Θέμα χρόνου είναι η απόφαση-βόμβα από το ΣτΕ για τα κομμένα δώρα δημοσίων υπάλληλων και συνταξιούχων, αφού το όλο θέμα έχει ήδη συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον περασμένο Ιούνιο, που σημαίνει ότι η τελική ετυμηγορία αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η υπόθεση έχει οδηγηθεί στο ΣτΕ ύστερα από αναίρεση 6 πρωτόδικων αποφάσεων εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων για τα δώρα του Ν. 4093/12, την οποία είχε καταθέσει η κυβέρνηση εν κρυπτώ. Την υπόθεση αυτή όμως, όπως αποδεικνύεται, σκοπίμως δεν έχει αποκαλύψει η κυβέρνηση όλο το τελευταίο διάστημα που έχει φουντώσει η συζήτηση για τα αναδρομικά, προτιμώντας να παραπέμπει την επίλυση του προβλήματος στο αβέβαιο μέλλον. Οι αναιρέσεις συζητήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο στο ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ, σε επταμελή σύνθεση η οποία και νομολογεί. Παρ’ όλα αυτά, στις δηλώσιες τους τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, με αφορμή τις πρωτόδικες αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν η μία μετά την άλλη δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους για τα δώρα, τηρούν σιγήν ιχθύος για το θέμα και παραπέμπουν στην εκδίκασή τους από το ΣτΕ τα επόμενα χρόνια, επιχειρώντας έτσι αποσύρουν από την επικαιρότητα το θέμα.
Η συγκεκριμένη υπόθεση που έχει ήδη συζητηθεί στο ΣτΕ αφορά τις υπ’ αριθμ. 155, 156, 157 και 159 του έτους 2016 αποφάσεις του Πρωτοδικείου Ναυπλίου και τις υπ’ αριθμ. 176 και 177 του έτους 2017 αποφάσεις του Πρωτοδικείου Καβάλας.
ΠΥΞΙΔΑ. Παραμένει άγνωστο πάντως αν η κρίσιμη αυτή απόφαση του ΣτΕ προωθηθεί στην Ολομέλεια.Το σίγουρο είναι ότι η απόφαση του ΣτΕ θα αποτελέσει πυξίδα για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την επιστροφή ή μη των ήδη κομμένων δώρων σε υπαλλήλους του Δημοσίου και σε συνταξιούχους.
Τονίζεται ότι κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της κρίσης του δικαστηρίων έπαιξε το γεγονός ότι είχε προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Ιούνιο του 2015, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργηση των δώρων από τις συντάξεις που είχε ψηφιστεί στους μνημονιακούς νόμους 4093 και 4051 του 2012.
Η γενική γραμματέας του ΕΝΙΔΣΥ (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων) Πόπη Μουρίκη καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση δεν τόλμησε να αναφέρει, διά στόματος υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου στις πρόσφατες δηλώσεις του, ότι εκτός από τη έφεση την οποία κατέθεσε εναντίον τού συνταξιούχου Οδυσσέα Τσολογιάννη – για το θέμα των αναδρομικών των δώρων και των περικοπών των συντάξεων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης – έχει καταθέσει και αναίρεση (αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ) κατά 6 πρωτόδικων αποφάσεων σε εν ενεργεία υπαλλήλους για τα δώρα του Ν. 4093/12 στο ΣΤΕ.
Οπως επισημαίνει η Πόπη Μουρίκη, «η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κλώθει το θέμα της καθυστέρησης των αναδρομικών. Ψεύδεται, μπερδεύει και ταλαιπωρεί χιλιάδες συνταξιούχους και εν ενεργεία υπαλλήλους με αιτήσεις, με πλατφόρμες, επίτηδες ελλιπείς, αλλά κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ο Ν. 4093/12 καθώς και ο Ν. 4051/12 είναι αντισυνταγματικοί για όλους και πρέπει να τους καταργήσει δίνοντας πίσω τα κλεμμένα ετών. Δεν είναι αντισυνταγματικά μόνο τα δώρα, είναι και οι περικοπές των συντάξεων με τους συγκεκριμένους νόμους που η κυβέρνηση συνεχίζει, παρανομώντας, και κόβει κάθε μήνα από τις συντάξεις τεράστια ποσά» καταλήγει η γραμματέας του ΕΝΙΔΣΥ. Σημειώνεται ότι η έφεση του Οδυσσέα Τσολογιαννη προσδιορίστηκε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης ήδη -ύστερα από αίτηση προτίμησης του συνταξιούχου – τον Φεβρουάριο του 2019. Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε παράνομη την κατάργηση των δώρων για συνταξιούχο που προσέφυγε σε αυτό. Δικαίωσε έτσι τον Οδυσσέα Τσολογιάννη, μέλος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, για επιστροφή 11.184,57 ευρώ, που αντιστοιχεί μαζί με τους τόκους στην επιστροφή δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας για το διάστημα 1/1/2012 έως 23/7/2015. Η απόφαση υπ’ αριθμ. 3037/2018 πατάει στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015 με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργηση των δώρων από τις συντάξεις που είχε ψηφιστεί στους μνημονιακούς νόμους 4093 και 4051 του 2012.
Η ΑΙΤΗΣΗ. Προς το παρόν οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση στο Ταμείο τους διεκδικώντας τα δώρα αλλά και την επιστροφή των μνημονιακών περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015. Η αίτηση έχει ως στόχο τη διακοπή παραγραφής των αναδρομικών για να μη χαθεί το έτος 2018 από τις διεκδικήσεις. Η επίτευξη ή όχι του στόχου θα κριθεί από τα δικαστήρια. Η αίτηση όμως δεν αρκεί. Για να διεκδικήσουν την επιστροφή των αναδρομικών έως 25.000 ευρώ ανά άτομο, οι συνταξιούχοι πρέπει να υποβάλουν αγωγές και να επιβαρυνθούν με δικαστικά έξοδα. Γι’ αυτό και οι δικηγόροι που ασχολούνται με το θέμα συμβουλεύουν τους συνταξιούχους να υποβάλουν ομαδικές αγωγές ώστε να περιορίσουν τα δικαστικά έξοδα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα έξοδα θα είναι ισόποσα με τα χρήματα που διεκδικούν.