αναγκαία για την από κοινού αντιμετώπιση αυτού του σοβαρότατου για την κοινωνία θέματος».
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως με τα σημερινά όρια προστασίας κάθε συζήτηση επέκτασης των διατάξεων του Ν. Κατσέλη είναι εκτός συζήτησης, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η σχετική συζήτηση με τους θεσμούς δεν έχει προχωρήσει πέραν της ανταλλαγής υπομνημάτων.
Από τις διαρροές κύκλων του υπουργού Επικρατείας προκύπτει πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι «το ζήτημα της διευθέτησης των κόκκινων δανείων παραμένει σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης», ενώ επισημαίνεται ακόμα πως «πρέπει να βρεθούν λύσεις που θα μειώνουν τα κόκκινα δάνεια, ξεκινώντας από τα μεγάλα, και ειδικότερα από τις κραυγαλέες υποθέσεις στρατηγικών κακοπληρωτών, και όχι από πλειστηριασμούς της μικρής και μεσαίας κατοικίας».
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ. Τα κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 731 δισ. ευρώ αποτελούν πανευρωπαϊκό πονοκέφαλο, με την Ελλάδα να έχει θλιβερή πρωτιά (σχεδόν ένα στα δύο δάνεια είναι κόκκινο) και την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, να εμφανίζει ποσοστό κόκκινων δανείων της τάξεως του 10%.
Οι παράλληλες πιέσεις στην οικονομία της Ιταλίας όμως, με φόντο την κόντρα Βρυξελλών – Ρώμης για τον προϋπολογισμό, φαίνεται πως οδηγούν την ευρωζώνη σε ελαστικοποίηση των κανόνων δημιουργίας πρόσθετων προβλέψεων από τις τράπεζες για τα μελλοντικά κόκκινα δάνεια. Μια νέα πρόταση, η οποία αναμένεται να τεθεί υπόψη του Ευρωκοινοβουλίου και έγινε χθες γνωστή στις Βρυξέλλες, δίνει περισσότερο χρόνο – τρία χρόνια αντί για δύο – στις τράπεζες ώστε να δημιουργήσουν πρόσθετες προβλέψεις για τη δημιουργία νέων πιθανών κόκκινων δανείων. Οι υποχρεώσεις αυτές μάλιστα σχεδιάζεται να τεθούν σε ισχύ μετά την υιοθέτηση των νέων κανόνων, έναντι του αρχικού χρονοδιαγράμματος που προέβλεπε έναρξη ισχύος για δάνεια που χορηγήθηκαν από τον Μάρτιο του 2018 και μετά.