Μεγάλες πιθανότητες να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής έχουν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, όμως το γεγονός πως η εκλογική τους βάση δεν φτάνει πάντα μέχρι τις κάλπες και οι ανησυχίες για την παράτυπη μετανάστευση αποτελούν δύο άγνωστους παράγοντες τις τελευταίες ημέρες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Washington Post», τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι θεωρούν πως το κόμμα τους θα κερδίσει. Βέβαια τα ποσοστά και στα δύο κόμματα είναι τόσο υψηλά όσο σίγουροι ήταν οι Δημοκρατικοί – λανθασμένα, όπως αποδείχθηκε – λίγο πριν από τη νίκη – έκπληξη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές πριν από δύο χρόνια. Ολοι οι ψηφοφόροι θεωρούν πως οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες σε περίπτωση ήττας: τουλάχιστον τα 2/3 των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικανών θεωρούν πως εάν χάσει το κόμμα τους θα διαμορφωθεί μια «πολύ άσχημη κατάσταση» για τις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις 69 περιοχές όπου το αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο και θα κριθεί την τελευταία στιγμή. Στις εκλογικές αυτές μάχες η δημοσκόπηση δείχνει πως το 50% των ψηφοφόρων υποστηρίζει Δημοκρατικό υποψήφιο και το 46% Ρεπουμπλικανό – μια σχεδόν ανύπαρκτη διαφορά καθώς το περιθώριο λάθους είναι 3,5%. Παρ’ όλ’ αυτά, τα δημοσκοπικά αποτελέσματα είναι ενδεικτικά μιας σημαντικής στροφής των ψηφοφόρων, καθώς στις αντίστοιχες περιοχές το 2016 οι ψηφοφόροι είχαν στηρίξει τους Ρεπουμπλικανούς με διαφορά 15% έναντι των Δημοκρατικών. Με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να ελέγχει 63 από αυτές τις κρίσιμες 69 περιφέρειες, αυτή η μεγάλη αλλαγή στην πρόθεση ψήφου θεωρείται επαρκής ώστε οι Δημοκρατικοί να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής –  χρειάζεται να κερδίσουν 23 νέες έδρες για να αποκτήσουν την πλειοψηφία στο σώμα.

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει η μέχρι τώρα ψηφοφορία, καθώς οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν νωρίτερα από την ημέρα των εκλογών. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των ψηφοφόρων που έχουν ήδη ασκήσει το δικαίωμά τους έχει φθάσει σε ποσοστό – ρεκόρ σε πολλές πολιτείες. Κάτι που δείχνει, σύμφωνα με τον Μάικλ Μακντόναλντ, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει. Σε τουλάχιστον 17 πολιτείες έχει ξεπερασθεί το ρεκόρ που είχε σημειωθεί στις πρόωρες ψηφοφορίες το 2014. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι ψήφοι έχουν διπλασιασθεί σε σύγκριση με πριν 4 χρόνια, γεγονός που υπονοεί ότι πολλές κρίσιμες εκλογικές μάχες είναι ακόμα πιο δύσκολο να προβλεφθούν. Ομως σύμφωνα με τον Μακντόναλντ η πρόωρη συμμετοχή στις κάλπες δεν είναι απαραίτητο να συνεχισθεί μέχρι την 6η Νοεμβρίου.

Η συμμετοχή στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο το 2014 ήταν 37%, η χαμηλότερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις προεδρικές εκλογές η συμμετοχή έφθασε το 61%, δηλαδή περίπου ίδια με εκείνη του 2012.

Αυτές οι εκλογές που θεωρούνται και ως δημοψήφισμα για την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Τραμπ αφορούν όλες τις έδρες της Βουλής, δηλαδή τις 435, καθώς και 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Επίσης, εκλογές θα γίνουν για τους κυβερνήτες 39 πολιτειών, ενώ θα διεξαχθούν και άλλες εκλογές σε τοπικό επίπεδο.