Να διαλυθούν οι σκιές στην υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του Κωνσταντίνου Κατσίφα από αλβανούς κομάντος στους Βουλιαράτες, ζητούν επίμονα οι γονείς του, οι οποίοι ούτε χθες κατάφεραν να παραλάβουν τη σορό του 35χρονου. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας Κώστα Γιοβανόπουλο, οι μέχρι στιγμής χειρισμοί των αλβανικών Αρχών γεννούν πέντε κρίσιμα ερωτήματα που βασανίζουν τις σκέψεις των γονιών, τους οποίους εκπροσωπεί πλέον και ο δικηγόρος Ευθύμιος Ναυρίδης στις απαραίτητες διαδικασίες στην Αλβανία.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος κάνει λόγο για συνεχή «χρονικά εμπόδια» και απίστευτες καταστάσεις που τον ταξίδεψαν πολύ πίσω στον χρόνο. «Γιατί κωλυσιεργούν στην παράδοση της σορού; Γιατί αποφασίστηκε νέα νεκροτομή στα Τίρανα; Γιατί δεν διαφυλάχθηκε η ανθρώπινη ζωή στην επιχείρηση της ειδικής ομάδας της αστυνομίας RENEA; Γιατί δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο και ενημέρωση για τις έρευνες; Γιατί απαγόρευσαν την παρουσία έλληνα πραγματογνώμονα στην νεκροψία;» λέει, συνοψίζοντας τα «γιατί» που ταλαιπωρούν την οικογένεια.
ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ. Ως απάντηση στο προχθεσινό αίτημα των γονιών, Γιάννη και Βασιλείας Κατσίφα, να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω εξέταση και η σορός να επιστραφεί στο Αργυρόκαστρο, οι εισαγγελικές Αρχές των Τιράνων κάλεσαν τον πατέρα να προσέλθει αυτοπροσώπως (αυτό θα γίνει σήμερα) ώστε να καταθέσει εγγράφως το αίτημα και να του παρασχεθεί ενημέρωση.
«Οι αλβανικές Αρχές γνώριζαν ότι οποιαδήποτε νέα ιατροδικαστική εξέταση είναι μηδενικής αξίας, από τη στιγμή που η σορός είχε πλυθεί και τα τραύματα είχαν συρραφεί, όπως εξάλλου διαπιστώσαμε και εμείς» λέει ο Κώστας Γιοβανόπουλος χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή την απόφαση των αλβανικών Αρχών να μεταφέρουν τη σορό στα Τίρανα (την Τρίτη). Αναφερόμενος ειδικά στη διαδικασία της ιατροδικαστικής εξέτασης, επισημαίνει: «Αυτό που θέλαμε μόνο ήταν ένας δικός μας τεχνικός παρατηρητής, ο observer όπως λέγεται στην ιατροδικαστική. Στην παγκόσμια έννομη τάξη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της υπόθεσης έχουν το δικαίωμα αυτό. Ακόμα και τώρα δεν γνωρίζουμε ούτε ποτέ έγινε εξέταση, ούτε από ποιον ούτε πού κατέληξε».
Οι γονείς του Κατσίφα παραμένουν στο σκοτάδι όσον αφορά το τι ακριβώς συνέβη στη βουνοπλαγιά του χωριού όπου ο 35χρονος δέχτηκε τις δύο σφαίρες στην καρδιά. «Τα περιστατικά αυτής της υπόθεσης έγιναν σε δύο φάσεις. Η πρώτη εκτυλίχθηκε εντός του χωριού και έπειτα, μετά από ώρες, είχαμε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων με την τραγική κατάληξη στην πλαγιά. Υπό ποιες συνθήκες λοιπόν έγινε αυτή η επέμβαση;» σημειώνει ο δικηγόρος. Αλβανικά ΜΜΕ μετέδιδαν χθες ότι η επιχείρηση των «σκληρών» της RENEA είναι καταγεγραμμένη σε βίντεο που δείχνει, όπως λένε οι πληροφορίες τους, την άρνηση του Κατσίφα να παραδοθεί.
Στο μεταξύ στην Αθήνα χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλης Ιωαννίδης έλαβε από την Εισαγγελία των Ιωαννίνων τη δικογραφία για τον θάνατο του Κατσίφα, η οποία περιλαμβάνει προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις καταθέσεις των γονιών και ενός αστυνομικού, καθώς και φωτοτυπία της ταυτότητας του 35χρονου από την οποία προκύπτει η ελληνική υπηκοότητα.
Τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας της Αθήνας είδε και ο δικηγόρος Ευθύμης Ναυρίδης προκειμένου να τον ενημερώσει για τις νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβεί. «Η οικογένεια ζητεί την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος και να έχει σαφή και πλήρη ενημέρωση» είπε και πρόσθεσε: «Ο,τι επαφές γίνονται με την Αλβανία είναι με την Εισαγγελία Τιράνων και συγκεκριμένα με την Εισαγγελία Βαρέων Εγκλημάτων, με την οποία συνεργαζόμαστε. Ασφαλώς έχουν και οι ελληνικές Αρχές αρμοδιότητα».
«ΜΕ ΒΙΑΙΟ ΤΡΟΠΟ». Με δηλώσεις άλλωστε και η αδελφή του θύματος Ερμιόνη Κατσίφα ζήτησε «να φανεί επιτέλους η αλήθεια με έρευνα από το ελληνικό κράτος». Οπως υποστήριξε ο αδελφός της «είχε στοχοποιηθεί», ενώ περιγράφοντας τη στάση των αλβανών αστυνομικών όταν προχώρησαν σε έρευνα στο σπίτι της οικογένειας στις 28 Οκτωβρίου αναζητώντας τον ένοπλο Κατσίφα είπε: «Μπήκαν τα κομάντος και ειρωνεύονταν. Ελεγαν “Τι είναι εδώ; Ελλάδα;” και έστρεψαν όπλο στη μητέρα μου και στον πατέρα μου. Φέρθηκαν με τρόπο βίαιο, παράνομο και απαράδεκτο».