«Ενα ολόκληρο χωριό ένιωσε ότι το εμπαίζουν για τέσσερις ημέρες. Τώρα πια μόνο πόνος και βουβαμάρα». Με αυτά τα λόγια φίλος της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα περιέγραφε στα «ΝΕΑ» το κλίμα απογοήτευσης που κυριαρχούσε χθες στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου για την αντιμετώπιση από τις αλβανικές Αρχές της υπόθεσης του ομογενούς, που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αλβανών κομάντος. Με επίσημο αίτημα προς την Εισαγγελία Τιράνων χθες το απόγευμα οι γονείς του 35χρονου ζήτησαν να διακοπεί οποιαδήποτε περαιτέρω εξέταση της σορού του παιδιού τους στα Τίρανα και να την παραλάβουν άμεσα (πιθανώς αυτό να γίνει σήμερα), ώστε να προγραμματίσουν την ταφή. Επιπλέον ζήτησαν να τους επιστραφεί το κινητό τηλέφωνο του 35χρονου, που, όπως λένε, παραμένει άφαντο από τις 28 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, συγχωριανοί του Κατσίφα άρχιζαν να οργανώνουν ναύλωση λεωφορείων για όσους θελήσουν να παρευρεθούν στην κηδεία. Τη διαδικασία κινεί ήδη ο Σύλλογος του Αγίου Αθανασίου Βουλιαρατιού (με έδρα την Αθήνα) θεωρώντας, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι, «χρέος μας να παρακινήσουμε όλους τους Βουλιαρατινούς καθώς και τους φίλους».

ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ. Στο μεταξύ, για δεύτερη φορά εντός 24ωρου εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας η ελληνίδα πρεσβευτής στα Τίρανα Ελένη Σουράνη. Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης, της έγινε διάβημα διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, δηλαδή «το κάψιμο αλβανικής σημαίας, ειδοποίηση για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην αλβανική πρεσβεία, εμπρηστικές επιθέσεις σε αλβανικές επιχειρήσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από την πρεσβεία και το προξενείο της Αλβανίας». Τα ίδια δημοσιεύματα ανέφεραν ότι τα Τίρανα ζήτησαν μέσω της Ελένης Σουράνη «η Αθήνα να καταδικάσει και να τηρήσει σαφείς αποστάσεις από αυτές τις σοβαρές πράξεις που επηρεάζουν το κλίμα φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων».

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ. Η οικογένεια Κατσίφα, μετά και την προχθεσινή απόρριψη από την αλβανική πλευρά της συμμετοχής έλληνα ιατροδικαστή στη νεκροψία – νεκροτομή ελπίζει τώρα στην εν εξελίξει ελληνική εισαγγελική έρευνα ώστε να πάρει απαντήσεις για τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες ο 35χρονος δέχτηκε τις δύο σφαίρες στην καρδιά από την ειδική ομάδα «εξουδετέρωσης ένοπλου στοιχείου» RENEA (η αντίστοιχη ελληνική ΕΚΑΜ). Σύμφωνα πάντως με τον δικηγόρο της οικογένειας Κώστα Γιοβανόπουλο, ο ιατροδικαστής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης στον οποίο επετράπη μόνο μια σύντομη μακροσκοπική εξέταση της σορού στο Αργυρόκαστρο εκτίμησε ότι ο θάνατος του Κατσίφα ήταν ακαριαίος. Οπως εξήγησε ο δικηγόρος, «έγιναν συρραφές στα τραύματα και έχει πλυθεί η σορός, οπότε δεν υπάρχουν άλλα βοηθητικά στοιχεία για τους ιατροδικαστές να συμπεράνουν κάτι διαφορετικό. Οπότε δεν καταλαβαίνω και τι νόημα έχει η διακομιδή της σορού στα Τίρανα».

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ. Μαζί με τον έλληνα ιατροδικαστή και τον δικηγόρο, τη σορό αντίκρισε και ο γαμπρός του ομογενούς Βαγγέλης Σακελλαράκης, ο οποίος με δηλώσεις του αποκάλυψε λεπτομέρειες από τις τελευταίες στιγμές του 35χρονου στην βουνοπλαγιά. «Είχε φτάσει πολύ ψηλά στο ύψωμα Σέλωμα. Εκεί τον συνάντησε τυχαία ένας βοσκός, ο οποίος όπως είπε τρόμαξε όταν τον είδε, αλλά ο Κωνσταντίνος τον καθησύχασε» περιέγραψε, υποστηρίζοντας ότι ο Κατσίφας συνομιλούσε με τον βοσκό σχεδόν για μία ώρα. «Από εκεί πάνω που ήταν, επέστρεψε, ενώ μπορούσε να περάσει τα σύνορα. Δεν κρυβόταν. Ηταν όρθιος μπροστά στους δολοφόνους του. Στο νεκροτομείο είδα ένα πρόσωπο με νηφαλιότητα» πρόσθεσε. Οι γονείς του Κατσίφα αναμένεται πλέον να διορίσουν δικηγόρο στα Τίρανα προκειμένου να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ ο Κώστας Γιοβανόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα. «Προσπάθησα να υπερασπιστώ ουσιαστικά τη τιμή ενός ολόκληρου χωριού γιατί αυτό παιδί ήταν η ψυχή του χωριού. Οι Βουλιαράτες είναι ένα συγκλονιστικό για τον ελληνισμό σημείο» είπε συναισθηματικά φορτισμένος.