Ως μέσο αντιπερισπασμού και πίεσης αντιλαμβάνονται στο Κίνημα Αλλαγής τις πρόσφατες επιθέσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο προς το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου. Μετά μάλιστα τις διαρροές για Προανακριτική που ετοιμάζεται στην Υγεία και η οποία βάζει στο στόχαστρο τον Ανδρέα Λοβέρδο, προετοιμάζονται για μια περίοδο σκανδαλολογίας, η οποία, όπως τονίζουν, έχει ενορχηστρωθεί από την κυβέρνηση.

Από τη μία, θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να σπιλώσει τους κεντροαριστερούς αντιπάλους του, με στόχο να κόψει την εισροή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων του χώρου στον φορέα. Και από την άλλη, προσπαθούν για άλλη μια φορά να αναπαραγάγουν το δίλημμα «παλιό – νέο», τοποθετώντας τον ΣΥΡΙΖΑ στις νέες και άφθαρτες δυνάμεις. Η επίθεση, εκτιμούν κεντροαριστερά στελέχη, έχει φτάσει και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με το Μαξίμου να προσπαθεί να αμαυρώσει την εκσυγχρονιστική πασοκική παρακαταθήκη της οκταετίας 1996-2004. «Κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρηθούν μερικούς μήνες ακόμη στην καρέκλα τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, στην Κεντροαριστερά είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πορεία τους, ξεκαθαρίζοντας πως οι υποθέσεις Παπαντωνίου και Ακη Τσοχατζόπουλου δεν μπορούν να τη λερώσουν.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η αντίδραση για την Προανακριτική Επιτροπή για την Υγεία. «Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την ιστορία», σχολίαζαν από τη Χαριλάου Τρικούπη – μια έμμεση αναφορά στην εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης για πολιτικούς σκοπούς, που λειτούργησε μπούμερανγκ για όσους παλαιότερα τη χρησιμοποίησαν. «Τα μυθεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί δήθεν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων δεν έχουν ούτε νομικό ούτε αποδεικτικό έρεισμα στις εργασίες της Επιτροπής», ανέφερε χθες η Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Δικαιώνεται, δυστυχώς, ο αρχικός μας φόβος. Η Εξεταστική συστήθηκε μόνο και μόνο ως πράξη προεκλογικής πολιτικής εξόντωσης των αντιπάλων. Οχι για να λάμψει η αλήθεια».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ. Παρά τις επιθέσεις, στο Κίνημα Αλλαγής έχουν μπει για τα καλά στην προετοιμασία για την επέτειο του ενός έτους από τη διεξαγωγή των εκλογών της 12ης Νοεμβρίου, η οποία θα γίνει στο Σπόρτιγκ. Παράλληλα, η Φώφη Γεννηματά συνεχίζει τις περιοδείες της. Σήμερα και αύριο βρίσκεται στα Δωδεκάνησα, ενώ στις 7 Νοεμβρίου σειρά έχει η Τρίπολη. Στόχος είναι η εξωστρέφεια να είναι κοινοβουλευτική, με προτάσεις νόμου σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Σ’ αυτό το πλαίσιο, παρότι στο Κίνημα Αλλαγής διαφωνούν με τον τρόπο που η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί μικροπολιτικά το Σύνταγμα» θα μπουν στη συζήτηση με τις δικές τους προτάσεις.