Την περασμένη Δευτέρα: Μια ακόμη νίκη από εκείνες που σε βάζουν στη διαδικασία να σκέφτεσαι μήπως τελικά το πιεσόμετρο αποτελεί ιατρικό αξεσουάρ που δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή κανενός. Μια ακόμη αναμέτρηση που εξελίχθηκε σε δοκιμασία υπομονής. Το τέταρτο φετινό ματς του Ολυμπιακού στα οκτώ της Σούπερ Λίγκας που κρίνεται από το ενενήντα και πέρα. Τρεις φορές η τύχη έκλεισε το μάτι στην ομάδα του Μαρτίνς, μία της πήρε τη δόξα ο Τάσος Μπακασέτας στερώντας δύο βαθμούς στο ΟΑΚΑ.
Και όσο φυσικά η κατάσταση αυτή συνεχίζεται, τόσο και ανοίγει η συζήτηση για την αγωνιστική λειτουργία, σε μια υπόθεση που το σερί του ΠΑΟΚ (8 στα 8) τα κάνει όλα να μοιάζουν πιο περίπλοκα. Ενα σερί πρωταθλητισμού από την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, που δεν έχει στοιχεία πρωταθλητισμού όσο και αν ακούγεται παράξενο. Διότι ο Δικέφαλος πέρα από το σχεδόν ακατανόητο 1 γκολ παθητικό κάθε 40 τελικές αντιπάλου, επ’ ουδενί δεν έχει αριθμητική ακολουθία ανάλογη της «μόνο νίκες» διαδρομής του. Δεν παράγει ευκαιρίες, δεν σκοράρει πολύ, δεν… γενικώς. Αλλά αυτό όπως φαίνεται δεν τον εμποδίζει.
Ποδόσφαιρο κυριαρχίας
Ο Ολυμπιακός σε οκτώ αγωνιστικές είναι πρώτος σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες που παραπέμπουν στη δημιουργία μιας ομάδας που φιλοδοξεί να παρουσιάσει ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Είναι πρώτος σε τελικές προσπάθειες (121), εντός και εκτός περιοχής, είναι πρώτος σε πάσες και σε ποσοστό κατοχής μπάλας. Την ίδια στιγμή έχει μια αξιοπρόσεκτη αμυντική σταθερότητα στη σφαίρα του γήινου (4 γκολ παθητικό σε 58 τελικές, δηλαδή 1 κάθε 14,5 προσπάθειες). Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο: Οι αριθμοί λένε ότι ο Ολυμπιακός «χτίζει» ματς με 15 τελικές υπέρ και 7 κατά, και έχει 16 βαθμούς, όταν ο ΠΑΟΚ με 10,5-10 τελικές ανά παιχνίδι έχει ουσιαστικά 24! Είναι απόλυτος δηλαδή παίζοντας ματς που για κάθε φάση που δημιουργεί, δέχεται άλλη μία! Σαν πυγμάχος σε ρινγκ που ενώ τρώει όσο ξύλο ρίχνει, επικρατεί με νοκάουτ!
Μια λεπτομέρεια ακόμη: Οι Ερυθρόλευκοι έχουν ώς τώρα στο πρωτάθλημα έξι δοκάρια σε οκτώ ματς, όταν ο Δικέφαλος του Βορρά δεν έχει κανένα. Μόνο το δοκάρι του Χασάν στο Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-1 θα είχε σήμερα τη βαθμολογική απόσταση των δύο ομάδων στους τρεις βαθμούς. Θα είχαν οι Ερυθρόλευκοι 17 βαθμούς και ο ΠΑΟΚ (με την -2 τιμωρία του από την αρχή της χρονιάς) θα ήταν στους 20. Μια φάση θα μπορούσε να έχει κόψει το μαξιλαράκι ασφαλείας που έχει η ομάδα του Λουτσέσκου στη «μέση».
Με μισό… Ατρόμητο
Παράλληλα θα της έστελνε συγκάτοικο στην κορυφή τον Ατρόμητο, τον οποίο και αντιμετωπίζει (μισό ως συνήθως) απόψε στο Περιστέρι.
Οχι, δεν πρόκειται για κάποιο ιδιαίτερο παιχνίδι με τους αριθμούς, που άλλωστε δεν λένε πάντα την αλήθεια στο ποδόσφαιρο. Ουσιαστικά επιχειρούμε να εστιάσουμε στο αυτονόητο. Στο γεγονός δηλαδή ότι κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα οι Ερυθρόλευκοι πραγματικά σε αυτές τις οκτώ αγωνιστικές έχουν σχηματίσει πολύ γρήγορα μια ομάδα με συμπεριφορά πρωταθλητισμού. Μια ομάδα που δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως ξεκίνησε με νέο προπονητή και είκοσι νέα πρόσωπα στο ρόστερ. Ενα σύνολο που με καλές και λιγότερο καλές βραδιές ανταποκρίνεται πολύ περισσότερο από ό,τι μαρτυρά η βαθμολογική του συγκομιδή στο ράλι του πρωταθλητισμού.
Ο ΠΑΟΚ πέρυσι είχε στα ματς του 12,5-5,9 τελικές ανά ματς. Η ΑΕΚ πήρε τον τίτλο με 12,8-4,8 τελικές ανά ματς. Ο Ολυμπιακός με 12,9-8,2 ήταν σίγουρα στατιστικά πίσω και από τους δύο, εντοπίζοντας το πρόβλημα στην ανασταλτική του συμπεριφορά. Φέτος τους δύο Δικεφάλους δεν τους «βλέπει» (η ΑΕΚ είναι στο 12,6-7 ανά ματς και εκείνη σαφώς καλύτερη από τον πρωτοπόρο). Η μπάλα όμως λες και έχει βαλθεί να του γυρίζει μονίμως την πλάτη. Και ας έχουν προκύψει τρεις νίκες από το ενενήντα και πέρα.
Οι συγκυρίες
Εννοείται πως όταν σε αυτό προστίθενται στραβοπατήματα, τραυματισμοί και βαθμολογική απόσταση από την κορυφή, προφανώς όλα γίνονται πιο δύσκολα. To άγχος μεγαλώνει. Φυσικά δεν είναι όλα τα δείγματα της χρονιάς ίδια. Ο ΠΑΟΚ που νίκησε τον Παναθηναϊκό και ο ΠΑΟΚ που νίκησε τον Ολυμπιακό στο Φάληρο ήταν ουσιαστικά δύο διαφορετικές ομάδες. Αντίστοιχα, ο Ολυμπιακός που έχασε από τον ΠΑΟΚ και εκείνος που έχασε από τον ΟΦΗ, το ίδιο. Αυτό όμως είναι απολύτως λογικό να συμβαίνει. Αυτό που δεν είναι λογικό είναι οι Ερυθρόλευκοι να σκοράρουν ώς τώρα 11 γκολ σε 121 τελικές προσπάθειες!
Και αν κάποιοι τα έχουν με τους Γκερέρο και Χασάν, που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη του γκολ καθώς ήταν οι βασικοί σέντερ φορ μέχρι να τραυματιστούν, το πρόβλημα είναι γενικό. Ο Λάζαρος έχει ώς τώρα 1 γκολ σε 20 τελικές, όταν πέρυσι τελείωσε τη σεζόν στην ΑΕΚ με 7 στα 62 (1 κάθε 8,5). Ο Ποντένσε 1 στα 10. Ο Φετφατζίδης 0 στα 10. Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού με δύο γκολ στο πρωτάθλημα είναι ο Φορτούνης, που το ένα γκολ το πέτυχε με πέναλτι. Δεν πρόκειται για την αστοχία ενός, αλλά για ένα συνολικό φαινόμενο, από εκείνα που επί της ουσίας δεν εξηγούνται όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν.
Το κοντράστ του Γιουρόπα Λιγκ
Το «γιατί» σε όλα αυτά τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα στατιστικά παράδοξα της Σούπερ Λίγκας το απαντά το Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί όπου σε επτά ματς στην Ευρώπη, οι ίδιοι ποδοσφαιριστές έχουν σκοράρει 14 γκολ έχοντας αντιμετωπίσει ομάδες όπως η Μπέρνλι, η Μίλαν, η Λουκέρνη, η Μπέτις. O Ολυμπιακός στα 7 ευρωπαϊκά παιχνίδια του έχει 109 τελικές, δηλαδή παράγει όπως και στη Σούπερ Λίγκα κάτι παραπάνω από 15 τελικές ανά ματς! Εστω και αν σε αυτές τις παρτίδες προκύπτουν άλλοι χώροι από αντιπάλους που δεν κλείνονται στο 1/3 του γηπέδου, η διαφορά είναι χαρακτηριστική. Ο Ολυμπιακός της Ευρώπης σκοράρει 1 γκολ κάθε 7,7 τελικές και στην Ελλάδα 1 κάθε 11! Αν οι Ερυθρόλευκοι είχαν την ευστοχία του Γιουρόπα Λιγκ στο πρωτάθλημα πιθανότατα θα ήταν εκείνοι που σήμερα θα διατηρούσαν το «8 στα 8» απόλυτο σερί. Οι ίδιοι ποδοσφαιριστές. Στο ίδιο μοτίβο ποδοσφαίρου…