Η κρίση στην ΕΡΤ εξελίσσεται σε ένα σίριαλ που δεν έχει τέλος και μάλλον αγγίζει τα όρια του κωμικοτραγικού. Χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης του Ραδιομεγάρου. Για την ακρίβεια την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Βασίλη Κωστόπουλου και του αναπληρωτή του, Γιώργου Θαλασσινού. Ας δούμε όμως τι είχε προηγηθεί: το πρωί της Παρασκευής τα συνδικαλιστικά σωματεία των δημοσιογράφων είχαν ραπίσει τον Κωστόπουλο με ανακοίνωση που έσπαγε κόκαλα επειδή εκείνος τοποθέτησε, όπως σημείωναν – στη θέση «των προϊσταμένων των περιφερειακών σταθμών της Κρατικής Τηλεόρασης, πρόσωπα που ουδεμία σχέση έχουν με το επάγγελμα του δημοσιογράφου». Να θυμίσω πως ήδη από το βράδυ της Πέμπτης συνεδρίασε έκτακτα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα αποκλειστικά την ΕΡΤ (εδώ παρόντες και οι δύο αντίπαλοι: Φίλης και Παππάς που έχουν αντιπαρατεθεί σφόδρα για το θέμα). Να πω επίσης πως όλα αυτά τα πυροδότησε η ομολογία του μπάχαλου από τον Βασίλη Κωστόπουλο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το μεσημέρι της Πέμπτης. Ετσι η κυβέρνηση αποφάσισε να πάει σε ξήλωμα της διοίκησης, ενώ οι έριδες, το μπάχαλο και ο πόλεμος στην ΕΡΤ δεν έχουν τέλος.
Ο Ζάεφ επιταχύνει
Πάμε τώρα στα Σκόπια. Το βράδυ της Πέμπτης ο Ζάεφ προχώρησε σε συμφωνία με τους οκτώ βουλευτές του VMRO για την τροποποίηση ορισμένων άρθρων του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Χθες συζητήθηκαν στη Βουλή οι συνταγματικές αλλαγές, ενώ προέκυψε και μια δικαστική εντολή για προσωρινό «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών του αντιπολιτευόμενου VMRO. Η επίθεση του Ζάεφ που προχωρεί χωρίς καθυστερήσεις είναι πολυεπίπεδη, δηλαδή. Να θυμίσω πως οι οκτώ αντάρτες έχουν συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα μετά τη συμφωνία τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Να πω επίσης πως για να προχωρήσει εκεί η όλη διαδικασία απαιτούνται ακόμη δύο ψηφοφορίες στη Βουλή – η πρώτη προϋποθέτει στήριξη του 1/2 της Βουλής (60 βουλευτές) και η δεύτερη των 2/3 (80 βουλευτές).
Συνέδρια
Μέρα συνεδρίων σήμερα. Το Ποτάμι στο Σινέ Κεραμεικός θα αναζητήσει τη νέα του γραμμή και ταυτότητα. Χθες στους συναδέλφους που θα καλύψουν το συνέδριό του – αύριο ολοκληρώνεται – εστάλη δώρο μια πάνινη τσάντα (οικολογικής ευαισθησίας γαρ), μολύβι, νεσεσέρ και μια καρτ ποστάλ με τα «Θέλω» του κόμματος. Αύριο είναι η big day για το συνέδριο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ εν Αθήναις. Και το λέω έτσι αφού θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα παραστούν ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας και πιθανώς επόμενος πρόεδρος του ΕΛΚ Αλεξάντερ Στουμπ. Ευρωπαϊκό άρωμα με μπλε απόχρωση θα το έλεγα.
Νέα Διεθνής
Εξω πάει καλά. Για τον Γιάνη Βαρουφάκη μιλώ που ξέρει καλά την τέχνη του αιφνιδιασμού, πρακτική που ανησυχεί και το Μέγαρο Μαξίμου συν τοις άλλοις να ξέρετε. Τώρα ο Γιάνης συμπράττει με τον πολύ Μπέρνι Σάντερς (διατηρούν καιρό επικοινωνία μαθαίνω), πρώην υποψήφιο στα προκριματικά των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ. Μάλιστα μαζί κάνουν ένα κάλεσμα «για τη διαμόρφωση ενός διεθνούς κινήματος για την καταπολέμηση του αυταρχισμού που αντιπροσωπεύει ο Ντόναλντ Τραμπ». Ο Γιάνης και ο γερόλυκος της αμερικανικής αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών θα συναντηθούν στο Βερμόντ των ΗΠΑ στις 30 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν την ίδρυση ενιαίου προοδευτικού κινήματος, ή μιας Προοδευτικής Διεθνούς. Θα το παρακολουθήσω με ενδιαφέρον και θα επανέλθω.
Πυροτέχνημα για το Μουντιάλ;
Θα έχετε ασφαλώς πληροφορηθεί το γεγονός πως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σχεδιάζουν να καταθέσουν υποψηφιότητα προκειμένου να αναλάβουν τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030. Αυτό προέκυψε κατά την τετραμερή Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα. «Θα συζητήσουμε το ενδεχόμενο να διεκδικήσουμε από κοινού οι τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία) μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, σε βάθος δεκαετίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ να διευκρινίζει ότι πρόκειται για το Μουντιάλ. Για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, που αξίζει να πω ότι είναι ακριβώς 100 χρόνια μετά το πρώτο, υπάρχει ήδη η κοινή υποψηφιότητα Αργεντινής, Παραγουάης και Ουρουγουάης, ενώ η ομοσπονδία της Ιρλανδίας γνωστοποίησε ότι θα σταθεί στο πλευρό των Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα κοινής υποψηφιότητας για το ίδιο Μουντιάλ. Σκέψεις κάνουν για κοινή πρόταση Αλγερία, Τυνησία και Μαρόκο. Θέλω, εδώ, να σημειώσω δύο στοιχεία: πρώτον, ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν έχει πει αρκετές φορές ότι η Ευρώπη θα διεκδικήσει το συγκεκριμένο Μουντιάλ αλλά με μία μόνο υποψηφιότητα και δεύτερον, πως για να εξασφαλίσει κάποιος τη διοργάνωση χρειάζεται γήπεδα με μεγάλη χωρητικότητα. Εμείς ως χώρα τα διαθέτουμε; Ή πρόκειται για ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα;