Από το καλοκαίρι και το χτίσιμο της ομάδας στην Ολλανδία, ο Γιώργος Δώνης ήθελε να περάσει στους παίκτες του Παναθηναϊκού επιθετική φιλοσοφία. Ακόμα και το σχήμα με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς, ναι μεν μπορεί να μοιάζει αμυντικογενές, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ζητάει ο 49χρονος προπονητής από την ομάδα του να παίζει είναι εντελώς διαφορετικός. Θέλει τα μπακ του να έχουν επιθετικό προσανατολισμό στο παιχνίδι τους και την ομάδα να έχει εκείνη την μπάλα στην κατοχή της.

Αυτό θα θελήσει να κάνει και στο αυριανό ντέρμπι με την ΑΕΚ, ανεξαρτήτως του σχήματος το οποίο θα επιλέξει για να παρατάξει τον Παναθηναϊκό. Αυτό προσπάθησε να κάνει και στην Τούμπα, για την οποία έγινε πολύς λόγος σχετικά με το 4-4-2. Ο Δώνης είχε συγκεκριμένους σκοπούς που παρέταξε αυτό το σχήμα και είχαν να κάνουν κυρίως με το πρέσινγκ και με το πώς θα σταματήσει το παιχνίδι του ΠΑΟΚ από τα άκρα και τα ανεβάσματα των Μάτος και Βιεϊρίνια. Του βγήκε κατά το ήμισυ.

Κόντρα στην ΑΕΚ ο προπονητής του Παναθηναϊκού δεν θα αλλάξει τη λογική του. Ούτε την επιθετική του φιλοσοφία, την οποία έχουμε δει σε όλα τα φετινά παιχνίδια της ομάδας. Ακόμα και στα δύσκολα, όπως στην Τρίπολη και στην Τούμπα. Ο Δώνης θα παρατάξει μια ομάδα επιθετική, που θα επιχειρήσει να έχει εκείνη την μπάλα στην κατοχή της, να κάνει το παιχνίδι της, να επιτεθεί, να δημιουργήσει.

Ανεξάρτητα από το αν θα επιμείνει στο 4-4-2 ή θα παίξει με άλλο σχήμα (είναι πιθανό να δούμε το 4-2-3-1 ή το 4-3-3), η φιλοσοφία του Δώνη θα είναι ίδια. Και αυτό περνάει και στους παίκτες του με τις ομιλίες του αυτές τις ημέρες στο Κορωπί. Ο Παναθηναϊκός θα παίξει ένα ντέρμπι μπροστά σε περισσότερους από 30-35 χιλιάδες οπαδούς του και ο Δώνης προσπαθεί να περάσει και στους παίκτες του τη λογική πως δεν του ταιριάζει του Παναθηναϊκού σε τέτοια ματς να παίζει αμυντικά. Θα βγει στο γήπεδο για να επιβάλει τον δικό του ρυθμό, να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο κατοχής και πρωτοβουλίας.

Τις οριστικές αποφάσεις του, πάντως, σχετικά με το σχήμα και τα πρόσωπα αναμένεται να τις πάρει σήμερα. Θέση στο αρχικό σχήμα διεκδικεί ο Κάτσε αντί του Δώνη, όπως και οι Χατζηθεοδωρίδης και Μουνιέ για τη μεσοεπιθετική γραμμή της ομάδας.

Ιανουάριο ο Αλτμαν

Νέο σοκ για τον Παναθηναϊκό και τον Γιώργο Δώνη με τον Ομρι Αλτμαν, καθώς ο Ισραηλινός, που αναμενόταν να επιστρέψει αρχικά τον Σεπτέμβριο στη δράση, θα αναγκαστεί να μείνει εκτός για τουλάχιστον δύο μήνες ακόμα. Με την ταλαιπωρία του ίδιου να συνεχίζεται.

Ο ισραηλινός ποδοσφαιριστής βρίσκεται εδώ και οκτώ μήνες σε πρόγραμμα αποθεραπείας λόγω της ρήξης χιαστών που υπέστη, ωστόσο η κατάστασή του δεν οδεύει όπως θα ήθελε ο ίδιος και το ιατρικό επιτελείο του Τριφυλλιού. Γεγονός που μεταθέτει την επιστροφή του στους αγωνιστικούς χώρους για τον Ιανουάριο του 2019.

Ο ποδοσφαιριστής μετέβη και πάλι στο Ισραήλ καθώς δεν είχε διαπιστωθεί η απαιτούμενη πρόοδος στην αποθεραπεία του και υποβλήθηκε σε καθαρισμό του διακονδυλίου διαστήματος και του μοσχεύματος. Αποτέλεσμα; Να χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον άλλους δύο μήνες προκειμένου να τον δούμε ξανά στα γήπεδα.

Η προπώληση

Περισσότερους από 30.000 φίλους της ομάδας περιμένουν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού αύριο στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προπώληση χθες είχε ξεπεράσει τα 13.000 εισιτήρια, με τον κόσμο να πηγαίνει και στα εκδοτήρια στα οποία κυκλοφόρησαν, αφού τις πρώτες μέρες δίνονταν διαδικτυακά (και με τη δυνατότητα να δώσει όποιος θέλει χρήματα και για τον Ερασιτέχνη).

Περί διαιτητών

Στον Παναθηναϊκό δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με τη διαιτησία τη φετινή σεζόν. Αλλωστε είναι και το τελευταίο που τους… νοιάζει. Ωστόσο δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από τη συμπεριφορά που δείχνουν οι ξένοι διαιτητές και είναι υπέρ της καθιέρωσής τους, κυρίως στα ντέρμπι.