Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας είναι ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου (και μάλιστα θεωρείται το παλαιότερο), σε μια χώρα όπως η Αίγυπτος που γενικά έχει να παρουσιάσει αρχιτεκτονικά θαύματα.

Πριν από λίγες μέρες, στον ίδιο τόπο συνέβη και ένα αθλητικό θαύμα: ο 21χρονος Αγγελος Βασιλείου στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής παίρνοντας την πρώτη θέση στον αγώνα του διάθλου που διεξήχθη εκεί, στερώντας μάλιστα τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο από τον Τσέχο Σβόμποντα.

Ενα επίθετο που μας «πληγώνει» μπασκετικά, καθώς ένας άλλος Τσεχοσλοβάκος τότε (Ευρωμπάσκετ 1991), με το ίδιο επώνυμο, ο 22χρονος Γιαν Σβόμποντα μας είχε κλείσει τον δρόμο προς τα ημιτελικά με τους 32 πόντους (13/13 δίποντα) οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη 123-113 στην παράταση!

Ο Αγγελος Βασιλείου όμως δεν καταλάβαινε από τίποτε και από κανέναν και ανήμερα την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου και δεν έκρυψε τη χαρά του.

Ανατριχίλα

«Το γεγονός ότι κέρδισα στις 28/10, ημέρα εθνικής επετείου, έναν αγώνα στον οποίο πήγα ως ο μόνος έλληνας αθλητής, με κάνει ακόμα να ανατριχιάζω. Η αλήθεια είναι ότι ο αθλητισμός, και ιδιαίτερα ο πρωταθλητισμός, προσφέρει περισσότερες πίκρες παρά χαρές, αλλά είναι κάτι στιγμές σαν και αυτή που κάνουν το κλάμα, το αίμα, τους τραυματισμούς και τις ατυχίες αντιμετωπίσιμα.

Δεν περίμενα να κατακτήσω το χρυσό, τουλάχιστον όχι στην κατηγορία των ανδρών. Αποφάσισα τελευταία στιγμή να μετάσχω, βλέποντας τα μεγάλα ονόματα, κυρίως τον Τσέχο Σβόμποντα, που ήταν επί σειρά ετών πρωταθλητής στο συγκεκριμένο αγώνισμα.

Σιγουρεύτηκα για τη νίκη μόλις έκοψα την κορδέλα στον τερματισμό και είναι κάτι που το είχα ονειρευτεί από μικρή ηλικία για να είμαι ειλικρινής. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως, όταν το όνειρο γίνεται πραγματικότητα, για μερικές μέρες οι άνθρωποι “δειλιάζουμε” να το πιστέψουμε. Σαν να είναι κάτι εύθραυστο και φοβόμαστε μη χαλάσει» ήταν οι δηλώσεις του νεαρού πρωταθλητή μας στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου, ο οποίος ξεπέρασε και τον δάσκαλό του.

«Ναι, με ξεπέρασε και έχει τα φόντα για ακόμα πιο ψηλά. Είναι ένας εξαιρετικός αθλητής που με έχει εκπλήξει με την επιμονή του» λέει στα «ΝΕΑ» ο κορυφαίος αθλητής του τριάθλου που έχει βγάλει η χώρα μας και προπονεί τον Αγγελο, Βασίλης Κρομμύδας, και προσθέτει: «Πριν από λίγο καιρό έπεσε από το ποδήλατο και έσπασε το χέρι του, αλλά πού να καταλάβει. Επειτα από λίγες μέρες ήταν και πάλι πίσω στις προπονήσεις! Μόλις 40 μέρες είχαν περάσει όταν αγωνίστηκε στην Αίγυπτο σε έναν αγώνα με τρομερό ρυθμό και μεγάλες εντάσεις για τους αθλητές με τρέξιμο ενός μιλίου, κολύμπι 200 μέτρων και καπάκι τρέξιμο ενός μιλίου ακόμα, όλα με μεγάλη ένταση και όμως τα κατάφερε» λέει ο έμπειρος προπονητής.

Εμπόδια

Ο Βασίλης Κρομμύδας βλέπει ότι ο αθλητής του έχει όλα τα προσόντα για να ανέβει ακόμα ψηλότερα.

«Εκανε ουσιαστικά μια ψυχολογική υπέρβαση για να φτάσει σε αυτή τη νίκη και αυτό λέει πολλά. Δεν είναι τυχαία μέσα στους κορυφαίους από αυτή την ηλικία και μάλιστα για δύο ακόμα χρόνια μπορεί να διεκδικήσει σημαντικούς τίτλους και στην κατηγορία U23. Εχει όλα τα φόντα να φτάσει μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αρκεί να λυθεί το πρόβλημα με την ομοσπονδία» λέει ο Βασίλης Κρομμύδας.

Το τρομερό (και… ελληνικό) είναι ότι η ελληνική πολιτεία (ΓΓΑ) ενέταξε την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου και του ράγκμπι στην Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου, την οποία δεν αναγνωρίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Τριάθλου.

Συνεπώς, αν οι αθλητές δεν δηλώνονται από την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνείς αγώνες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος ο Αγγελος Βασιλείου να μην μπορεί να μετέχει στους αγώνες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες!