Πέμπτη 25 Οκτωβρίου. Την ώρα που ο πολύς κόσμος ετοιμάζεται για την εθνική εορτή και οι φίλοι της ΑΕΚ μιλούν εκστασιασμένοι για την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στο ΟΑΚΑ στο ματς κόντρα στην Μπάγερν για το Τσάμπιονς Λιγκ, ένα μήνυμα φτάνει στα γραφεία της ΕΠΟ. Με αποστολέα τον παρατηρητή του συγκεκριμένου αγώνα Πιέτρο Τσιαμπρέρα.

Είχε συνημμένο και ένα βιντεάκι που απεικόνιζε το πάνω διάζωμα του ΟΑΚΑ.  Σε στιγμές μεγάλης ταλάντωσης, ένα διάζωμα που κυριολεκτικά παλλόταν! «Είδαμε στο Διαδίκτυο αυτό το στιγμιότυπο και θέλουμε να γνωρίζουμε αν είναι ή όχι ανησυχητικό. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Σας παρακαλούμε να το εξετάσετε αναλυτικά» ήταν μέρος από τα γραφόμενα του ευρωπαίου αξιωματούχου.

Οντως, αυτό το βιντεάκι προκάλεσε μίνι… σεισμό! Η ΕΠΟ δραστηριοποιήθηκε και κοινοποίησε το μήνυμα στο ΔΣ του Ολυμπιακού Σταδίου. Και από κει, νέα πάσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αθλητισμού, δηλαδή στη ΓΓΑ. Που έπρεπε να δώσει μια απάντηση για ένα ζήτημα «καυτό», υπό την έννοια ότι το συγκεκριμένο βίντεο έκανε με ταχύτητα φωτός τον γύρο του κόσμου. Ε, στις μέρες μας αυτό δεν είναι δα και κάτι φοβερό. Εντυπωσιακό είναι ότι ώρες ώρες το σύστημα μοιάζει «αιχμάλωτο» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Επιστροφή στο θέμα: το ΟΑΚΑ έχει τεχνικές υπηρεσίες που δεν έχουν αναφέρει ότι υφίσταται κάποιο ζήτημα με την ταλάντωση του πάνω διαζώματος. Ωστόσο, η ΓΓΑ δεν μπορούσε να μείνει εκεί και επειδή επείγεται να δώσει μια απάντηση, κυρίως στον κόσμο που δικαίως μπορεί να νιώσει ανησυχία, έδωσε εντολή στις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες να επισκεφθούν και να ελέγξουν το γήπεδο. Πότε θα συμβεί αυτό; Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», αυτό – εκτός απροόπτου – θα γίνει σήμερα, με ένα έμπειρο κλιμάκιο ελέγχου. «Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ωστόσο δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι, ούτε να πούμε ότι επειδή τόσα χρόνια υπήρχε ταλάντωση, πρέπει να συμβαίνει και σήμερα χωρίς να εξετάσουμε τα δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή με γνώση της κατάστασης.

Στα «ΝΕΑ» έκανε δήλωση και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, άνθρωπος που ελάχιστη διάθεση έχει να αφήνει τα πράγματα χωρίς να τα τσεκάρει: «Ελέγχουμε το θέμα από όλες τις πλευρές. Ασφαλώς και δεν χρειάζεται πανικός. Θα πάρουμε κάθε μέτρο που απαιτείται και αν αυτό χρειαστεί».

Επί του παρόντος και μέχρι να τσεκάρουν το γήπεδο οι τεχνικοί, βγαίνει προς τα έξω ότι όλα προήλθαν από ένα βίντεο που έφερε μια κάποιας μορφής αγωνία και κινητοποίηση σε δεύτερο βαθμό. Προσθέτουν δε οι υπεύθυνοι ότι είναι έτσι κατασκευασμένο το γήπεδο, ώστε η ταλάντωση δεν είναι κάτι που πρέπει να ξενίζει τους επισκέπτες. Λένε χαρακτηριστικά ότι «χρόνια και χρόνια στα παιχνίδια που γέμιζαν οι εξέδρες, αυτό συνέβαινε». Προσθέτουν επίσης ότι μόνο σε γκολ αντίπαλης ομάδας και δη σε ευρωπαϊκά ραντεβού, στα γκολ του Λιτμάνεν ή του Κόντε για παράδειγμα, υπήρχε απόλυτη σιωπή και το διάζωμα καθόταν στην ησυχία του!

«Θα δούμε αν είναι συνηθισμένο ή πρόκειται για κάτι άλλο. Μας ενδιαφέρει να εξετάσουμε την περίπτωση κάποιου πολύ εμφανούς σημαδιού, όπως είναι μια ρωγμή. Τώρα είναι πρόωρο να πούμε κάτι παραπάνω. Την ίδια εικόνα έχουμε για πολλά χρόνια, πάνω από 15 ή 20. Ολα όσα συνέβησαν στο ματς της ΑΕΚ με την Μπάγερν τα έχουμε ξαναζήσει. Κάτι αντίστοιχο αντικρίζουμε ή και ζούμε σε άλλα ευρωπαϊκά γήπεδα, με πάνω από ένα διάζωμα. Δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε, αλλά τέτοιο είναι της Αϊντραχτ Φραγκφούρτης», ειπώθηκε με έμφαση.

Στη ΓΓΑ,  όπως μαθαίνουμε, έχουν ξεσκονίσει όλο το ιστορικό του γηπέδου που δεν είναι βέβαια νέο, έχει τις ρυτίδες του με δεδομένο ότι κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και με στόχο να υποδεχθεί τους ευρωπαϊκούς αγώνες στίβου του ’82. Μετά φιλοξένησε ποδόσφαιρο, χωρίς όμως ποτέ να έχει τη ζεστασιά μιας έδρας. Ηδη οι αρμόδιοι κοίταξαν τι μπορεί να αντέξουν οι εξέδρες, τι προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν και σχεδιάζουν να κινηθούν αναλόγως. Το Ολυμπιακό Στάδιο, να σημειωθεί, έχει άδεια σε ισχύ. Η γνωμοδοτική επιτροπή χορήγησε άδεια λειτουργίας Ολυμπιακής Εγκατάστασης στο ΟΑΚΑ για πρώτη φορά το 2005 και το 2012 έγινε αποδοχή της γνωμοδότησης. Από τότε, το ΟΑΚΑ παίρνει άδεια με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ).

Μια ερώτηση είναι τι θα συμβεί στο σαββατιάτικο ντέρμπι Παναθηναϊκού – ΑΕΚ. Η εκτίμηση όλων είναι πως δεν θα γεμίσει το γήπεδο – θα ήταν ευχάριστη έκπληξη, αλλά δεν προβλέπεται. Στο Τριφύλλι θα διαθέσουν τα εισιτήρια του κάτω διαζώματος και αν χρειαστεί κάποια από το πάνω κομμάτι του Ολυμπιακού Σταδίου. Τουλάχιστον αυτό είναι το πλάνο.

«ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ». Για το τέλος, η άποψη του Θεόδωρου Κούστα, πολιτικού μηχανικού ΕΜΠ, Msc. Τόνισε ο κ. Κούστας, φίλαθλος και επισκέπτης του ΟΑΚΑ εδώ και πολλά χρόνια:

«Είδα και εγώ το βίντεο, όπως ο περισσότερος κόσμος. Είναι προφανές ότι απαιτείται στατικός έλεγχος ώστε να πιστοποιηθεί η επάρκεια της κατασκευής. Αυτό θα επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας στον απλό φίλαθλο κόσμο και θα άρει τον φόβο και την ανησυχία, που δικαιολογημένα δημιουργείται σε ανάλογες περιπτώσεις».