Με τον τραγικό αριθμό 99, όσοι είναι οι νεκροί από την πύρινη κόλαση της 23ης Ιουλίου σε Μάτι και Νέο Βουτζά, καθώς και ένα μεγάλο «Γιατί;» τυπωμένα σε μαύρες μπλούζες, οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής ετοιμάζονται να στείλουν το δικό τους μήνυμα θλίψης αλλά και οργής την ημέρα διεξαγωγής του φετινού 36ου Αυθεντικού Μαραθωνίου.
«Είμαστε ακόμα εδώ! Θρηνούμε τους δικούς μας αλλά βγήκαμε ζωντανοί. Και μπορεί να παλεύουμε τώρα μόνοι στα συντρίμμια, αλλά δεν θα τα παρατήσουμε. Θα ξαναφτιάξουμε τα σπίτια μας και όλο το Μάτι. Θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας παντού την ημέρα του Μαραθωνίου. Και ενωμένοι θα τα καταφέρουμε», λέει στα «ΝΕΑ» ο Παναγιώτης Ράμφος, ο οποίος δεν έχει φύγει ούτε για μία μέρα από το καμένο σπίτι του επί της οδού Κύπρου, ενώ τις ώρες της φονικής φωτιάς έτρεχε να βοηθήσει εγκαυματίες και εγκλωβισμένους.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Ο ίδιος και η ηλικιωμένη μητέρα του Αγγελική εξακολουθούν να ζουν στο μοναδικό δωμάτιο του σπιτιού που γλίτωσε από τις φλόγες. Οπως εξηγεί ο ίδιος, στις μπλούζες που θα φορούν οι πυρόπληκτοι στις 11 Νοεμβρίου τυπώθηκε και το hastag #Αct4Mati (δηλαδή, δράστε για το Μάτι), προτρέποντας ουσιαστικά σε ενεργοποίηση για τη γρήγορη αναγέννηση των καμένων οικισμών.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων, οι πυρόπληκτοι θα σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα επί της Λεωφόρου Μαραθώνος και συγκεκριμένα από τη διασταύρωση της Ραφήνας έως τον Αγιο Ανδρέα. Οπως συμφωνούν οι κάτοικοι, η «κινητοποίηση αποφασίστηκε σε ένδειξη πένθους για τους 99 νεκρούς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παντελή και ανεξήγητη απουσία της πολιτείας την ημέρα εκείνη, σε ένδειξη αγανάκτησης για την απίστευτη κωλυσιεργία στις διαδικασίες αποκατάστασης, αλλά και σε ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης για τους αθλητές που θα τρέξουν τιμώντας τη χώρα μας».
Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ. Ο Παναγιώτης Ράμφος καλεί τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό των πυρόπληκτων κατά τη διάρκεια της ειρηνικής, συμβολικής διαμαρτυρία τους: «Ελάτε να δείτε ότι μένουμε εδώ! Είμαστε μόνιμοι κάτοικοι, χωρίς άλλο σπίτι. Ελάτε να δούμε την προσπάθεια των αθλητών αλλά και την προσπάθεια των ντόπιων που παραμένουμε στο Μάτι υπό αυτές τις συνθήκες». Οι πυρόπληκτοι αναμένεται να δώσουν αρχικά ραντεβού στον Ναυτικό Ομιλο του Ματιού όπου θα παραλάβουν τα μαύρα μπλουζάκια (εθελοντές έχουν αναλάβει τις παραγγελίες, αλλά και να τα τυπώσουν και να τα προμηθεύσουν) το πρωί της 11ης Νοεμβρίου. Συνολικά 18.750 μαραθωνοδρόμοι θα περάσουν από τον τόπο της τραγωδίας, ενώ σύμφωνα και με τον ΣΕΓΑΣ η φετινή γιορτή δεν έχει στόχο μόνο να τιμήσει και να μεταδώσει τις αξίες του δρομικού κινήματος, αλλά και να στείλει ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας.
Ούτε ένα ευρώ σε δικαστήρια, φυλακές και Πυροσβετική
Ούτε ένα ευρώ για επενδύσεις στην Πυροσβεστική (εκτός δασοπροστασίας) δεν δαπάνησε το ελληνικό Δημόσιο τη διετία 2015 – 2016, αλλά ούτε και στα δικαστήρια και τις φυλακές. Στη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης οι δημόσιες επενδύσεις για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια ήταν 0% έναντι 3,1% στην ΕΕ, ενώ σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν και αυτές που αφορούν την Παιδεία και την Υγεία.
Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύονται από το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την πορεία της οικονομίας, το οποίο ασχολείται με την πορεία του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης. Οπως παρατηρούν οι τεχνοκράτες του Συνδέσμου, συνολικά οι δημόσιες επενδύσεις κατρακύλησαν από το 6% του ΑΕΠ που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στο 3% σήμερα. Και το ψαλίδι έπεσε προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων.
ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους εργοδότες, δαπανά σχεδόν τον μισό προϋπολογισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (48,5%) σε υποδομές μεταφορών (δρόμοι, τούνελ και γέφυρες) όταν στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 24,4%. Ο ΣΕΒ επιπλέον καυτηριάζει το γεγονός της απουσίας ενός μακροπρόθεσμου Εθνικού Σχεδίου Υποδομών για έργα προστιθέμενης αξίας.
Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι για την Αστυνομία διατέθηκαν τη διετία 2015 – 2016 μόλις 3 εκατ. ευρώ. Στον τομέα της Παιδείας το Δημόσιο δαπάνησε μόλις 2,5%, όταν στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 10,4%. Για την Υγεία ξόδεψε το 1,4% (7,9% στην ΕΕ) και την κοινωνική προστασία 1,3% όταν στην Ευρώπη το ποσοστό είναι 2,3%.