Αυλαία έπεσε την προηγούμενη εβδομάδα σε δικαστήριο της Αγγλίας στην αγωγή των εκκαθαριστών της Hellas II (μητρικής εταιρείας της ΤΙΜ Ελλάς το 2006) κατά των τότε μετόχων της ΤΙΜ, των επενδυτικών κεφαλαίων APAX και TPG.

Με δικαστική απόφαση ουσιαστικά δικαιώθηκαν οι πρώην μέτοχοι της ΤΙΜ Ελλάς,  κατά των οποίων είχαν στραφεί άγγλοι εκκαθαριστές της Hellas Telecommunications II SCA. Οι εκκαθαριστές κατηγορούσαν τους μετόχους APAZ και TPG πως οδήγησαν την Hellas II σε πτώχευση αν και είχαν κέρδη. Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή της δικαστικής δικαίωσης των πρώην μετόχων της TIM, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη ήδη από τον Φεβρουάριο, όταν οι ενάγοντες παραιτήθηκαν μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Εκτοτε εκκρεμούσε η κρίση του δικαστηρίου για το αν τυχόν οφείλεται αποζημίωση υπέρ των εναγομένων.

Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. Η απόφαση του βρετανού δικαστή εκδόθηκε μόλις στις 18 Οκτωβρίου και κατακύρωσε αποζημίωση 8,4 εκατ. ευρώ σε 42 φυσικά και νομικά πρόσωπα, σχετιζόμενα με τις APAX και TPG.

Ο δικαστής μάλιστα τεκμηριώνοντας την κρίση του αυτή, καυτηρίασε την τακτική που ακολούθησαν οι εκκαθαριστές λέγοντας ότι η αγωγή τους «ήταν υπολογισμένη ώστε να προκαλέσει μεγάλη δημοσιότητα» με σκοπό όχι τη δικαστική δικαίωση, αλλά την εξώθηση των εναγομένων σε συμβιβασμό κάτω από την πίεση της δημοσιότητας.

Ο βρετανός δικαστής επισήμανε ότι οι εκκαθαριστές δεν εμφάνισαν επαρκή τεκμήρια για να υποστηρίξουν την αγωγή τους, ενώ τις δύο πρώτες ημέρες της αποδεικτικής διαδικασίας υπήρξαν αξιοσημείωτες ασυνέπειες στο αποδεικτικό υλικό που προσκομίστηκε και εκτίμησε ότι επρόκειτο για μια υπόθεση υψηλού ρίσκου την οποία οι ενάγοντες επεδίωξαν με επιθετικότητα και με πολύ υψηλό κόστος, χωρίς ωστόσο καμία αποδεικτική βάση.