To όνομά του είναι Φρίντριχ Μερτς με «ε» και όχι με «αε», όπως από τυπογραφικό λάθος έγραφε η πρόσκληση της «Μπούντες-πρέσε-κονφερέντς» για τη συνέντευξη Τύπου με την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του CDU. Ηταν η μεγάλη στιγμή επανόδου στην κεντρική πολιτική σκηνή ύστερα από 10 χρόνια πολιτικής «εξορίας» εξαιτίας της σύγκρουσής του με την Ανγκελα Μέρκελ. Tώρα θέλει να τη διαδεχτεί, κατ΄ αρχήν στο κόμμα. Στα 20 λεπτά της ολικής επαναφοράς του ο Μερτς είχε ένα βασικό μήνυμα: «Το CDU έχει ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα και ανανέωση».
Είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία του CDU και αυτονόητα υποψήφιος καγκελάριος στις εκλογές, είτε πρόωρες είτε τακτικές το 2021. Και η συγκατοίκηση με τη Μέρκελ μέχρι τότε; «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Ανγκελα Μέρκελ και εγώ υπό τις παρούσες, διαφορετικές συνθήκες, θα τα βρούμε» υπεκφεύγει ο Μερτς.
Ο Φρίντριχ Μερτς κατάγεται από το Ζάουερλαντ της Δυτικής Γερμανίας, είναι πατέρας τριών παιδιών και αυτόν το μήνα γίνεται 63 χρονών. Πέρασε από την Ευρωβουλή και τη Μπούντεσταγκ και εξελέγη το 2000 πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ενωσης CDU-CSU στην Ομοσπονδιακή Βουλή διαδεχόμενος το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είχε υποτιμήσει την Ανγκελα Μέρκελ, πρόεδρο τότε του CDU. Η Μέρκελ τον ανέτρεψε έχοντας την υποστήριξη του βαυαρού Εντμουντ Στόιμπερ, ως αντάλλαγμα στην προτεραιότητα που του έδωσε να είναι αυτός υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ενωσης το 2002. Η ήττα εκείνη τον ακολούθησε μέχρι το 2009, όταν αποχώρησε από την ενεργό πολιτική. «Εκείνοι που είναι σήμερα 20 χρονών δεν με ξέρουν. Αλλά οι 30χρονοι με θυμούνται καλά. Και οι άλλοι θα με γνωρίσουν» λέει τώρα ο Μερτς.
Είναι δεινός ρήτορας, σπάνιο φυσικό ταλέντο. Μειονέκτημα στην κούρσα διαδοχής είναι η επαγγελματική του σχέση με τη Black Rock Γερμανίας, που κάθεται στο στομάχι και πολλών Χριστιανοδημοκρατών. «Εποπτεύω, δεν τη διευθύνω» δικαιολογείται ο Μερτς. Εμεινε στην ιστορία η πρότασή του για ριζοσπαστική απλοποίηση του φορολογικού συστήματος με τρεις μόνο κλίμακες, 12%, 24% και 36%. Είναι οπαδός της οικονομικής σχολής του φιλελευθερισμού, αλλά «όχι νεοφιλελεύθερος, αυτός είναι πολεμικός όρος», εξηγεί.
Με τον Μερτς η Χριστιανοδημοκρατία θα κάνει μεγάλη συντηρητική στροφή. Παλαιότερα επέκρινε δριμύτατα τη «σοσιαλδημοκρατικοποίηση του CDU» με τη Μέρκελ. Υποστήριξε με θέρμη τη «γερμανική καθοδηγητική κουλτούρα» στη μεταναστευτική πολιτική.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι απογοητευμένοι από τα παραδοσιακά κόμματα να καταλήξουν σε λαϊκιστικές κινήσεις» λέει με το βλέμμα στο ακροδεξιό AfD. Διαφώνησε ριζικά και με την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ. «Αυτό με τους πρόσφυγες δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να γίνει μόνιμη κατάσταση. Η Γερμανία μπορεί να καταφέρει πάρα πολλά. Αλλά δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα» έλεγε ο Μερτς το 2016.
Η διατήρηση της συνοχής της ευρωζώνης είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων ετών. Ο Μερτς θεωρεί ελλιπείς τις απαντήσεις που πήρε ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν στις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. «Εχει κερδίσει περισσότερα σε ουσιαστικές απαντήσεις από τη Γερμανία» λέει. Πιστεύει επίσης ότι η Λευκή Βίβλος της Κομισιόν δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο ενδιαφέρον. «Πρέπει να μιλήσουμε για τα κομβικά ζητήματα της ΕΕ» λέει ο Μερτς, υποσχόμενος περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα.