Υπό την ομοβροντία των πυρών της ΝΔ και της ΔΗΣΥ ψηφίστηκε (κατά πλειοψηφία) το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη σύμβαση παραχώρησης του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου («υπέρ» τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «κατά» τα υπόλοιπα κόμματα πλην του Ποταμιού που επέλεξε το «παρών»). Οι σφοδρές καταγγελίες του αντιπροέδρου της ΝΔ Aδωνη Γεωργιάδη ανέβασαν κατακόρυφα το θερμόμετρο των αντιδράσεων, καθώς μίλησε ευθέως για «λαμογιά» καταλογίζοντας στον Χρήστο Σπίρτζη ότι διά νόμου άλλαξε τους όρους του διαγωνισμού εκ των υστέρων, κάτι που όπως τόνισε δεν έχει προηγούμενο.

Οπως είπε, οι όροι του διαγωνισμού προέβλεπαν 20 εκατ. ευρώ «ντούκου» και 235.000 τετραγωνικά μέτρα δυνατότητα δόμησης, ενώ οι αρχικοί ενδιαφερόμενοι ήταν τριάντα τρεις και ο τελικός πλειοδότης ήταν ένας. Ο διαγωνισμός κατοχυρώθηκε και «έρχεται η κυβέρνηση – έξυπνα ο υπουργός διά νόμου, φυσικά, γιατί αν δεν έκανε νόμο, θα πήγαινε κατευθείαν στον Κορυδαλλό και δεν θα πέρναγε από Ειδικό Δικαστήριο – και τι κάνει; Κάνει τα 235.000 τ.μ., 970.000 τ.μ. και μειώνει την προκαταβολή από τα 20 εκατ. ευρώ στα 10 εκατ. ευρώ, μετά τον διαγωνισμό». Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί δεν έγινε διαγωνισμός από την αρχή με τους νέους όρους και ποιος ωφελήθηκε: «Θα ελέγξετε αν κάποιος από τους συνεργάτες σας τα πήρε γι’ αυτό που έκανε; Δεν έχει γίνει ποτέ στη Βουλή να αλλάζουν οι όροι διαγωνισμού μετά τον διαγωνισμό!», είπε ο Γεωργιάδης προβλέποντας μάλιστα ότι θα υπάρξει παρέμβαση της Κομισιόν. «Το θεωρώ αδιανόητο να περάσει αυτό. Τέτοια λαμογιά δεν έχει ξαναγίνει στην Ιστορία!», τόνισε. Και προκάλεσε τον υπουργό να δώσει εξηγήσεις για ποιους λόγους μείωσε την προκαταβολή, αύξησε τους όρους δόμησης, πρόσθεσε την δυνατότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.λπ. και όλα αυτά μετά τον διαγωνισμό.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΠΙΡΤΖΗ. «Προφανώς έχει παραπληροφορηθεί από διάφορους», απάντησε για τις καταγγελίες Γεωργιάδη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, καταθέτοντας την προκήρυξη του διαγωνισμού, η οποία έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Και θα σας παρακαλέσω πολύ, αν βρείτε άλλη προκήρυξη με 20 εκατ. ευρώ που λέτε εσείς ή με άλλους όρους, να έρθετε να μου τη δείξετε κι εμένα» είπε στον Γεωργιάδη. «Δεν υπάρχει άλλο τεύχος προκήρυξης, ούτε με 20 εκατ. ούτε με άλλους όρους» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η αλλαγή στους όρους δόμησης δεν αφορά τα τετραγωνικά, αλλά το ύψος και την ανάγκη να υπάρχει ενιαίος συντελεστής σε όλα τα εμπορευματικά κέντρα της ΓΑΙΟΣΕ. Στην αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, η χώρα μας θα έπρεπε να επιστρέψει 235 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Αχ. Καραμανλής χαρακτήρισε «εξόχως προβληματική» τη σύμβαση, καθώς «αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον, περιλαμβάνει αντισυνταγματικότητες και αποτελεί αποτέλεσμα περίεργων ζυμώσεων», ενώ και ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιάννης Μανιάτης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κάνοντας λόγο για «κραυγαλέο σκάνδαλο σε δέκα πράξεις» και «σκανδαλώδη σύμβαση που μειώνει κατά 51% το όφελος του Δημοσίου».