Κύπελλο από την… οδό Ακαδημίας για τον Ολυμπιακό. Οι Ερυθρόλευκοι στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων αντιμετωπίζουν την Παναχαϊκή και το ταξίδι στην Πάτρα είναι από εκείνα που πραγματικά αξίζουν ειδικής αναφοράς. Οχι τόσο γιατί η νίκη επί της ουσίας θα εξασφαλίσει μια ώρα αρχύτερα την πρόκριση στους 16 του θεσμού. Κυρίως γιατί ο Πέδρο Μαρτίνς κατάφερε να σχηματίσει μια «αποστολή» που χαρακτηρίζεται από ποδοσφαιριστές της παραγωγικής διαδικασίας. Από παίκτες που ξεκίνησαν από τα τμήματα υποδομής του κλαμπ.

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά συνολικά έντεκα από τους είκοσι έχουν γνωρίσει το αθλητικό κέντρο του Ρέντη, πολύ πριν ο δρόμος τούς βγάλει στο… σαλόνι της πρώτης ομάδας. Από τον Κωνσταντίνο Τζολάκη που αύριο κλείνει τα 16 του χρόνια (!) και επιστρατεύτηκε ως «τρίτος» τερματοφύλακας σε ένα σημαδιακό δώρο γενεθλίων, ώς τον πολύπειρο Γιάννη Φετφατζίδη που τον Δεκέμβριο κλείνει τα 28! Ανάμεσά τους: Βοΐλης (18), Φέκκας (18), Ξενιτίδης (19), Βρουσάι (20), Νικολάου (20), Ανδρούτσος (21), Τσιμίκας (22), Χουτεσιώτης (24) ακόμη και ο Γιαννιώτης (26) που αποκτήθηκε σαν επαγγελματίας το μακρινό 2012 αλλά πέρασε και αυτός από την εμπειρία της «ακαδημίας».

Περήφανοι

Μια αποστολή που ομολογουμένως κάνει τον Ολυμπιακό να καμαρώνει, όχι μόνο για τους συγκεκριμένους έντεκα, αλλά για όλες τις γενιές της «παραγωγικής διαδικασίας» που εκπροσωπούν. Μιας δουλειάς χρόνων που προηγήθηκε για το μέλλον που έρχεται. Πώς το είχε πει κάποτε ο Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ονειρό μου είναι να χτίσω τον Ολυμπιακό από τις ακαδημίες. Μέσα από τα δικά μας παιδιά. Η μεγάλη μου επιθυμία είναι να μεγαλουργήσουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη, βασισμένοι στα δικά μας παιδιά, στα παιδιά του Ολυμπιακού!». Ηταν 2011 και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί στ’ αλήθεια να υλοποιηθεί από μια ομάδα που ο πρωταθλητισμός είναι στο DNA της. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό. Οχι μόνο για εκείνους που υπογράφουν το «σήμερα στο μεγάλο λιμάνι (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον αρχηγό Κώστα Φορτούνη που δεν είναι στην αποστολή για το σημερινό ματς), ούτε για τους μικρούς που περιμένουν τη σειρά τους. Ακόμη και για εκείνους που μέσω των Ερυθρολεύκων άνοιξαν τα φτερά τους και κάνουν διεθνή καριέρα. Ποδοσφαιριστές όπως ο Ρέτσος, ο Λυκογιάννης, ο Διαμαντάκος.

Και αφού αναφέραμε την ιδιαίτερη «εντεκάδα» της σημερινής αποστολής, προφανώς χρωστάμε τους άλλους εννέα που βρίσκονται ήδη στην Πάτρα. Δηλαδή τους Μασούρα, Τοροσίδη, Μεριά, Μιράντα, Γκιγέρμε, Νάτχο, Ναουέλ, Μάνο και τον Φελίπε Πάρντο που τελευταία φορά είχε χρησιμοποιηθεί στο προηγούμενο ματς Κυπέλλου (27/9), στο νικηφόρο 1-0 επί του Λεβαδειακού. Στο ματς που επί της ουσίας έχει ανοίξει από την αφετηρία το μονοπάτι πρόκρισης στην επόμενη φάση του θεσμού.

Ποιοι έμειναν πίσω

Ο Πέδρο Μαρτίνς φυσικά άφησε τους περισσότερους από τους «βασικούς» εκτός, έχοντας κατά νου το ματς της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη με τον Αρη. Σε σχέση με την εντεκάδα που εμπιστεύτηκε την περασμένη Δευτέρα κόντρα στον Απόλλωνα, μόνο ο Ναουέλ βρίσκεται στην Πάτρα. Σα, Ομάρ, Σισέ, Βούκοβιτς, Κούτρης, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Φορτούνης, Ποντένσε και Λάζαρος έμειναν στην Αθήνα προκειμένου να συνεχίσουν την προετοιμασία τους για την καθοριστική «παρτίδα» στο Κλεάνθης Βικελίδης. Μια αναμέτρηση που ο Ολυμπιακός νιώθει πως δεν έχει δικαίωμα στο λάθος. Εκτός έμεινε και ο Γιάγια Τουρέ (όπως και στο ματς με τον Απόλλωνα) και φυσικά οι Αχμέντ Χασάν και Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο που βρίσκονται στη λίστα των τραυματιών.  Αξίζει να σημειωθεί πως ο προπονητής των Ερυθρολεύκων από την Τρίτη κιόλας έχει ανοίξει έναν κύκλο τετ α τετ με αρκετούς ποδοσφαιριστές του, θέλοντας για ακόμη μια φορά να επικοινωνήσει με κάθε τρόπο πως το σημείο της σεζόν στο οποίο βρισκόμαστε είναι κομβικό. Πως ο Ολυμπιακός πρέπει να φτάσει ώς την επόμενη εθνική διακοπή μόνο με νίκες, στις τρεις διοργανώσεις. Σήμερα με την Παναχαϊκή, την Κυριακή με τον Αρη, την επόμενη Πέμπτη στο Φάληρο με τη Ντουντελάνζ. Και βέβαια στο κλασικό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (11/11) που κλείνει την αυλαία αυτής της ειδικής διαδρομής.

Ανοικτή μια θέση

Η αποστολή των Ερυθρολεύκων ταξίδεψε για την Πάτρα από χθες, μετά την προπόνηση. Στη «δοκιμή» εντεκάδας που έγινε για το ματς με την Παναχαϊκή, ανοιχτή έδειξε να μένει μόλις μια θέση. Αυτή που αφορά τον αριστερό εξτρέμ. Γιαννιώτης, Τοροσίδης, Μεριά, Μιράντα, Τσιμίκας, Γκιγέρμε, Νάτχο, Ανδρούτσος, Πάρντο και Μάνος δείχνουν να έχουν «κλειδώσει» την παρουσία τους. Ο εντέκατος θα προκύψει ανάμεσα σε Βρουσάι και Ναουέλ με τον νεαρό Ελληνα να έχει το προβάδισμα. Θυμίζουμε ότι στην πρεμιέρα του Κυπέλλου η Παναχαϊκή είχε επικρατήσει εκτός έδρας του Αρη Αβάτου με 1-0.