Ζουν μέχρι και τρεις μήνες σε κελιά αστυνομικών τμημάτων μέχρι να βρεθεί χώρος σε δομή φιλοξενίας. Ορισμένες φορές, μάλιστα, «μοιράζονται» το κελί με άλλους 20, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού. Τελικά η προστατευτική φύλαξη στη χώρα μας φαίνεται πως αντί να προφυλάσσει, θέτει σε κίνδυνο τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται 3.558 ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων, εκ των οποίων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), μόλις τα 1.195 βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας ανηλίκων. Τα υπόλοιπα περιμένουν να ενταχθούν σε κάποια από τις δομές, οι οποίες βέβαια είναι υπερπλήρεις.
Ορισμένα ζουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών. Αλλα πάλι στα safe zones των ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας, ενώ δυστυχώς – βάσει των στοιχείων του Σεπτεμβρίου – 723 ανήλικοι είναι άστεγοι ή σε καθεστώς άτυπης στέγασης ή δεν υπάρχει καμία απολύτως πληροφορία για το πού βρίσκονται.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ. Ενας σημαντικός αριθμός, όμως, παιδιών βρίσκεται σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης. Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, η έννοια της προστατευτικής φύλαξης αποτελεί προσωρινό μέτρο για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων μέχρι να οριστεί κατάλληλη δομή φιλοξενίας από το ΕΚΚΑ. Μάλιστα, η νομοθεσία που αφορά τους αιτούντες άσυλο ορίζει ότι η κράτηση ανηλίκου πρέπει να αποφεύγεται, και όταν αυτό δεν είναι εφικτό να είναι όσο το δυνατόν συντομότερης διάρκειας.
«Στην πράξη, ωστόσο, η προστατευτική φύλαξη λαμβάνει χώρα σε κελιά αστυνομικών τμημάτων, όπου η χρονική διάρκεια παραμονής κυμαίνεται από 30 μέρες μέχρι και τρεις μήνες. Στα κελιά μπορεί να παραμένουν το ίδιο διάστημα τρεις έως και 20 ανήλικοι, ενώ συχνά τα κελιά τους είναι δίπλα σε κελιά όπου κρατούνται ενήλικοι, οι οποίοι μπορεί να κατηγορούνται για εγκλήματα που άπτονται του κοινού ποινικού δικαίου, και σε κάποιες περιπτώσεις ανήλικοι κι ενήλικοι κρατούνται στα ίδια κελιά», σημειώνουν από την οργάνωση.
Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η συντονίστρια Δράσεων Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ Σοφία Παπαδοπούλου, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα η διεπιστημονική ομάδα της οργάνωσης έχει υποστηρίξει 598 ασυνόδευτους ανηλίκους σε χώρους κράτησης μόνο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
«Αυτή τη στιγμή υποστηρίζουμε 45 παιδιά που βρίσκονται σε κράτηση. Προσπαθούμε να τους παρέχουμε ρουχισμό, είδη υγιεινής αλλά και νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Πολλά από τα παιδιά αυτά θεωρούν ότι κρατούνται στα αστυνομικά τμήματα επειδή έχουν διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα κι ότι κατηγορούνται για κάτι. Ακόμη κι εμείς εάν εντοπίσουμε παιδιά προσφύγων στο δρόμο, θα πρέπει να τα πάμε στην Αστυνομία, να καταγραφούν και να μείνουν σε καθεστώς κράτησης. Δυστυχώς, το πρώτο στάδιο “φιλοξενίας” για τα παιδιά αυτά που φτάνουν στην Ελλάδα μόνα και έπειτα από ένα δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι, είναι η φυλακή» τονίζει η Σοφία Παπαδοπούλου.
Η πλειονότητα των ασυνόδευτων που βρίσκονται στα κρατητήρια είναι 15 – 17 ετών, «για τα μικρότερης ηλικίας παιδιά προσπαθούμε η προστατευτική φύλαξη να είναι τουλάχιστον σε νοσοκομεία» συμπληρώνει.