Αποδέκτης ήταν μια εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων στην Ελλάδα. Πελάτες, κινέζοι πολίτες οι οποίοι ήθελαν να αποκτήσουν άδεια παραμονής στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Golden Visa, αγοράζοντας ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Το κανάλι μεταφοράς των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την Κίνα στην Ελλάδα, σπάζοντας τα capital controls που ισχύουν στη Χώρα του Κόκκινου Δράκου, ήταν μέσω τερματικών αποδοχής καρτών, τα γνωστά POS, οκτώ τον αριθμό, που η εταιρεία φέρεται ότι είχε προμηθευτεί από την Εθνική Τράπεζα. Η διαδικασία λίγο ανορθόδοξη για αγορές ακινήτων, όπως λένε παράγοντες της αγοράς ακινήτων, αν τελικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται σε Ελλάδα και Κίνα και ήδη οδήγησαν και στην παρέμβαση του εισαγγελέα αποδειχθεί ότι ήταν αυτή που ακολουθούσαν οι εμπλεκόμενοι.

Στο επίκεντρο της υπόθεσής αυτής εμφανίζεται να είναι ο μέχρι πριν από λίγες ώρες αναπληρωτής αντιπρόεδρος της αλυσίδας Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, ο οποίος μετά τις αποκαλύψεις υπέβαλε την παραίτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Παράλληλα με ανακοίνωσή της η Jumbo δηλώνει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή σε «φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του παραιτηθέντος αναπληρωτή αντιπροέδρου Ευάγγελου Παπαευαγγέλου». Η μηχανή φαίνεται πως είχε στηθεί πριν από το 2017, ενώ σε αυτήν δεν αποκλείεται να συμμετείχαν και τραπεζικά στελέχη. Εχοντας συστήσει μια εταιρεία real estate, με έδρα την Ελλάδα, με την ονομασία Destiny Investment Group, ο Παπαευαγγέλου δραστηριοποιούνταν σε αγοραπωλησίες ακινήτων εκμεταλλευόμενος το έντονο ενδιαφέρον κινέζων επενδυτών αλλά και επενδυτών τρίτων χωρών για ακίνητα στη χώρα μας με σκοπό και την απόκτηση της Golden Visa. H εταιρεία του μάλιστα είχε προχωρήσει το τελευταίο διάστημα και σε σημαντικές αγορές ακινήτων μέσα από πλειστηριασμούς που διεξήγαγαν συστημικές τράπεζες.

ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ. Ορισμένα από τα ακίνητα αυτά φέρεται ότι τα πωλούσε στους ενδιαφερόμενους επενδυτές προσφέροντας μάλιστα και διευκολύνσεις στον τρόπο αποπληρωμής τους καθώς δεχόταν οι πληρωμές να γίνονται και με καταβολή δόσεων με τη χρήση καρτών μέσω POS.

Ωστόσο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε Ελλάδα και Κίνα σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται να διερευνούν και κάτι ακόμη: εάν εκτός από το σπάσιμο των capital controls που γινόταν και τη μεταφορά κεφαλαίων από την Κίνα στην Ελλάδα μέσω των POS, η ίδια διαδικασία αποτελούσε εργαλείο για να μεταφέρουν κινέζοι πολίτες παράνομα μεγάλα ποσά εκτός της Κίνας, ξεγλιστρώντας από τους ελέγχους και τις απαγορεύσεις που ισχύουν, πραγματοποιώντας εικονικές αγορές. Ερευνάται δηλαδή και η περίπτωση ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσα από τις συναλλαγές αυτές.

Οι κινεζικές Αρχές είχαν βάλει στο μικροσκόπιό τους την πρακτική αυτή εδώ και αρκετούς μήνες. Μάλιστα ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι ο σχετικός φάκελος που σχηματίστηκε από τις κινεζικές Αρχές διαβιβάστηκε στις ελληνικές καθώς και στη διοίκηση της Εθνικής προ μηνών, η οποία ξεκίνησε τους εσωτερικούς ελέγχους. Παρά το γεγονός ότι το ύψος των συναλλαγών που φέρεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ, υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί επακριβώς, καθώς εκτός της Εθνικής Τράπεζας φέρεται ότι εμπλέκονται δύο ακόμα συστημικές τράπεζες, οποίες όμως διαπίστωσαν νωρίτερα τις ασυνήθιστες συναλλαγές με τα POS και έδωσαν εντολή για τον τερματισμό τους.

Το ακριβές ύψος των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν αλλά και το διάστημα κατά το οποίο ακολουθούνταν οι πρακτικές αυτές αναμένεται να αποκαλυφθεί μετά την ολοκλήρωση του εποπτικού ελέγχου που έχει ήδη ξεκινήσει η Τράπεζα της Ελλάδος ενώ της υπόθεσης έχουν επιληφθεί και οι ευρωπαϊκές Αρχές.

Και ενώ οι αποκαλύψεις για τα κόλπα με τη Χρυσή Βίζα μόλις ξεκίνησαν, με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, προς την εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Μαριάννα Ψαρουδάκη, ξεκινά έρευνα για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί πωλήσεων ακινήτων σε κινέζους επενδυτές από τον πρώην αναπληρωτή αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου. Παράλληλα και το υπουργείο Εσωτερικών άρχισε να ερευνά όλους τους φακέλους που αφορούν την παροχή Golden Visa σε κινέζους πολίτες για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν γκρίζα σημεία στις συγκεκριμένες αγοραπωλησίες, καθώς ο νόμος απαιτεί συγκεκριμένο τρόπο πληρωμής στην αγορά ακινήτου και συγκεκριμένα μέσω τραπεζικού εμβάσματος σε τράπεζα που έχει έδρα την Ελλάδα ή δίγραμμης τραπεζικής επιταγής ελληνικής τράπεζας.

ΤΑ CAPITAL CONTROLS. Την ίδια περίοδο που γίνονταν οι πωλήσεις ακινήτων, ωστόσο, στην Κίνα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα διενεργείται ανεξάρτητη έρευνα από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ η υπόθεση ελέγχεται και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η διοίκηση της Jumbo πάντως ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση αφορά προσωπική δραστηριότητα του Παπαευαγγέλου και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταιρεία.