Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι, Λούκα Μόντριτς, Ζοζέ Μουρίνιο. Ολοι τους θύματα του μυστήριου άνδρα που έχει στην κατοχή του 18,6 εκατομμύρια έγγραφα, μέσα στα οποία κρύβονται τα άπλυτα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Η ιστορία των καταγγελιών της Τεξανής Κάθριν Μαγιόργκα κατά του Κριστιάνο Ρονάλντο τον οποίον κατηγορεί για βιασμό το 2009 επανέφερε στο προσκήνιο τον μυστηριώδη άνδρα ο οποίος τροφοδότησε με πληροφορίες το «Der Spiegel» για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Το μόνο που γνωρίζουμε γι’ αυτόν είναι πως κατάγεται από την Πορτογαλία, είναι θαυμαστής του Ρονάλντο – τι ειρωνεία – και έχει ζητήσει από τον σύνδεσμό του στο «Der Spiegel», τον Ραφαέλ Μπούσμαν, να τον αποκαλεί «Τζον».

Ο «Τζον» είναι ο άνθρωπος πίσω από το Football Leaks, το Wikileaks του ποδοσφαίρου.

Η ζωή του είναι ένα συνεχές τρέξιμο προκειμένου να αποφύγει περιπέτειες όμοιες με αυτές του Τζούλιαν Ασάνζ. Σπάνια μένει στο ίδιο μέρος για περισσότερο από δύο βράδια.

Ο Μπούσμαν, που συνυπογράφει το βιβλίο «Football Leaks: Οι πιο βρώμικες συμφωνίες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο», είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του τύπου με τον οποίο διατηρεί επαφή.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 2016 κάπου στην Ανατολική Ευρώπη.

Το πρώτο που ζήτησε ο άγνωστος άνδρας από τον γερμανό δημοσιογράφο ήταν να τον αποκαλεί «Τζον».

Το «βαθύ λαρύγγι» που θα έβαζε φωτιά στα διασημότερα ποδοσφαιρικά σπίτια με τις αποκαλύψεις του για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ και τις καταγγελίες της Μαγιόργκα εναντίον του Ρονάλντο μοιάζει με μέλος περιοδεύοντος ροκ συγκροτήματος. Αδύνατος με μαύρα μαλλιά και μακριά μούσια, φορά τζιν μπουφάν και t-shirt. Η ζωή του είναι ακριβώς όπως το ντύσιμό του.

Μια τυπική νυχτερινή έξοδος με τον Μπούσμαν – και υπήρχαν πολλές αυτά τα δύο χρόνια γνωριμίας τους σε κάθε γωνιά της Ευρώπης – περιλαμβάνει κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπίρας και βότκας. Στο τέλος κάθε βραδιάς οι δύο άνδρες ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις με ταξί. Ο Μπούσμαν συνήθως επιστρέφει στο ξενοδοχείο και ο Τζον συνοδευόμενος από νεαρή γυναίκα μόνο ο Θεός ξέρει πού πάει.

Φάντασμα

Το «βαθύ λαρύγγι» μιλά άπταιστα πέντε γλώσσες. Κερδίζει χρήματα πουλώντας αντίκες στο Ιντερνετ: σπαθιά, φυλαχτά, κρασιά από κορυφαίες χρονιές και βιβλία. Το μεγάλο του πάθος ωστόσο είναι το Football Leaks.

Κανείς δεν γνωρίζει το παρελθόν της ζωής του. Πολλοί υποθέτουν πως ίσως ήταν πρώην εργαζόμενος της FIFA ή της UEFA και είχε πρόσβαση στα συμβόλαια. Ισως να είναι δικηγόρος που εξαπάτησε τους πελάτες του ή ένας πολύ καλός χάκερ που ασχολείται παράλληλα με το ποδόσφαιρο.

Η πηγή της έμπνευσής του είναι ο Ασάνζ και ο Εντουαρντ Σνόουντεν. Το μόνο που εύχεται είναι να μην καταλήξει μόνιμος τρόφιμος κάποιας πρεσβείας. Ο Τζον χρησιμοποιεί λογισμικό που δείχνει πως το κινητό του εκπέμπει από κάποια γειτονιά στον… Βόρειο Πόλο. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως έχει πολλούς και δυνατούς εχθρούς. Σε μια από τις συναντήσεις του με τον Μπούσμαν έδειξε στον γερμανό δημοσιογράφο συνομιλία μεταξύ Ρώσων και Κοζάκων που πρότειναν να «περιποιηθούν» τον Τζον και μάλιστα ανέφεραν και τις λίστες των πόλεων από τις οποίες έπρεπε να ξεκινήσουν οι έρευνες.

«Ξέρει τα πάντα»

«Είναι νέος και πολύ έξυπνος» λέει ο Μίχαελ Βούλτσινγκερ, ένας από τους δημοσιογράφους του «Der Spiegel» που συνεργάζεται στην υπόθεση βιασμού της Κάθριν Μαγιόργκα από τον Ρονάλντο και μέλος της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου που αφορά το Fooball Leaks.

Στην πρώτη συνάντηση του Μπούσμαν με τον Τζον ο γερμανός δημοσιογράφος εντυπωσιάστηκε με τις λεπτομέρειες που γνώριζε για το ποδόσφαιρο. Ο Τζον γνώριζε ακόμα και τις συνθέσεις των ομάδων ενός αγώνα της Β’ κατηγορίας Γερμανίας που διεξήχθη τη δεκαετία του 1990.

«Ξέρει τα πάντα για κάθε σύλλογο. Και γι’ αυτό τον λόγο εξαγριώνεται πολύ εύκολα. Μοιάζει σαν να θέλει να πει στον κόσμο τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από τις κουρτίνες. Αυτά που βλέπουν οι φίλαθλοι είναι η λαμπερή πλευρά του ποδοσφαίρου. Αυτό που δεν βλέπουν είναι το πώς γίνονται οι συμφωνίες και οι μεταγραφές, με ποιον τρόπο γίνεται η φοροδιαφυγή. Θέλει να μάθει ο κόσμος, για παράδειγμα πως τα μπόνους κατατίθενται σε λογαριασμούς στα νησιά της Καραϊβικής» εξηγεί ο Βούλτσιγκερ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Football Leaks σχεδόν κάθε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που αμείβεται με τεράστια ποσά συνδέεται με μία ή περισσότερες εταιρείες που φοροδιαφεύγουν.

Στόχος του Τζον είναι να υπάρχει διαφάνεια στις συμφωνίες και να δίνονται στη δημοσιότητα, όπως συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον γενικό μάνατζερ του Συστήματος Ταυτοποίησης Μεταγραφών της FIFA, τα ποσά που διακινούνται στο ποδόσφαιρο είναι διπλάσια απ’ αυτά που αναφέρονται επίσημα, γεγονός που δημιουργεί μαύρες τρύπες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και φορολογικές απάτες.