Η πολιτική αναμέτρηση σε θεσμικά ζητήματα πλέον είναι προ των πυλών, καθώς από την επόμενη εβδομάδα θα εκκινήσει και επίσημα η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης με την κατάθεση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, υπογεγραμμένη από τουλάχιστον 50 βουλευτές. Η σύγκρουση είναι αναμενόμενη για μια σειρά από κομβικά ζητήματα, αλλά πλέον μετά την απόφαση της ΝΔ να συμμετάσχει τελικά στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, αποκτά και προεκλογικό χρώμα η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, και ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδουν ότι προωθείται μια μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση, στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν προτείνεται πλήρης διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας. Αυτό αποτυπώθηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ, συζητήθηκε και χθες από σημαντικό αριθμό βουλευτών στη Βουλή στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, όπου επισημάνθηκε ότι έπρεπε να είναι πιο γενναία η κυβέρνηση, ενώ σκεπτικισμός υπάρχει ακόμα και για τη θεσμοθέτηση θητειών.

Η κεντρική γραμμή από το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι πρέπει να επισημαίνεται η βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση, ένα σήμα που έστειλε χθες και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης από το Ηράκλειο. «Δεν πρέπει να ψάχνουμε διαδικαστικές πολιτικές, δεν υποτιμώ την πρόταση του κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν πρέπει να ψάχνουμε διαδικαστικές πολιτικές πιρουέτες γύρω από τη συνταγματική αναθεώρηση», ανέφερε (Real fm) o Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αν και άκουσε τις ενστάσεις και στην ΚΟ (από Νίκο Φίλη, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Κώστα Δουζίνα και Θοδωρή Δρίτσα) και λαμβάνει μηνύματα ότι δεν τόλμησε όσο έπρεπε, δεν ήθελε στην παρούσα χρονική περίοδο να υπάρξει πλήρης ρήξη με την Εκκλησία. Και αυτό παρά τις επισημάνεις, όπως του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Ξυδάκη που επεσήμανε (Στο Κόκκινο) ότι «πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα γίνει κατανοητό σε όλο τον πληθυσμό ότι θα είναι διακριτοί οι ρόλοι της Εκκλησίας και της Πολιτείας», θέτοντας παράλληλα και θέμα μισθοδοσίας των κληρικών, την οποία συνεχίζει να καλύπτει το Δημόσιο. «Σήμερα, η Εκκλησία είναι ενθυλακωμένη μέσα στην κρατική δομή, δεν είναι σωστό για πολλούς λόγους, κυρίως για την πνευματική της αυτοτέλεια», ανέφερε.

Τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν τον εξυπηρετεί μια ανοικτή σύγκρουση με την Ιεραρχία, ιδίως σε μια προεκλογική περίοδο, και γι’ αυτό έγινε και το βήμα μόνο για την αναφορά περί θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους και παραμονή του προοιμίου που αναφέρεται στην Αγία Τριάδα, στα πλαίσια ενός «ιστορικού συμβιβασμού».

Επιφυλακτική η Εκκλησία. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί και περιμένει να κατατεθούν επισήμως οι προτάσεις της κυβέρνησης. «Οι θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στο όλο ζήτημα, το οποίο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, ευαίσθητο και πολυδιάστατο, είναι σαφείς, αναλυτικές και ξεκάθαρες και αποτυπώνονται στα σχετικά ανακοινωθέντα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας» ήταν χθες η αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία επιλέγει τουλάχιστον στην παρούσα φάση να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους.

Οι τρεις θητείες. Παράλληλα, στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται προβληματισμός, εκτός από την πρόταση για τις τρεις θητείες στους βουλευτές -πολλοί ζητούν να εφαρμοστεί και για τους αυτοδιοικητικούς – και στην επιλογή να μην ορίζεται εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο ως Πρωθυπουργός, ενώ αρκετοί ζητούν εάν προωθηθεί αυτό να υπάρξει πρόβλεψη και για μη εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να προωθήσει την ψήφο των ομογενών και στο επίκεντρο θα είναι η εκλογή πέντε βουλευτών που δεν θα εκλέγονται με κομματικά ψηφοδέλτια. Επίσης, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα δίνεται ή όχι μπόνους 10% επί του συνόλου των εδρών που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα.

Σε αυτό το κλίμα της προεργασίας για την κατάθεση της τελικής κυβερνητικής πρότασης, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αξιοποιήσει πλήρως το θέμα της μεταστροφής της ΝΔ. «Η ολική κυβίστηση της ΝΔ είναι καλοδεχούμενη», σχολιάστηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο. Η αντίδραση της ΝΔ ήταν άμεση: «Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον όρο κυβίστηση προφανώς γιατί ντρέπεται τη λέξη kolotoumba που καθιέρωσε διεθνώς…».