Για το περίφημο θέμα του Κέβιν Σπέισι που έχει αναστατώσει την κινηματογραφική κοινότητα του Χόλιγουντ (και ίσως όχι μόνον του Χόλιγουντ) δεν χρειάζεται να τα ξαναπούμε, γιατί κοντεύουν να μας βγουν απ’ τα αφτιά! Ενα «σκάνδαλο» σεξουαλικής παρενόχλησης που χρονολογείται από τη δεκαετία του… 1980, βγήκε στη φόρα πέρυσι και το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο ταλέντο της υποκριτικής να οδηγηθεί στην παρακμή (ίσως και στην εξαφάνιση, ο χρόνος θα το δείξει).

Το ερώτημα είναι πώς διαχειρίζονται την υπόθεση άνθρωποι που γνώριζαν τον Σπέισι, άνθρωποι που ώς τώρα τον εκτιμούσαν και τον θαύμαζαν, άνθρωποι που εκθείαζαν το ταλέντο του και έπιναν νερό στο όνομά του.

Ανθρωποι όπως η συνάδελφός του, η Ρόμπιν Ράιτ, συμπρωταγωνίστριά του από το 2013 μέχρι πέρυσι στην πολύ καλή τηλεοπτική σειρά «House of Cards». Σήμερα, σε μια εποχή που όλοι προτιμούν να διατηρούν αποστάσεις από τον Κέβιν Σπέισι, η Ρόμπιν Ράιτ που άθελά της – θα συμφωνήσω σε αυτό – καρπώθηκε τα φώτα της δημοσιότητας ως βασική πρωταγωνίστρια στον νέο κύκλο του «House of cards», ξεκαθαρίζει ότι κάθε σχέση της με τον Κέβιν Σπέισι ήταν «εντός των πλατό της σειράς και ποτέ εκτός».

Αμ πώς; Οταν έρχονται τα σκούρα, όλοι μας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπεκφύγουμε· καθένας μας με τον τρόπο του. Κι αν κάποιος είναι ηθοποιός, ακόμα καλύτερα γι’ αυτόν! Ξέρει πώς να χειριστεί μια τέτοια κατάσταση. Ωσάν ακριβοπληρωμένη δικηγόρος, αίλουρος στην κυριολεξία, η Ράιτ δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Variety»: «Η ιστορία μου, η ιστορία της Κλερ (όπως λέγεται η ηρωίδα της στη σειρά), θα ήταν πάντοτε ξεχωριστή, επειδή εκείνος (ο Φρανκ Αντεγουντ του Σπέισι) θα εισχωρούσε στον ιδιωτικό τομέα ενώ εκείνη (η Κλερ) θα γινόταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Θα ζούσαν σε χωριστά “εδάφη”, θα ήταν κάτι σαν δύο ξεχωριστές παραστάσεις. Ετσι, στην ουσία δεν άλλαξε τίποτε».

Ο βασικός πρωταγωνιστής απομακρύνθηκε κακήν κακώς, αλλά παρ’ όλ’ αυτά δεν άλλαξε τίποτε! Είναι να γελάς! Και φυσικά, η Ράιτ ευγνωμονεί το Netflix για την απόφασή του να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της σειράς έτσι όπως είχε ούτως ή άλλως προγραμματιστεί από την αρχή! «Για χάρη των φαν» μάλιστα συμπλήρωσε.

Το ότι η Ράιτ προφανώς βγάζει την ουρά της απέξω σε ό,τι αφορά την υπόθεση Σπέισι δεν πρέπει φυσικά να μας προκαλεί εντύπωση. Οπως όλοι οι καλλιτέχνες, έτσι και η συγκεκριμένη ηθοποιός είναι ενταγμένη σ’ ένα φασιστικό περιβάλλον στο οποίο η ελευθερία της γνώμης, ειδικά σήμερα που τα κινήματα τύπου #Metoo αλωνίζουν, μπορεί να σημαίνει ηλεκτρική καρέκλα για μια καριέρα. Δεν σημαίνει επίσης ότι η ίδια η Ρόμπιν Ράιτ δεν είναι μια θαυμάσια ηθοποιός που έχει αποδείξει την αξία της από τη δεκαετία του 1980, όταν βγήκε στον χώρο της σόουμπιζ, μέχρι τις μέρες μας που ζει τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της με το «House of cards», το οποίο προβάλλεται στην Ελλάδα και από την Cosmote TV.

Γεννημένη πριν από 52 χρόνια στο Ντάλας του Τέξας, η Ράιτ μεγάλωσε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια απ’ όπου άρχισε καριέρα στο μόντελινγκ. Τα πανέμορφα, «κοφτά» χαρακτηριστικά της αξιοποιήθηκαν από τα 14 χρόνια της και η Ράιτ δούλεψε παντού, από το Λος Αντζελες ώς τη Νέα Υόρκη, από το Παρίσι μέχρι το Τόκιο. Τελειώνοντας το σχολείο αποφάσισε να στραφεί στην υποκριτική και η πρώτη της επιτυχία ήρθε πολύ σύντομα από την τηλεόραση. Η νεανική σαπουνόπερα «Σάντα Μπάρμπαρα» υπήρξε μια φορά κι έναν καιρό ένα από τα πιο επιτυχημένα σόου της αμερικανικής τηλεόρασης.

Αρχισε να μεταδίδεται το 1984 και ολοκληρώθηκε εννέα χρόνια αργότερα. Η Ράιτ δούλεψε στην πρώτη τετραετία της σειράς και κέρδισε για τη δουλειά της τρεις υποψηφιότητες στα ΕΜΥ. Το 1987, έναν χρόνο μετά τον πρώτο γάμο της με τον συμπρωταγωνιστή της στη «Σάντα Μπάρμπαρα» Ντέιν Γουίδερσπουν, η Ράιτ αποφάσισε να κολυμπήσει στα βαθιά νερά του κινηματογράφου και όντως τα κατάφερε μια χαρά πρωταγωνιστώντας στο επικό παραμύθι του Ρον Χάουαρντ «Τρελές ιστορίες έρωτα και φαντασίας».

Το 1991 η γνωριμία της με τον Σον Πεν στα γυρίσματα της ταινίας του Φιλ Τζοάνου «Χαριστική βολή» έμελλε να παίξει τεράστιο ρόλο στη ζωή της. Παντρεύτηκαν πέντε χρόνια αργότερα και απέκτησαν δύο παιδιά, την Ντίλαν και τον Χόπερ (τιμής ένεκεν στον φίλο του Πεν, ηθοποιό και σκηνοθέτη Ντένις Χόπερ). Ο γάμος τους βοήθησε τον Σον Πεν να ηρεμήσει – γιατί ώς τότε ήταν ένα από τα «κακά» παιδιά του Χόλιγουντ – και η κοινή πορεία τους μπροστά στην κάμερα ήταν δημιουργική (για παράδειγμα «έδεσαν» θαυμάσια ως καταραμένο ζευγάρι στη δραματική ταινία του Νικ Κασαβέτις «Παράφορα ερωτευμένοι»).

Ωστόσο, όλα τα καλά πράγματα έχουν κάποια στιγμή ένα τέλος και έτσι το ζευγάρι χώρισε συμβιβαστικά το 2010 έπειτα από αίτηση για διαζύγιο που είχε υποβάλει η Ράιτ. Για πολλά χρόνια όμως διατήρησε το επώνυμό της Ράιτ Πεν, μέχρι που κάποια στιγμή επέστρεψε στο σκέτο Ράιτ. Από εφέτος ζει έναν τρίτο γάμο, αυτή την φορά με τον γάλλο σχεδιαστή μόδας και υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων στη Σαν Λοράν Κλεμάν Ζιροντέ.