Ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής αντιπρόεδρος της εταιρείας Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου βρέθηκε, την εβδομάδα που πέρασε, στο επίκεντρο της επικαιρότητας για μια υπόθεση που φέρεται να έχει αρκετά γκρίζα σημεία και αφορά αγοραπωλησίες ακινήτων κινέζων επενδυτών με σκοπό την απόκτηση της Golden Visa.

Τα σημεία αυτά ήταν άλλωστε και η αφορμή να κινητοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε Κίνα και Ελλάδα, ανάμεσά τους και η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς στην υπόθεση εμπλέκονται και τραπεζικά ιδρύματα, ενώ και από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, έπειτα από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών εξετάζεται μεταξύ άλλων ο ρόλος της Destiny Επενδυτική, ιδιοκτησίας του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του real estate, στις αγοραπωλησίες ακινήτων, μεταξύ άλλων και σε κινέζους επενδυτές. Η υπόθεση αυτή, στην οποία εμπλεκόμενα εμφανίζονται να είναι και υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, αφορά συναλλαγές πολλών εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες μάλιστα γίνονταν μέσω POS ελληνικών τραπεζών.

Η πρακτική αυτή στην αγορά ακινήτων με πληρωμές απευθείας μέσω καρτών, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς real estate αλλά και δικηγόροι, δεν είναι η ενδεδειγμένη. Ετσι οδηγεί τις Αρχές να διερευνήσουν κάθε πιθανότητα μέσα από τις αγοραπωλησίες.

Για το ευρύ κοινό το όνομα του επιχειρηματία Ευάγγελου Παπαευαγγέλου είχε γίνει γνωστό μόλις το περασμένο καλοκαίρι όταν ύστερα από πλειστηριασμό πέρασε στα χέρια του η βίλα του εκδότη Πέτρου Κωστόπουλου στη Φιλοθέη και λίγους μήνες μετά ακίνητα του επιχειρηματία Γιώργου Κούμπα στο Ψυχικό. Στους επιχειρηματικούς κύκλους όμως ήταν γνωστός τόσο για την επιχειρηματική του πορεία όσο και για τη συνδικαλιστική του, επί σειρά ετών, δράση ως προέδρου των Ελλήνων Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιχνιδιών, μέλους του ΔΣ του ΕΒΕΑ, αλλά και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Στον χώρο των επιχειρήσεων η παρουσία του μετρά δεκαετίες ξεκινώντας από την παιχνιδοβιομηχανία Fino στη δεκαετία του ’60, ιδιοκτησίας του θείου του, όπου εργαζόταν από την εποχή που ήταν φοιτητής της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά. Αργότερα η εταιρεία αυτή πέρασε στα δικά του χέρια.

Ο κλάδος των παιχνιδιών μάλιστα ήταν αυτός που στάθηκε αφορμή και για τη γνωριμία του με τον Απόστολο Βακάκη της εταιρείας Jumbo, καθώς ο πατέρας του δεύτερου ήταν ιδιοκτήτης της βιομηχανίας παιχνιδιών El Greco.

Οι επιχειρηματικοί τους δρόμοι ενώθηκαν το 1995 όταν το εργοστάσιο της Fino πέρασε κάτω από την ομπρέλα της Jumbo, στην οποία μέχρι πριν από μερικές ημέρες, και πριν του ζητηθεί να υποβάλει την παραίτησή του, κατείχε τη θέση του αναπληρωτή αντιπρόεδρου και ένα μικρό ποσοστό μετοχών της. Οι δραστηριότητές του στον κλάδο των ακινήτων αποτελούσαν, όπως προκύπτει, ανεξάρτητη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι η δραστηριότητα αυτή δεν σχετιζόταν με την Jumbo, κάτι που και η Jumbo σε δική της ανακοίνωση υπογράμμισε από τη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για την εμπλοκή του Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν είχε και καμία γνώση τόσο για την επιχειρηματική δραστηριοποίηση του ίδιου όσο και μελών της οικογένειάς του.

ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ. Η εταιρεία Destiny Επενδυτική του Παπαευαγγέλου ιδρύθηκε με σκοπό την αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, την ανέγερση κτιρίων, τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και τη διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, ενώ παράλληλα διαθέτει υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων και υπηρεσίες καταλυμάτων διακοπών βραχυχρόνιας και μη μίσθωσης. Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία του έχει συσταθεί νόμιμα, έχει τη μορφή ΙΚΕ και λειτουργεί σύννομα. Μάλιστα διέψευσε τα όσα του προσάπτονται για παράνομες ή παράτυπες πρακτικές που σχετίζονται με τις αγοραπωλησίες ακινήτων και την παροχή Golden Visa, λέγοντας ότι «όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσω καρτών εγκρίθηκαν ως νόμιμες από τις ελεγκτικές Αρχές και τα τραπεζικά ιδρύματα και εκτελέστηκαν. Τα ποσά από τα POS πιστώθηκαν στον ελληνικό εταιρικό μας λογαριασμό, στον οποίο ήταν συνδεδεμένα τα POS. Με λίγα λόγια, όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται είναι διατραπεζικές και διαφανείς». Πρόσθεσε ότι η εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της πώλησης δεν είχε καμία εμπλοκή για την έκδοση της βίζας στους αγοραστές.

«Εφόσον οι συναλλαγές μέσω POS εγκρίθηκαν από τα θεσμικά συστήματα του κατόχου κάρτας καθώς και του κατόχου των συσκευών, η πράξη είναι νόμιμη» δηλώνει, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 152 πωλήσεις ακινήτων σε πολίτες τρίτων χωρών, η αξία των οποίων φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι ο μεγαλύτερος όγκος πράξεων της Destiny έχει πραγματοποιηθεί πριν από τις 24 Ιουλίου 2018 και ότι έχει ήδη εισπράξει και προκαταβολές 20 εκατ. ευρώ για άλλα ακίνητα που είναι υπό κατασκευή.

Μέχρι πριν από μερικές ημέρες, ελάχιστες ήταν οι φορές που φωτογραφίες του φιλοξενήθηκαν στις σελίδες των εφημερίδων. Ωστόσο, η διερεύνηση των δραστηριοτήτων που φέρεται να είχε αναπτύξει μέσω της εταιρείας Destiny Investment Group – Real Estate Developers τον έκανε πρόσωπο της ημέρας.

Πλέον, η έρευνα που μόλις ξεκίνησε από την οικονομική εισαγγελέα Μαριάννα Ψαρουδάκη για την εμπλοκή του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου και της εταιρείας του στην υπόθεση της Golden Visa με κινέζους επενδυτές θα αποδείξει εάν όλα ήταν σύμφωνα με όσα οι νόμοι απαιτούν.