Το ΚΚΕ ξέρει καλά να χειρίζεται την κληρονομιά του και να τη συνδέει με τα πιο επικαιρικά ζητήματα του πολιτικού σκηνικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο Περισσός, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 του χρόνων, διοργανώνει εκδήλωση στο Βερολίνο και μάλιστα στο κτίριο όπου διεξήχθη το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ τον Δεκέμβριο του 1973, στο Σορφχάιντε – σε συνθήκες παρανομίας. Να θυμίσουμε πως σε εκείνο το συνέδριο γραμματέας ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης, που ήδη από το 1972 είχε αντικαταστήσει τον Κώστα Κολιγιάνννη και σύμφωνα με μια ανάγνωση χάραξε τη νέα εποχή του κόμματος μετά τη μακρά εσωκομματική πάλη της δεκαετίας του ’60.

Στο Βερολίνο αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα. Η όλη ιστορική πλαισίωση με εκθέσεις φωτογραφιών και τεκμηρίων δεν θα επισκιάσει το βασικό πολιτικό επίδικο για το ΚΚΕ τούτες τις μέρες: Επίθεση σε όλα τα ιδεολογικά και πολιτικά μέτωπα και επιχείρηση πολιτικής κυριαρχίας στα αριστερά του φάσματος με αιχμή την αντινατοϊκή πάλη. Ολες τις τελευταίες μέρες κύκλοι του ΚΚΕ τόνιζαν πόση σημειολογία κουβαλάει η σημερινή εκδήλωση. Και λόγω του σημερινού brain drain, όπου πολλοί φίλοι ή μέλη του ΚΚΕ είναι μετανάστες στη Γερμανία.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ θα ανεβάσει τον πήχη με την ομιλία του, με μια σαφή αιχμή που έχει ενδιαφέρον. Θα αναλύσει πώς επιχειρήθηκε εδώ και χρόνια να «μετατραπεί το ΚΚΕ σε συνιστώσα της οπορτουνιστικής και ρεφορμιστικής Αριστεράς, τελικά της σοσιαλδημοκρατίας». Προφανής αιχμή για όσους θα καλόβλεπαν μια σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η πορεία και πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καλύτερη απόδειξη, παράδειγμα προς αποφυγήν και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο», έλεγαν με νόημα στελέχη του κόμματος και αυτό θα επαναλάβει με έμφαση ο Κουτσούμπας σήμερα. Μάλιστα, με αφορμή τη συγκυρία και την ανησυχία του Περισσού για τα γεωστρατηγικά της περιοχής μας και τη «βαθύτερη πρόσδεση της χώρας στο ΝΑΤΟ» θα απευθύνει και κάλεσμα. Οχι σε κόμματα. Σε «όσους νιώθουν αριστεροί, ριζοσπάστες, σε όσους δεν ακολούθησαν τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ». Και βέβαια ένα κάλεσμα που δεν αφορά μόνον τον δρόμο και το λαϊκό κίνημα αλλά και τις επερχόμενες τριπλές κάλπες. Στις οποίες – ειδικότερα στις αυτοδιοικητικές – το ΚΚΕ θα κατέβει με αμιγώς δικούς τους υποψηφίους και με αναβαθμισμένο πλαίσιο διεκδικήσεων που θα διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες δυνάμεις.