Μια φούσκα «made in China» φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά ακινήτων μέσω του προγράμματος Golden Visa. Η υπόθεση Παπαευαγγέλου που ήδη διερευνάται από τις δικαστικές Αρχές κάνει πολλούς από την αγορά ακινήτων να μιλούν για πυραμίδα που έχει στηθεί και στην κορυφή της βρίσκονται κινέζοι αγοραστές.
«Θα αποκαλυφθούν και άλλες περίεργες υποθέσεις αγοράς ακινήτων από Κινέζους» λένε στα «ΝΕΑ» παράγοντες της κτηματαγοράς. «Είναι γνωστό ότι υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που σε συνεργασία με κινεζικά πρακτορεία αγόραζαν και αγοράζουν διαμερίσματα σε εξευτελιστικές τιμές, τα οποία μετέπειτα τα μεταβίβαζαν ατομικά σε κινέζους εισπράττοντας χιλιάδες ευρώ από αυτή τη διαδικασία και οι τελικοί αγοραστές έπαιρναν την άδεια παραμονής στη χώρα μας» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος Γιάννης Ρεβύθης.
Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεφυτρώσει εταιρείες ακινήτων στις οποίες συμμετέχει σχεδόν πάντα τουλάχιστον ένας Κινέζος. Οι εταιρείες αυτές συνεργάζονται με δικηγορικά γραφεία και κινεζικά πρακτορεία και άλλους μεσάζοντες, δραστηριοποιούνται στις αγοραπωλησίες ακινήτων και καταφέρνουν να εισπράξουν παχυλές προμήθειες από τους αγοραστές που κυνηγούν στην Ελλάδα τη Χρυσή Βίζα. «Οι Κινέζοι δεν είναι εύκολοι στις συναλλαγές τους και εμπιστεύονται τους συμπατριώτες τους» μάς λένε άνθρωποι της αγοράς που έχουν συνεργαστεί με τους πολίτες της Χώρας του Δράκου. Και για τον λόγο αυτό, για λογαριασμό των γραφείων που πουλούν ακίνητα σε Κινέζους τις συνεννοήσεις αναλαμβάνει συνήθως συμπατριώτης τους.
Οι Κινέζοι έμαθαν τις ΙΚΕ
Μια πρόσφατη εμπειρία του με κινέζο υποψήφιο επενδυτή μάς μεταφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας συμβούλων ακινήτων. Πριν από λίγο καιρό, ο Κινέζος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του λέγοντας ότι θέλει να επενδύσει σε ακίνητα. Μέχρι εδώ όλα ακούγονται καλά αλλά η συνέχεια είναι διαφορετική. Ηθελε να αγοράσει καμιά δεκαριά κατοικίες μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας και να τις πουλήσει αμέσως μετά με το πρόγραμμα της Golden Visa. Οταν το στέλεχος της εταιρείας τού είπε ότι αυτό που ζητάει είναι αδύνατον γιατί υπάρχουν διαδικασίες που απαιτούν χρόνο, o Κινέζος τού πρότεινε να συστήσουν μια ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) για «να κάνουν τη δουλειά». «Η συζήτηση σταμάτησε εκεί» αναφέρει ο συνομιλητής μας.
Στον κλάδο των μεσιτών με νόμιμες άδειες, σύμφωνα με τον Γιάννη Ρεβύθη, είναι ελάχιστοι αυτοί που ασχολούνται με κινέζους αγοραστές. Οπως εξηγεί, «ούτε μπορούσαν να αγοράσουν ακίνητα και να τα μεταπωλήσουν ούτε είχαν τις διασυνδέσεις με κινεζικά πρακτορεία» για να καταλήξει ότι «όταν ολοκληρωθεί η έρευνα από τις δικαστικές Αρχές θα λάμψει η αλήθεια σε αυτή την περιβόητη πυραμίδα για το πώς είχε στηθεί όλο αυτό το παιχνίδι εις βάρος και των Κινέζων – τελικών αγοραστών και αυτών που πωλούσαν τα ακίνητά τους σε εξευτελιστικές τιμές».
Υπερτιμολογήσεις ακινήτων
Το κόλπο που έχει στηθεί στην Ελλάδα και ερευνάται από τις αρμόδιες Αρχές, αφορά τις υπερτιμολογήσεις ακινήτων. Οι εταιρείες που πωλούν ακίνητα σε Κινέζους συνήθως τα υπερτιμολογούν ακόμη και στο διπλάσιο, ώστε να καλύψουν το όριο των 250.000 ευρώ που απαιτείται για τη χορήγηση της χρυσής βίζας. Δηλαδή ακίνητα που προορίζονται για τους ξένους εμφανίζονται στα χαρτιά να πωλούνται σε μεγαλύτερη αξία από την πραγματική τους. Η διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και αυτής που αποτυπώνεται στα συμβόλαια επιστρέφεται από τους πωλητές των ακινήτων και τη μοιράζονται οι μεσάζοντες, έλληνες και ξένοι.
Για παράδειγμα, διαμέρισμα πωλείται προς 150.000 ευρώ σε Κινέζο. Στο συμβόλαιο αναγράφεται το ποσό των 250.000 ευρώ που καταβάλλει ο Κινέζος στον πωλητή του ακινήτου. Ο φόρος πληρώνεται στις 250.000 ευρώ και ύστερα από λίγο καιρό, η διαφορά των 100.000 ευρώ επιστρέφεται από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη στο γραφείο που ανέλαβε να τρέξει όλη τη διαδικασία της αγοραπωλησίας. Ετσι, ο πωλητής του ακινήτου έχει πάρει τα λεφτά του, ο Κινέζος έχει εξασφαλίσει την άδεια διαμονής και οι μεσάζοντες έχουν εισπράξει τη χρυσή προμήθεια.
Πώς στήνεται το κόλπο
Ανθρωποι των εταιρειών προσεγγίζουν τους πωλητές των ακινήτων και με το δέλεαρ ότι θα τους εξασφαλίσουν υψηλότερο τίμημα για το ακίνητό τους τούς πείθουν να συμφωνήσουν ότι στο συμβόλαιο θα αναγραφεί μεγαλύτερη τιμή από αυτή που τελικά θα εισπράξουν. Μάλιστα υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο δεσμεύονται ότι μετά την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας θα πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής πώλησης του ακινήτου και της τιμής που εμφανίζεται στο συμβόλαιο.
Στο φόντο της υπόθεσης Παπαευαγγέλου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με εγκύκλιό της γνωστοποιεί σε μεσίτες ακινήτων, λογιστές, γκαλερίστες και άλλους επαγγελματικούς κλάδους ότι απειλούνται με πρόστιμα 1 εκατ. ευρώ και φυλακή εάν κατά τη διενέργεια συναλλαγών με πελάτες τους δεν τηρήσουν ευλαβικά τις νέες διατάξεις νόμου αναφορικά με την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.