Συνέδριο με καλαμάκια από σιτάρι, με τραπεζάκια του πινγκ πονγκ και vegeterian κυλικείο. Ακαπνο από πεποίθηση, με συνέδρους που πληρώνουν από την τσέπη τους για να συμμετάσχουν. Εικόνα βγαλμένη από χώρα του εξωτερικού. Ομως, επειδή είμαστε στην Ελλάδα, είναι και συνέδριο που βρίσκεται μπροστά σε ένα πατροπαράδοτο πολιτικό δίλημμα: ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Και Το Ποτάμι, πλέον, είναι έτοιμο να περάσει στην επόμενη φάση του. Στη Σεβαστουπόλεως, την αναφέρουν ως «την πιο ώριμη» και μιλούν για ένα συνέδριο με υπαρξιακό χαρακτήρα, όπου Το Ποτάμι θα επιχειρήσει «να βρει τον εαυτό του», σε μια συνέχεια των καλοκαιρινών κεντροαριστερών περιπετειών του. Ακόμα κι αν η εκτίμηση είναι υπεραισιόδοξη, σήμερα και αύριο στο σινέ Κεραμεικός τα στελέχη και οι φίλοι του κόμματος είναι αποφασισμένοι να μιλήσουν για τα πάντα, από την είσοδο και την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής έως τις μετεκλογικές συνεργασίες. Και, καθώς πρόκειται για συνέδριο, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν την Κυριακή το βράδυ θα είναι δεσμευτικές.
ΟΙ ΛΕΠΤΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ. Μέχρι τώρα, ειδικά σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι ισορροπίες που διατηρήθηκαν ήταν ιδιαίτερα λεπτές. Από τη μία, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, που «έδειχναν» με τη στάση τους προς τη ΝΔ και από την άλλη ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος πιο πρόσφατα έκανε λόγο για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, Ποταμιού και Κινήματος Αλλαγής για τη διαμόρφωση νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας από τη σημερινή Βουλή. Η συνύπαρξη δεν ήταν πάντα εύκολη, όμως μέχρι τώρα είχε βρεθεί ένα modus vivendi, ενόψει συνεδρίου. Πλέον αυτό πρέπει να ανανεωθεί – και, κυρίως, να καταστεί σαφές ότι όλοι τους μπορούν να στηρίξουν την απόφαση Θεοδωράκη για αυτόνομη πορεία. «Θα ακουστούν όλες οι απόψεις και οι σύνεδροι θα αποφασίσουν ποια θα είναι η πορεία του Ποταμιού. Εμείς έχουμε αποφασίσει και νομίζω ότι το συνέδριο θα επιβεβαιώσει την απόφαση αυτή των οργάνων, ότι θα κατέβουμε αυτόνομα στις εκλογές», ανέφερε χθες (ΑΝΤ1) ο επικεφαλής του Ποταμιού. Οσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι μετεκλογικά, τόνισε πως Το Ποτάμι «έχει σκοπό να δώσει όλον τον αγώνα για να υπάρξει μια ευρωπαϊκή φιλελεύθερη λύση στη χώρα», ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η λογική, επομένως, θέλει τον Θεοδωράκη να εισηγείται αυτόνομη πορεία έως την κάλπη και από εκεί και πέρα συνεργασία με τις φιλελεύθερες δυνάμεις – ένα κλείσιμο του ματιού στη ΝΔ.
ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ. Η πρόταση Θεοδωράκη, ωστόσο, δεν θα είναι η μόνη που θα συζητηθεί. Τόσο ο Δανέλλης όσο και ο Ψαριανός μοιάζουν έτοιμοι να εκφράσουν τις απόψεις τους. Ο πρώτος για σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει και της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο δεύτερος, με τη θέση του για επιδίωξη συνεργασίας με τη ΝΔ πριν από τις εκλογές σε μορφή μετώπου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν τελικά οι σύνεδροι δεν σπρώξουν τον Θεοδωράκη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, τι θα γίνει με όσους διαφωνούν; Υπό μια έννοια, οι βουλευτές κρίνουν το μέλλον του κόμματος και τα σενάρια είναι πολλά – δεν αποκλείονται ούτε οι αποχωρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, από τη Σεβαστουπόλεως αποπνέεται κλίμα συναίνεσης και η προσπάθεια το συνέδριο να είναι το εφαλτήριο για την τελική ευθεία έως τις εκλογές με ενιαία στάση. Ενα είδος ομογενοποίησης των διαφορετικών απόψεων, κάτω από την ομπρέλα της αυτόνομης πορείας.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ. Την Κυριακή αναμένεται ο Θεοδωράκης να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του κόμματος, κάνοντας και έναν απολογισμό της προηγούμενης περιόδου. Θολό παραμένει ακόμα αν θα έχει κάποιον αντίπαλο – και δη, κάποιον που να μπορεί να αμφισβητήσει τη θέση του. Παράλληλα, στο κόμμα εισάγεται και ο θεσμός του αντιπροέδρου – στην υποψηφιότητα Θεοδωράκη, αυτός, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Γιώργος Μαυρωτάς. Δίδυμα θα υπάρχουν και σε άλλες επιτελικές θέσεις, όπως αυτή του γραμματέα και του επικεφαλής της Νεολαίας.