Η πόλωση στο πολιτικό σκηνικό κλιμακώνεται, καθώς η κυβέρνηση επενδύει σε ένα μπαράζ διώξεων και εξελίξεων από το δικαστικό πεδίο καθ’ οδόν προς τις κάλπες. Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με προσωπική σφραγίδα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για την Υγεία για τους πρώην υπουργούς Υγείας της ΝΔ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, εκ των πραγμάτων οδηγεί σε μεγιστοποίηση της πόλωσης.
Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να επενδύσει σε διάφορες υποθέσεις, όπως αυτή του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Novartis, των δανείων των κομμάτων κ.ά. Το δόγμα «όλα στο φως» είναι στην προμετωπίδα της κυβέρνησης, ενώ η αντιπολίτευση μιλά για βιομηχανία διώξεων μέχρι τις εκλογές, με στόχο, όπως τονίζουν κεντρικά στελέχη της, να έχει σε ομηρεία κεντρικούς πολιτικούς της αντιπάλους. «Εχουν βάλει σε εφαρμογή την επιχείρηση “Κορυδαλλός” στη γραμμή του δόγματος Πολάκη» τονίζουν τα στελέχη της αντιπολίτευσης.
Από το κυβερνητικό επιτελείο προαναγγέλλονται και άλλοι κύκλοι ποινικού ελέγχου, πέραν εκείνου που ανοίγει το πόρισμα για την Υγεία, ενώ υπάρχει το σκάνδαλο της Novartis που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στο έπακρο από την κυβέρνηση, η οποία εγκαλείται για «εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης». Βέβαια, από την κυβέρνηση υποστηρίζεται ότι επιλογή της είναι να αναδειχθούν τα πραγματικά στοιχεία και, ταυτόχρονα, να αντιμετωπιστούν οι όποιες υποθέσεις διαφθοράς εντοπίζονται και να κριθούν, όπως επιβάλλεται από το δικαιικό μας σύστημα.
«Προφητεία» Κουβέλη. Ηδη χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης προανήγγειλε τα μελλούμενα, λέγοντας (Open) ότι «πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία, γιατί στηρίζει και τη δημοκρατική λειτουργία του τόπου και κυρίως την αντιμετώπιση όλων εκείνων που προσδιόρισαν με έναν τραυματικό τρόπο όχι μόνο την οικονομία, αλλά, μέσω της αντανάκλασης αυτής της διασπάθισης και της διαφθοράς, και την κοινωνία».
Η επιλογή της κυβέρνησης είναι να επικρατήσει ένταση, πολωτικό κλίμα, διότι εκτιμούν σε ανώτατο επίπεδο ότι θα τους δώσει πολιτικούς πόντους, υπό την έννοια ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα εμμείνει στον διαχωρισμό των «αδιάφθορων και καθαρών» έναντι του «παλαιού πολιτικού συστήματος, των διεφθαρμένων και διαπλεκομένων». Επί της ουσίας, αυτό θα είναι και ένα από τα συνθήματα των εκλογών, όπως προκύπτει από τους σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου.
Πρεμιέρα με Ερρίκος Ντυνάν. Στη βάση αυτή, σε… δόσεις θα ξετυλιχθεί το κουβάρι των υποθέσεων που διερεύνησε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία, αρχής γενομένης από τον φάκελο του Ερρίκος Ντυνάν, ενώ θα ακολουθήσουν οι υποθέσεις των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων, του ΚΕΕΛΠΝΟ και τέλος του φαρμάκου. Σε δόσεις, αντιστοίχως, αναμένεται και η απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα για τα οποία βουλευτές της πλειοψηφίας θεωρούν ότι θα πρέπει να ελεγχθούν περαιτέρω για την τέλεση ή μη ποινικών αδικημάτων, προαναγγέλλοντας έτσι τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Οι σχετικές πληροφορίες που δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ» προκάλεσαν έντονες πολιτικές συζητήσεις και αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώθηκε το γεγονός ότι η προγραμματισμένη για χθες το πρωί σύσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για να μπουν οι τελικές πινελιές στο πρώτο κεφάλαιο του πορίσματος που αφορά την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του Ερρίκος Ντυνάν, δεν έγινε. Η σύσκεψη μετατέθηκε για αργά χθες βράδυ, στην οποία αναμενόταν να συζητηθεί το σκέλος αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα «θα αντανακλώνται ευθύνες πολιτικών προσώπων».
Το κεφάλαιο του πορίσματος για το Ερρίκος Ντυνάν θα δοθεί στα κόμματα την προσεχή Δευτέρα, θα ακολουθήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι αρθροσκοπήσεις και τη μεθεπόμενη εβδομάδα οι μεγάλες υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και τέλος του φαρμάκου. Το πόρισμα θα αποσταλεί και στη Δικαιοσύνη, όπως στην υπόθεση των δανείων ΜΜΕ και κομμάτων. Κυβερνητικοί βουλευτές δεν έκρυβαν ότι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται στο σκέλος του πορίσματος του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Τα επόμενα βήματα. «Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η Ολομέλεια της Βουλής για τις ευθύνες πάσης φύσεως παντός προσώπου», όπως είπε χθες (Στο Κόκκινο) ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης. Το συνολικό πόρισμα προγραμματίζεται να επιδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση έως τις 21 Νοεμβρίου, ενώ ακολούθως θα έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου «τα κόμματα αποφασίζουν ποια στάση θα κρατήσουν», όπως σημείωσε ο Μπαλωμενάκης διαπιστώνοντας ότι «υπάρχει, εφόσον αποφασιστεί, η διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής, αν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις».
Οπως σημείωνε άλλωστε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του βουλευτής της πλειοψηφίας με ενεργό ρόλο στη διερεύνηση των επίμαχων υποθέσεων, «υπάρχουν σοβαρά ζητήματα για τα οποία θα ζητήσουμε την περαιτέρω διερεύνηση από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη». Ενώ σχετικά με το περιεχόμενο του πορίσματος έλεγε ότι «για σημαντικές πλευρές θα διαπιστώνεται η ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση ποινικών ευθυνών», δίνοντας έτσι το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.
Τι δηλώνουν στα «ΝΕΑ» οι τέσσερις πρώην υπουργοί που στοχοποιούνται με το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή:
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Καμία επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης δεν θα γίνει για την Υγεία, γιατί απλά δεν μπορεί να γίνει. Και αυτό διότι η Εξεταστική Επιτροπή αποδείχθηκε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο. Αρα πόρισμα από αυτή την Εξεταστική που να καταλήγει σε προσωποποιημένες ευθύνες δεν μπορεί να υπάρξει, αφού όλες οι διερευνηθείσες υποθέσεις έχουν ξεκαθαριστεί. Αλλά και όσον αφορά τα φερόμενα ποινικά αδικήματα, ακόμα και αν μπορούσε ενδεχομένως η πλειοψηφία να αναφερθεί για το καθένα από αυτά στην απιστία, που είναι το πιο αφηρημένο, η ίδια η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην υπόθεση του Παναγιώτη Κουρουμπλή και της Novartis έχει αποφανθεί ότι η απιστία είναι παραγραφέν αδίκημα. Δεν μπορεί να είναι παραγραφέν για τον Κουρουμπλή και να μην είναι για τους άλλους. Με λίγα λόγια, δεν θα κάνουν προκαταρτική γιατί δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για κανέναν υπουργό. Πρόκειται για γελοιότητες γελοίων προσώπων.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά ότι θέλουν την πολιτική εξόντωσή μου. Ομως η στοχοποίησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τίτλο τιμής για μένα. Για την υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν εμφανίζονται να υποστηρίζουν ότι η τροπολογία που είχε περάσει επί των ημερών μου στο υπουργείο Υγείας συνέβαλε στην ιδιωτικοποίηση που έκαναν επόμενες κυβερνήσεις και ότι αυτό ήταν κακό. Δεν βλέπουν όμως ότι έτσι στάθηκε το Ερρίκος Ντυνάν στα πόδια του και σήμερα μπορούν είτε να το ξαναπουλήσουν είτε να το αναλάβει το Δημόσιο. Είναι τίτλοι τιμής, λοιπόν, τα όσα λένε, παρότι με θυμώνουν και με εξοργίζουν. Με τη στοχοποίησή μου όμως το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενισχύουν τη σχέση μου με τον λαό. Ισως να είμαι ο πιο στοχοποιημένος από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης επειδή ασκώ σκληρή αντιπολίτευση, όχι όμως άδικη. Οσες επιθέσεις και να εξαπολύσουν εναντίον μου, θα επαναλάβω τη φράση μου: τους έχω για πρωινό.

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

Αναμένω την κατεύθυνση που θα πάρει το πόρισμα της πλειοψηφίας. Στην παρούσα φάση δεν επιθυμώ να πω κάτι περισσότερο. Θα τα συζητήσουμε όλα στην ώρα τους και προσηκόντως.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ

Δεν με αφορά, διότι δεν ήμουν καν αντικείμενο της έρευνας που διενήργησε η Εξεταστική Επιτροπή. Δεν κατηγορήθηκα για κάτι. Και για να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για ευθύνες κάποιου υπουργού πρέπει να έχει προηγηθεί κάποια κατηγορία και διερεύνηση. Για εμένα δεν υπήρξε καμία κατηγορία και η Εξεταστική Επιτροπή δεν εξέτασε κανένα θέμα που αφορά την πεντακάθαρη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας. Συνεπώς δεν αναμένω κανένα πόρισμα που να με αφορά. Μάλιστα, εγώ ο ίδιος ζήτησα να διαφωτίσω την Επιτροπή, η οποία δεν ερευνούσε ευθύνες δικές μου για τις αρθροσκοπήσεις. Ως εκ τούτου, είναι αστειότητες τα περί ευθυνών μου στην υπόθεση των αρθροσκοπήσεων. Θυμίζω ότι έχω καταθέσει ενόρκως, που δικονομικά σημαίνει για όσους γνωρίζουν ότι δεν μπορώ να είμαι κατηγορούμενος. Οι αρθροσκοπήσεις έγιναν το 2015-2016 επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έγιναν επί θητείας μου στο υπουργείο Υγείας το 2012-2013. Αν λοιπόν θεωρεί η Επιτροπή ότι ήταν υπερκοστολογημένες, ας ρωτήσει τους αρμόδιους υπουργούς. Δεν είναι δική μου υπόθεση.

Καμία συναίνεση σε «κινήσεις αντιπερισπασμού»
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, δεν πρόκειται να συναινέσουν στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή καθ’ οδόν προς τις εκλογές. Πηγές της Πειραιώς τόνιζαν χθες πως δεν έχει προκύψει τίποτα από την Εξεταστική Επιτροπή και αναρωτιόντουσαν, ελαφρώς ειρωνικά, «τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ξαναστείλει στη Δικαιοσύνη μια υπόθεση την οποία εκείνη ήδη ερευνά;».

Στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για «προσπάθεια της κυβέρνησης να υπαγορεύσει την απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής» και για «κίνηση αντιπερισπασμού από τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας». «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να γίνει αρένα» τόνιζαν, προσθέτοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διδαχθεί τίποτε από την Ιστορία».