Η επιστροφή στη Σαουδική Αραβία ενός αδελφού του βασιλιά Σαλμάν πυροδοτεί φήμες για ανακατανομή της εξουσίας μέσα στη βασιλική οικογένεια, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο 76χρονος πρίγκιπας Αχμέντ μπιν Αμπντουλαζίζ είναι νεότερος αδελφός του βασιλιά, είχε διατελέσει υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας από το 1975 έως το 2012 και τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Λονδίνο. Η επιστροφή του στο Ριάντ σημειώνεται καθώς εγείρονται όλο και περισσότερα ερωτήματα για τη θέση του διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που τον τελευταίο καιρό είχε όλη την εξουσία στα χέρια του. Θεωρείται ότι εκείνος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Κασόγκι, αν και η επίσημη εκδοχή είναι ότι την έδωσαν σύμβουλοί του – και έτσι πλέον αμφισβητούνται τόσο η κρίση του όσο και οι ικανότητές του. Δεν είναι λίγα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που πιστεύουν πως ήρθε η στιγμή για αλλαγές, σχολιάζουν άτομα με πρόσβαση στον οίκο των Σαούντ. «Μια τέτοια κρίση σημαίνει πως οι αλλαγές είναι απαραίτητες».

Τούρκος εισαγγελέας ανακοίνωσε πως ο σαουδάραβας δημοσιογράφος στραγγαλίσθηκε αμέσως μόλις εισήλθε στο κτίριο του προξενείου της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη και μετά το πτώμα του διαμελίσθηκε. Ολα αυτά δείχνουν, πρόσθεσε, πως επρόκειτο για προμελετημένο φόνο. Η επιχείρηση εις βάρος του Κασόγκι, μαζί με την προσπάθεια να συγκαλυφθεί και τις πολλές και αντιφατικές εκδοχές που έδωσε το Ριάντ μέχρι στιγμής, λειτουργούν εις βάρος του 33χρονου διαδόχου του θρόνου, που κάποτε θεωρείτο από τη Δύση ως ένας μεταρρυθμιστής που ήθελε να εκσυγχρονίσει τη Σαουδική Αραβία.

Χθες έγινε γνωστό πως ο διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν περιέγραψε τον Κασόγκι ως έναν επικίνδυνο ισλαμιστή, λίγες ημέρες μετά την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον γαμπρό του προέδρου Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η «Washington Post», ο πρίγκιπας ανέφερε πως ο Κασόγκι ήταν μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η απόπειρά του να επικρίνει τον Κασόγκι ιδιωτικά έρχεται σε αντίθεση με την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ριάντ, στην οποία ο θάνατός του χαρακτηρίσθηκε «τρομερή τραγωδία».

Επειτα λοιπόν από μια σειρά λαθών, το μέλλον του διαδόχου διαγράφεται αβέβαιο. Ο πρίγκιπας Αχμέντ επέστρεψε στο Ριάντ την Τρίτη και στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο διάδοχος Μοχάμεντ. Σύμφωνα με διπλωμάτες η επιστροφή αυτή έγινε «να για ενισχυθεί η νομιμότητα της οικογενειακής εξουσίας επιδεικνύοντας συσπείρωση και μια πιθανή επιστροφή στη συλλογική λήψη αποφάσεων». Παρά την επιστροφή αυτή όμως και τις ξένες πιέσεις προς το Ριάντ, δεν φαίνεται ότι θα γίνει άμεσα τουλάχιστον κάποια αλλαγή στη σειρά διαδοχής. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ παραμένει ισχυρός, έχοντας παγιώσει την εξουσία του παίρνοντας υπό τον έλεγχό του την εθνοφρουρά και το υπουργείο Εσωτερικών, βάζοντας στη φυλακή τους προηγούμενους επικεφαλής που ασκούσαν κριτική στην οικογένεια των Σαούντ.

Βέβαια κριτική ασκεί τα τελευταία χρόνια και ο πρίγκιπας Αχμέντ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε διαβεβαιώσεις από δυτικές κυβερνήσεις για την ασφάλειά του, καθώς εξέφρασε φόβους ότι ο διάδοχος μπορεί να τον φυλακίσει. Διαβεβαιώσεις πρέπει να έλαβε προσωπικά και από τον αδελφό του βασιλιά Σαλμάν και στο Ριάντ φημολογείται ότι θα του ανατεθεί το σημαντικό υπουργείο Εσωτερικών από το οποίο έχει και εμπειρία.

Οικογενειακό συμβούλιο

Πριν από λίγες ημέρες η βασιλική οικογένεια συναντήθηκε προκειμένου να συζητηθεί η κρίση.

Οπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε ο διάδοχος Μοχάμεντ να μοιραστεί

την εξουσία με έναν μεγαλύτερο συγγενή, ο οποίος θα ελέγχει τις αποφάσεις του. Ετσι εκλήθη πίσω ο πρίγκιπας Αχμέντ, παρότι τελευταία είχε ασκήσει κριτική στον βασιλιά και τον διάδοχο για τον πόλεμο στην Υεμένη.