Προανακριτικές στήνονται στον δρόμο για τις εκλογές, Εξεταστικές δρομολογούνται, δίκες εξελίσσονται και δίκες ετοιμάζονται, αλλά για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», αυτό της Novartis, δεν βλέπω φως. Μάρτυρες πάνε κι έρχονται, κι άλλοι βρίσκονται ή εφευρίσκονται, τροχιοδεικτικά κάθε τόσο εξαπολύονται στον αέρα ότι βρέθηκαν τρεις ή δεκατρείς λογαριασμοί, αλλά το σώμα του εγκλήματος, ήτοι το «μπαγιόκο» που δόθηκε υποτίθεται σε πολιτικούς, δυστυχώς δεν ανακαλύπτεται. Οπότε αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς την ψυχική κατάσταση όσων το εμπνεύσθηκαν και κυρίως όσων το ενορχήστρωσαν από την κυβέρνηση αυτό το σκάνδαλο, ειδικά στο σκέλος που αφορά (αφορά;) πολιτικά πρόσωπα. Ο μπαρμπ’-Αλέξης… Μητρούσης (Μιχάλη, φίλε μου, συγνώμη…) έχει νεύρα, πολλά, διότι άλλα του έλεγαν και «άλλα» δεν προκύπτουν. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι αυτό, και διαψεύσεις δεν θα δεχθώ. Σε ένα τεράστιο φιάσκο εξελίσσεται το θέμα του «δεσίματος» των πολιτικών με το (υπαρκτό) σκάνδαλο, και άρα πάει στράφι όλη η προσπάθεια που προηγήθηκε με το «μεγαλύτερο σκάνδαλο κ.λπ., κ.λπ.».

Τελευταία τους ελπίδα, μου είπε κάποιος εξ αυτών των κυβερνητικών που έχουν γνώση του θέματος, μήπως αποδώσει κάτι το αίτημα δικαστικής συνδρομής το οποίο έχουν ζητήσει σε ένα πλήθος χωρών, των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων. Ενας λογαριασμός, κάτι. Ενας, ρε γαμώτο.

Ο Μίμης και το σκάνδαλο

Ο μόνος που δεν βλέπω να έχει άγχος με την υπόθεση είναι ο υπουργός Δημήτρης, Μίμης για τους φίλους του, Παπαγγελόπουλος. Ακόμη και όταν τον εγκαλούν για εκείνη τη μνημειώδη φράση του, ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» (την είχε εκστομίσει ενθουσιωδώς, άμα τη αποχωρήσει του από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο ηρωικός Κοντονής είχε παρουσιάσει στον Τσίπρα τα τρομερά στοιχεία, αν θυμάστε), έχει έτοιμη την απάντηση:

– Μίλησα εγώ για πολιτικούς; Είπα κάτι για πολιτικούς που εμπλέκονται σε αυτό το σκάνδαλο; Ποτέ. Ναι, είπα ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αλλά δεν ανέφερα πουθενά ότι είναι πολιτικό σκάνδαλο.

Και στην προφανή ερώτηση και τότε πώς γίνεται να είναι η Novartis το μεγαλύτερο σκάνδαλο κ.λπ. κ.λπ. την έχει έτοιμη την απάντηση, που αν το σκεφθείς καλύτερα, έχει ένα υπόστρωμα αλήθειας:

– Πείτε μου σε ποιο άλλο σκάνδαλο στην Ελλάδα με το οποίο έχουν ασχοληθεί οι δικαστικές Αρχές από συστάσεως του νεότερου ελληνικού κράτους, έχουν εντοπιστεί τέσσερις με πέντε χιλιάδες ενεχόμενοι!

Πρόκειται, όπως εξηγεί, για τους γιατρούς οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν λάβει χρήματα από τη Novartis με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και τώρα οι Αρχές, μόλις δηλαδή κλείσουν τον κύκλο της αναζήτησης στοιχείων για την πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων, θα απασχοληθούν με αυτούς για να προσδιορίσουν τις ευθύνες τους και να τις αποδώσουν(;).

Το «έργο» μοιάζει να έχει «φαραωνικές» διαστάσεις, και προσωπικά δεν ξέρω αν θα υπάρξει ποτέ δίωξη εναντίον γιατρών που έχουν λάβει χρήματα από την πολυεθνική του φαρμάκου. Γνωρίζω όμως ότι κατά την εισβολή της Οικονομικής Αστυνομίας στα εδώ γραφεία της εταιρείας, κατασχέθηκε υλικό το οποίο συνεκτιμάται με στοιχεία από ελβετικές και αμερικανικές πηγές. Οχι εντατικά όμως. Προέχει το άλλο με τους πολιτικούς τώρα…

Οι πύλες της κόλασης

Για τα στοιχεία που κατασχέθηκαν στη Novartis και που αφορούν τους γιατρούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο πληροφορήθηκα εγκύρως ότι βρέθηκαν κατάλογοι με ονόματα, δίπλα από τα οποία υπάρχουν ποσοστά συνταγογράφησης φαρμάκων της εταιρείας και ποσοστά επί των τιμών των φαρμάκων που εισέπρατταν οι γιατροί. Από έναν πρόχειρο έλεγχο που έγινε (γιατί, όπως προανέφερα, αυτό που προέχει τώρα κατά τους κυβερνητικούς μηχανισμούς είναι να «δεθούν» πολιτικοί με το χρήμα της Novartis), τα στοιχεία που κατασχέθηκαν εξετάσθηκαν συνδυαστικά με τα στοιχεία από τους λογαριασμούς γιατρών που εντοπίστηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού, φαίνεται πως η Novartis μπορεί να ανοίξει τις πύλες της κολάσεως για μέρος του ιατρικού κόσμου της χώρας! Και τούτο επειδή από ορισμένους (αρκετούς!) λογαριασμούς διαφαίνεται ότι εκτός από τη Novartis, τους τροφοδοτούσαν και άλλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες!!

Το ερώτημα είναι ποιος θα θελήσει να ανοίξει και αυτό το κεφάλαιο στην πορεία. Ποιος θα τολμήσει, για να είμαι περισσότερο ακριβής. Διότι αν το ανοίξει, αυτό ασφαλώς θα είναι και το τέλος του ΕΣΥ. Διότι όποιος τα άρπαξε από τη Novartis ή άλλη πολυεθνική για να συνταγογραφεί έναντι ποσοστού τα φάρμακά της, πρέπει – και πολύ σωστά – πλην των άλλων κυρώσεων, ποινικών, επιβολής προστίμων κ.λπ., να απολυθεί πάραυτα από το Σύστημα Υγείας της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παροχή της δημόσιας υγείας…

Tα σενάρια και οι λίστες

Δεν βρέθηκαν λογαριασμοί πολιτικών, δεν «δένεται» η υπόθεση της δωροδοκίας τους από τη Novartis, δεν στοιχειοθετείται αδίκημα, πάει στράφι το εποικοδόμημα το οποίο με τόσο κόπο στήθηκε; Οχι, στράφι δεν θα το αφήσουν να πάει. Ακούγεται ήδη ότι υπάρχουν δύο σενάρια για την υπόθεση. To πρώτο προβλέπει την παραπομπή τριών πολιτικών (εκ του καταλόγου των δέκα, τον οποίο και θυμίζω: Σαμαράς, Βενιζέλος, Πικραμμένος, Αδωνις, Λοβέρδος, Αβραμόπουλος, Στουρνάρας, Λυκουρέντζος, Σαλμάς, Κουτρουμάνης). Το δεύτερο θέλει έξι εξ αυτών προς παραπομπή.

Αναφέρω τα ονόματα, και του πρώτου και του δεύτερου σεναρίου, έτσι ακριβώς όπως μου τα μετέφερε ένας εκ των δέκα, δεν θα πω ποιος, προχθές το εσπέρας:

– σενάριο πρώτο, μικρή λίστα: Σαμαράς, Αδωνις, Λοβέρδος

– σενάριο δεύτερο, μεγαλύτερη λίστα: Σαμαράς, Αδωνις, Λοβέρδος, Αβραμόπουλος, Στουρνάρας, Σαλμάς.

Οπως και να έχει το πράγμα, είτε η μία λίστα επιλεγεί είτε η δεύτερη, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν απτά στοιχεία για τις κατηγορίες περί δωροδοκίας, το φιάσκο είναι προ των θυρών και όσοι το έστησαν όλο αυτό σίγουρα κάποια στιγμή θα κληθούν να καταβάλουν τα επίχειρα των πράξεών τους. Εχουν τέτοια οργή μέσα τους οι διασυρθέντες, που αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να σταματήσει με τίποτε…

Ο Θύμιος «κάνει πόλεμο»

Με τα θέματα των σκανδάλων στον χώρο της υγείας απασχολήθηκα σήμερα, εκτενώς δε, αλλά δεν θα κλείσω δι’ αυτού του τρόπου. Θα το αφιερώσω στον φίλο μου, τον Θύμιο. Επειδή ο Θύμιος «κάνει πόλεμο» με νύφες και μ’ αγγόνια, σαν τη γριά Τζαβέλλαινα, που περιγράφει το σχετικό δημώδες της πατρίδας μου. Οπου Θύμιος ο γνωστός, ο «ήμουν κάποτε ΝουΔου, αλλά μετά αγάπησα τον ΣΥΡΙΖΑ» Λυμπερόπουλος, ο οποίος προκήρυξε 24ωρη απεργία των ταξί για την προσεχή Πέμπτη, διότι έχει κάτι «τραβήγματα» με τη Δικαιοσύνη και θέλει να πλημμυρίσει την Ευελπίδων από υποστηρικτές του.

Δεν ξέρω τι θα καταφέρει όμως, διότι η υπόθεση αφορά τη διαμάχη του με την εταιρεία ΒΕΑΤ, η οποία κατηγορήθηκε πέρυσι από τον Θύμιο ότι φοροδιαφεύγει, κάνει ξέπλυμα και δεν ξέρω τι άλλο. Η ΒΕΑΤ υποστηρίζει ότι αυτά είναι αναπόδεικτα ψεύδη και ο Θύμιος τι κάνει προς επιβεβαίωση των καταγγελιών του; Καλεί στο δικαστήριο ως μάρτυρες υπεράσπισής του τον Σπίρτζη και τον γραμματέα του οικείου υπουργείου Βούρδα – πράγμα επιεικώς πρωτοφανές. Καθ’ ότι αν πράγματι η ΒΕΑΤ παραβιάζει τους νόμους, ο Σπίρτζης έχει τον τρόπο του να το αναστείλει αυτό, ενημερώνοντας τους αρμόδιους εισαγγελείς, και δόξα τω Θεώ έχουμε ένα πλήθος από αυτούς που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα.

Γιατί πάει στο δικαστήριο; Προφανέστατα για την αποθέωση από το πλήθος της «κίτρινης φυλής» που θα συγκεντρωθεί στην Ευελπίδων. Εσείς μπορεί να το ξεχνάτε, αλλά ο Σπιρτζης όχι – εκλογές επέρχονται…