Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ψωρίαση (29 Οκτωβρίου) συνοδεύτηκε με μια θετική εξέλιξη για τους ασθενείς στη χώρα μας. Ειδικότερα, η συμμετοχή για τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν τη νόσο, που σημειωτέον εντάχθηκε ύστερα από χρόνια προσπαθειών στον κατάλογο των παθήσεων, ορίζεται πλέον στο 10% από το 25% που ίσχυε.

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ζουν 200.000 άνθρωποι με ψωρίαση και μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωμένοι να καλύπτουν με δικά τους έξοδα ένα μεγάλο ποσοστό της θεραπευτικής τους αγωγής. Σημειώνεται ότι η ψωρίαση είναι μια συχνή, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού και διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), πρόκειται για μια χρόνια, μη μεταδοτική ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις και οφείλεται σε υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ποικίλλει ως προς τη βαρύτητα, από μικρές εντοπισμένες πλάκες έως πλήρη κάλυψη του σώματος. Εμφανίζεται και στα δύο φύλα.

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ. «Η νόσος είναι πολυπαραγοντική με κληρονομική προδιάθεση και ανοσολογική συσχέτιση. Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως π.χ. τραύμα, λοίμωξη ή φαρμακευτικές αγωγές, μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για την εμφάνιση της νόσου σε άτομα με προδιάθεση» σημειώνουν οι ειδικοί. Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι ο πιο συχνός τύπος ψωρίασης και σχεδόν το 80% των ασθενών που νοσεί έχει ψωρίαση κατά πλάκας.

«Οι συχνότερες θέσεις εντοπισμού των ανωτέρω βλαβών είναι οι αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό κεφαλής. Οι χαρακτηριστικές αυτές βλάβες του δέρματος αποτελούν μια δυσάρεστη εικόνα και έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών» σημειώνουν οι ειδικοί της Εταιρείας.

Επιπλέον, το 10%-30% των πασχόντων από ψωρίαση εκδηλώνει και ψωριασική αρθρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή σε επιλεγμένες αρθρώσεις. Η ψωριασική αρθρίτιδα οφείλεται στη διαταραγμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, χαρακτηρίζεται από διόγκωση και ευαισθησία των αρθρώσεων, καθώς και χαρακτηριστική πρωινή δυσκαμψία. Σχετίζεται επίσης με αυξημένη συχνότητα νοσημάτων του καρδιαγγειακού, των νεφρών, του ήπατος και άλλων οργάνων.