Ποιος να το έλεγε ότι την 9η αγωνιστική θα είχαμε ντέρμπι πρωτοπόρων και αήττητων και η μία από αυτές τις ομάδες δεν θα ήταν η ΑΕΚ ή ο Ολυμπιακός!

Στο Περιστέρι σήμερα το μεσημέρι (16.00, EΡΤ HD) o εκπληκτικός και φέτος Ατρόμητος υποδέχεται τον ΠΑΟΚ σε ένα ντέρμπι κορυφής, όπου ο Δικέφαλος προπορεύεται με δύο βαθμούς διαφορά.

Μάλιστα οι δύο ομάδες θα μπορούσαν να είναι ακόμα (όπως ήταν μέχρι και την 7η αγωνιστική) ισόβαθμες, αν ένας παίκτης του ΠΑΟΚ που λάμπει ως δανεικός στον Ατρόμητο, ο Ευθύμης Κουλούρης, που είναι μάλιστα και ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, δεν έχανε στο 88′ ασύλληπτη ευκαιρία στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο και με το σκορ στο 1-1.

Απλά εκεί οι Περιστεριώτες έσωσαν τελικά τον βαθμό και το αήττητο στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων με το αυτογκόλ του Μπανανά!

ΠΑΟΚ και Ατρόμητος λοιπόν, οι δύο πιο σταθερές ομάδες του πρωταθλήματος κοντράρονται σε μια κομβική μονομαχία, που ουσιαστικά αποτελεί το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο για τους κυπελλούχους Ελλάδος στον πρώτο γύρο.

Οι οποίοι έχοντας βγάλει με απόλυτη επιτυχία ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα με νίκες σε ντέρμπι με ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Αρη και Παναθηναϊκό (οι δύο μάλιστα εκτός έδρας σε Γεώργιος Καραϊσκάκης και Κλεάνθης Βικελίδης), αλλά και δύο διπλά σε πολύ δυνατές έδρες όπως αυτές του Πανιωνίου και του ΟΦΗ, εάν περάσουν νικηφόρα και από το Περιστέρι τότε θα έχουν τα φόντα να τελειώσουν τον πρώτο γύρο ακόμα και με το απόλυτο (15/15 νίκες)!

Από την άλλη πλευρά ο Ατρόμητος θέλει τη νίκη για να ανέβει μόνος του στην κορυφή της βαθμολογίας πριν από τα δύο επόμενα πολύ δύσκολα παιχνίδια του με ΑΕΚ εκτός και με Ολυμπιακό στο Περιστέρι.

Το σίγουρο είναι ότι το απόγευμα στο Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου, με το που θα λήξει το παιχνίδι, ενδέχεται να έχει σπάσει είτε το αήττητο των γηπεδούχων, είτε το σερί συνεχόμενων νικών (8/8) των φιλοξενουμένων.

Παράλληλα θα έχουμε και μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη στους πάγκους μεταξύ του Νταμίρ Κάναντι (συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τεχνικούς του ελληνικού πρωταθλήματος την τελευταία διετία, με βάση αυτά που έχει πετύχει με τον Ατρόμητο) και του Ραζβάν Λουτσέσκου (ο προπονητής που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ νικών στην ιστορία του ΠΑΟΚ, εντός και εκτός έδρας).

Η ιστορία

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Ατρόμητος κόντρα στον ΠΑΟΚ έχει καλύτερη παράδοση στην Τούμπα απ’ ό,τι στο Περιστέρι!

Τα τελευταία 12 χρόνια οι σημερινοί γηπεδούχοι έχουν φύγει επτά φορές (!) νικητές από την Τούμπα (η μία στο Κύπελλο) με πιο αξέχαστη βραδιά εκείνη της 29ης Νοεμβρίου 2016 όταν ανέτρεψαν το 3-1 των γηπεδούχων και επικράτησαν με 4-3, σε ένα παιχνίδι με τρελό ρυθμό, από τα καλύτερα στην ιστορία της Σούπερ Λίγκας.

Αντίθετα στο Περιστέρι σε 21 αναμετρήσεις των δύο ομάδων ο ΠΑΟΚ έχει μείνει αήττητος στις 16 (!), έχοντας 9 νίκες και 7 ισοπαλίες, με τον Ατρόμητο να έχει νικήσει μόλις πέντε φορές, με πιο εμφατική το 4-0 στις 15 Φεβρουαρίου 2015, η οποία και παραμένει η τελευταία επιτυχία του.

Ο ΠΑΟΚ μετράει τέσσερις συνεχόμενες νίκες στο Περιστέρι (τρεις για το πρωτάθλημα και μία για το Κύπελλο) ενώ η πιο επιβλητική επιτυχία του στην έδρα του σημερινού αντιπάλου του ήταν την περίοδο 1976-77 όταν ο Δικέφαλος έπαιξε εκεί ως πρωταθλητής (1976) και επικράτησε με 6-1 με γκολ των Κερμανίδη, Σαράφη (2), Κούδα (2) και Αναστασιάδη.

Αξιοσημείωτη ήταν και η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες βρέθηκαν – γενικότερα – αντίπαλες.

Αυτό συνέβη στις 23 Ιουνίου 1968 στο Περιστέρι για τη φάση των 16, με το παιχνίδι στην κανονική διάρκεια και την παράταση να λήγει 1-1 και δεδομένου ότι δεν υπήρχε τότε η διαδικασία των πέναλτι ο ΠΑΟΚ πήρε την πρόκριση στο στρίψιμο της δεκάρας!