Ελπίδες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα κατορθώσουν να κλείσουν εμπορική συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του G20 στην Αργεντινή έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στις αγορές, καθώς έχουν ξεκινήσει νέες πιο έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών σε κορυφαίο επίπεδο. Ο αμερικανός πρόεδρος έχει δώσει εντολή σε στελέχη του Λευκού Οίκου να ετοιμάσουν προσχέδια πιθανών όρων για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, σύμφωνα με τέσσερις διαφορετικές πηγές που μίλησαν στο Bloomberg.

Οι δύο ηγέτες φαίνεται ότι κατάφεραν να έλθουν πιο κοντά έπειτα από τηλεφώνημα του Τραμπ στον Σι την Πέμπτη, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Μετά την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία ο Τραμπ είπε ότι η συνομιλία κράτησε αρκετά και ήταν εποικοδομητική. Στη συνέχεια έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι οι επαφές με την Κίνα για θέματα εμπορίου προχωρούν. Πρόκειται για την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία που δημοσιοποιείται μεταξύ των δύο ηγετών τους τελευταίους έξι μήνες. Την κόντρα στο εμπόριο ξεκίνησαν οι ΗΠΑ με την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε επιπλέον επιβολή δασμών σε σειρά καταναλωτικών προϊόντων όπως είναι τα ηλεκτρονικά. Η Κίνα απάντησε με τη σειρά της απειλώντας με νέες ανάλογες κινήσεις εάν δοθεί συνέχεια. Ο Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε όλες τις εισαγωγές από Κίνα.  Λόγω της προόδου στις συνομιλίες ο Τραμπ ζήτησε από πρόσωπα – κλειδιά των υπουργείων να ετοιμάσουν κατάπαυση πυρός με το Πεκίνο, ώστε να είναι έτοιμοι οι όροι στην περίπτωση που υπάρξει τελικά οριστική συμφωνία.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ. Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς ήταν πιο επιφυλακτικοί πιστεύοντας ότι ο Τραμπ προχωρά στις κινήσεις αυτές για πολιτικούς λόγους και για να πιέσει τον Σι παρουσιάζοντας συγκεκριμένους όρους. Με τον τρόπο αυτό, λένε οι ίδιοι αναλυτές, ο Τραμπ θα μπορεί να κατηγορήσει την άλλη πλευρά εάν δεν προχωρήσει το ντιλ.

Εάν όλα πάνε καλά πάντως, οι δύο πανίσχυροι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν σημαντική πρόοδο από κοντά, καθώς σύμφωνα με το μέχρι τώρα πρόγραμμα αναμένεται να συναντηθούν κατά τη διάρκεια του G20. Η προοπτική αυτή δημιούργησε αισιοδοξία στις αγορές την Παρασκευή και συνέβαλε στο να αλλάξει λίγο το κλίμα από τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών που είχαν καταγραφεί τις προηγούμενες ημέρες.

Στην Αργεντινή έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες για να υποδεχτούν μεταξύ άλλων τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Σι Τζινπίνγκ, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλα 8.000 περίπου κυβερνητικά στελέχη διαφόρων χωρών. Οι κρατικές αντιπροσωπείες αναμένεται να φτάσουν στη χώρα στις 26 Νοεμβρίου. Για τις 29 έχει διοργανωθεί δείπνο για τους υπουργούς Οικονομικών, ενώ η σύνοδος των ηγετών θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Δεκεμβρίου.