Το «δόγμα Πολάκη» φαίνεται ότι καθοδηγεί τα κυβερνητικά βήματα καθ’ οδόν προς τις κάλπες, καθώς με το πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία θα προτείνεται – σύμφωνα με πληροφορίες – η σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πέντε πολιτικών προσώπων, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους πρώην υπουργούς Αδωνη Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο, Μάκη Βορίδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Υστερα από πολύμηνες συνεδριάσεις (η Εξεταστική συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 2017), από τις οποίες δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις, η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει περαιτέρω έρευνα, σε ποινική βάση, για τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα, βάζοντας «φωτιά» στο ήδη θερμό πολιτικό σκηνικό και επενδύοντας στη στρατηγική της έντασης με ορίζοντα τις εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τα μέλη της πλειοψηφίας έχουν καταλήξει ότι στο σχέδιο του πορίσματος, που θα παρουσιάσουν εντός των προσεχών ημερών στα κόμματα, θα περιγράφονται οι ευθύνες των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων για τα οποία κρίνουν απαραίτητο να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή προκειμένου να αποδώσει ή όχι κατηγορίες. «Η εξεταστική επιτροπή δεν μπορεί να αποδώσει το τάδε αδίκημα προς τον τάδε υπουργό, μπορεί όμως να περιγράψει τις ευθύνες του, τις οποίες θα αξιοποιήσουν η Δικαιοσύνη και η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για να αποδώσουν τις ποινικές κατηγορίες» έλεγε συγκεκριμένα προς «ΤΑ ΝΕΑ» παράγοντας της πλειοψηφίας που είναι σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο του σχεδίου πορίσματος, το οποίο θα συζητηθεί κλιμακωτά, ανά υπόθεση, από την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα πρόσωπα. Αν και έχει καταβληθεί προσπάθεια τόσο από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη όσο και άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, ωστόσο θεωρείται ότι ο «κύβος ερρίφθη» για τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα, οι ευθύνες των οποίων αναμένεται να αποτυπώνονται και να εξατομικεύονται στο σχέδιο πορίσματος ως εξής:

Για τον πρώην υπουργό Υγείας (επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά) Αδωνη Γεωργιάδη για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις φερόμενες ως παράνομες 23 προσλήψεις.

Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας (επί κυβέρνησης Σαμαρά) Μάριο Σαλμά για την υπόθεση των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων.

Για τους πρώην υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο (επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου) και Μάκη Βορίδη (επί κυβέρνησης Σαμαρά) για την ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.

Για τον πρώην υπουργό Υγείας (επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή) και νυν κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο για σειρά υποθέσεων, μεταξύ των οποίων την προμήθεια αντιιικών φαρμάκων και εμβολίων για τη γρίπη (κόστους 200 εκατ. ευρώ), τις θερμικές κάμερες που αγοράστηκαν για να εντοπίζουν κρούσματα πυρετού και τοποθετήθηκαν την περίοδο εκείνη στα αεροδρόμια, τα δάνεια που έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αγορά των εμβολίων, τις διαφημιστικές καμπάνιες και χορηγίες, καθώς και το κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το πόρισμα. Σε σχετική επικοινωνία μας, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης περιορίστηκε να σχολιάσει ότι στο πόρισμα της πλειοψηφίας «θα αναδεικνύονται οι πάσης φύσεως ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, πολιτικών και μη», ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής Σπύρος Λάππας  δήλωσε (στην ΕΡΤ) πως «υπό γενική έννοια (θα) περιγράφονται ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα». Ενημέρωσε δε ότι «το πόρισμα θα εξατομικεύει το σύνολο των ευθυνών πάντων», ενώ προϊδεάζοντας για το τι μέλλει γενέσθαι είπε: «Θα περιγράψουμε όλα τα στοιχεία που πληρούν παθογένειες ποινικού χαρακτήρα».

Οπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές της πλειοψηφίας, «θα αποδοθούν ευθύνες και στα πολιτικά πρόσωπα» με την έννοια ότι «θα περιγράφονται οι πράξεις, καθώς η Εξεταστική δεν μπορεί να παραπέμψει για αδικήματα, μόνο η Προανακριτική μπορεί να το πράξει». Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, σημείωναν: «Εμείς βρήκαμε ευθύνες πολιτικών προσώπων. Αν είναι ποινικές και για ποια αδικήματα, θα τα βρει η Βουλή στην Προανακριτική».

Στην πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής (ορθότερα, ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης) θα πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι πράξεις ή οι παραλείψεις οι οποίες είναι αξιόποινες, ενώ η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί σε ειδική συνεδρίαση να αποφασίσει (με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151) για τη συγκρότηση ή όχι της επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικά αδικήματα των εν λόγω πολιτικών προσώπων.

Κάθε υπόθεση ξεχωριστά. Προς το παρόν, η εξεταστική επιτροπή πρόκειται να εξετάσει ένα προς ένα τα κεφάλαια που την απασχόλησαν μέσα από τα αντίστοιχα κεφάλαια του πορίσματος. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη 6 Νοεμβρίου θα εισαχθεί προς συζήτηση το μέρος του σχεδίου πορίσματος που αφορά το Ερρίκος Ντυνάν, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου εκείνο που αφορά τις αρθροσκοπήσεις, τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου το σκέλος του ΚΕΕΛΠΝΟ και την Τρίτη 20 Νοεμβρίου το σκέλος του φαρμάκου, ενώ την επομένη 21 Νοεμβρίου αναμένεται το πόρισμα (μαζί με τις διαφορετικές γνώμες που αναμένεται να διατυπώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης) να υποβληθεί στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, όπως προβλέπεται, προκειμένου εκείνος να το φέρει προς συζήτηση στην Ολομέλεια. Το τελικό «φινίρισμα» επί του πορίσματος της πλειοψηφίας αναμένεται να γίνει σήμερα σε σύσκεψη που θα έχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή στη Βουλή.