Ξεχάστε ό,τι ξέρετε για ντέρμπι Αιωνίων, clasico, old firm, derby della madonnina, derby della capitale, derby d’ Italia γιατί έρχεται η αναμέτρηση του αιώνα. Μπόκα Τζούνιορς εναντίον Ρίβερ Πλέιτ στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης!

Το superclasico, το κάποτε κορυφαίο αθλητικό γεγονός του κόσμου που πρέπει οπωσδήποτε να δεις, κατά τον «Γκάρντιαν» αποκτά νέα διάσταση, νέο φανατισμό και νέο νερό που θα πέσει με ορμή στον μύλο της αντιπαράθεσης.

Για τις επόμενες ημέρες η Αργεντινή σταματά να ασχολείται με την οικονομική κρίση, τον πληθωρισμό, την πτώση του πέσο, το ΔΝΤ, γιατί έχει superclasico.

Δεν το ήθελε ο Μάκρι

Ο πρόεδρος της χώρας και πρώην επικεφαλής της Μπόκα Τζούνιορς από το 1995 μέχρι το 2007, Μαουρίσιο Μάκρι, ήλπιζε την περασμένη εβδομάδα, πριν από την τέλεση των επαναληπτικών αγώνων των ημιτελικών του Κόπα Λιμπερταδόρες, να μη φτάσουν στον τελικό οι δύο δημοφιλέστερες ομάδες της Αργεντινής.

«Αντιλαμβάνεστε την πίεση που θα ασκηθεί; Ο ηττημένος θα χρειαστεί 20 χρόνια για να το ξεπεράσει. Θα ήταν προτιμότερο μία από τις δύο φιναλίστ να ήταν από τη Βραζιλία. Ομως αν έχουμε τελικό Μπόκα με Ρίβερ οι φίλαθλοι θα μείνουν στο κρεβάτι για τρεις εβδομάδες», προανήγγειλε ο Μάκρι.

Τα αντανακλαστικά του διεθνούς Τύπου στη γνωστοποίηση του ιστορικού τελικού ήταν άμεσα. Η ισπανική «Ελ Παΐς» σχολίασε πως «αυτό το σουπερκλάσικο θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη ταχυκαρδία στην ιστορία», ενώ η ομότιτλη από την Ουρουγουάη σημείωσε πως «είναι ένας τελικός άνευ προηγουμένου».

Η «Μάρκα» τον χαρακτήρισε «τελικό του αιώνα» και πρόσθεσε: «Ο πιο δραματικός, τεταμένος και θεαματικός τελικός που θα μπορούσε να διεξαχθεί στο Κόπα Λιμπερταδόρες είναι εδώ».

Είναι η τέταρτη φορά που οι δύο μισητοί αντίπαλοι θα αναμετρηθούν στο Κόπα Λιμπερταδόρες (το Τσάμπιονς Λιγκ της Λατινικής Αμερικής).

Το 2000 η Μπόκα προκρίθηκε στα ημιτελικά με συνολικό σκορ 4-2. Το 2004 έκανε ένα βήμα παραπάνω, προκρίθηκε στον τελικό στη διαδικασία των πέναλτι, στο γήπεδο της αντιπάλου, το Μονουμεντάλ, με τον Τέβες να πανηγυρίζει κάνοντας την κότα, όπως αποκαλούν υποτιμητικά τους οπαδούς της Ρίβερ. Και φυσικά έγινε χαμός.

Πριν από τρία χρόνια οι δύο ομάδες βρέθηκαν ξανά αντίπαλοι στη φάση των 16.

Η Ρίβερ Πλέιτ προκρίθηκε σε ένα παιχνίδι που δεν τελείωσε ποτέ γιατί οι οπαδοί της Μπόκα ψέκασαν με σπρέι πιπεριού τους ποδοσφαιριστές της κατά την είσοδό τους στα αποδυτήρια του Μπομπονέρα, στο ημίχρονο του αγώνα.

Υψηλό κίνητρο

Το διακύβευμα σ’ αυτόν τον τελικό είναι τεράστιο, κυρίως στο θέμα της φήμης των ομάδων.

Η Μπόκα έχει την ευκαιρία να φτάσει τους επτά τίτλους και να ισοφαρίσει  την «ομάδα των τροπαίων» Ιντεπεντιέντε. Η Ρίβερ Πλέιτ αντίθετα εκθέτει τρία τρόπαια στη βιτρίνα της τροπαιοθήκης της.

Η διεκδίκηση του πολυτιμότερου τροπαίου της Λατινικής Αμερικής από την Μπόκα και τη Ρίβερ Πλέιτ θα γίνει για τελευταία φορά με διπλό τελικό. Από τον επόμενο χρόνο θα διεξάγεται σε μία πόλη που θα ανακοινώνεται τουλάχιστον έναν χρόνο πριν. Το Σαντιάγο της Χιλής θα εγκαινιάσει τη νέα εποχή.

Ο πρώτος φετινός τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 7 Νοεμβρίου στην έδρα της Μπόκα, στο Μπομπονέρα και ο επαναληπτικός στις 28 του ίδιου μήνα στο Μονουμεντάλ. Πιθανόν οι ημερομηνίες να πάνε λίγο πιο πίσω για λόγους ασφαλείας, καθώς 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου θα φιλοξενηθεί στην πρωτεύουσα της Αργεντινής η σύνοδος του G20.

Πρόσφατη σφυγμομέτρηση έδειξε πως πάνω από το 70% των φιλάθλων της Αργεντινής υποστηρίζουν τις δύο ομάδες, με την Μπόκα Τζούνιορς να παίρνει το 40% και τον τίτλο της δημοφιλέστερης ομάδας της χώρας.

Μπόκα και Ρίβερ έχουν αναμετρηθεί συνολικά 373 φορές σε επίσημα, φιλικά και διεθνή παιχνίδια, αλλά μόλις δύο σε τελικούς. Η πρώτη ήταν το 1976 όταν η Μπόκα νίκησε 1-0 και κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή και η δεύτερη φέτος για το εθνικό Σούπερ Κύπελλο, το οποίο όμως λίγη σημασία έχει για όλους.

Ταξική αναμέτρηση

Η αντιπαλότητα των δύο ομάδων είναι γνωστή παγκοσμίως. Στα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυσή τους οι δύο ομάδες είχαν έδρα στη Λα Μπόκα, στο λιμάνι του Νοτιοανατολικού Μπουένος Αϊρες. Σύντομα ωστόσο η Ρίβερ Πλέιτ μετακόμισε στα βόρεια προάστια της αργεντίνικης πρωτεύουσας και έγινε η αγαπημένη ομάδα της μπουρζουαζίας, σε αντίθεση με την Μπόκα που συνέχισε να υποστηρίζεται από την εργατική τάξη.

Οι περιοχές που είναι έδρες των δύο ομάδων μαρτυρούν τις κοινωνικές προεκτάσεις που έχει η κόντρα τους.

Το γήπεδο της Μπόκα είναι κρυμμένο σε στενά σοκάκια του λιμανιού και γι’ αυτό λέγεται Λα Μπομπονέρα, κουτί σοκολάτας – από τους στενούς δρόμους.

Αποπνέει μια μπόχα την οποία σχολίασε και ο γιος του νεοεκλεγέντος προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, Εντουάρντο, με αφορμή τον αγώνα της Μπόκα με την Παλμέιρας για τα ημιτελικά του Κόπα Λιμπερταδόρες: «Δεν συμπαθώ ιδιαίτερα την Μπόκα, στο Μπομπονέρα υπάρχει μια άσχημη μυρωδιά».

Αντίθετα, το Μονουμεντάλ αγκαλιάζεται από μεγάλες λεωφόρους που αποπνέουν χλιδή και πλούτο, ακόμα και τώρα που η Αργεντινή παραπαίει οικονομικά, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο το χάσμα με την Μπόκα.