Μέχρι πρόσφατα, πολλοί Εβραίοι στην Αμερική πίστευαν πως οι χειρότερες εκδηλώσεις αντισημιτισμού συμβαίνουν στην Ευρώπη. Οι αμερικανοί Εβραίοι ήταν καλοδεχούμενοι σε πανεπιστήμια και διοικητικά συμβούλια που κάποτε δεν δέχονταν τους παππούδες τους. Εκαναν μεικτούς γάμους, εγκαταστάθηκαν σε μεικτές γειτονιές και το 2000 απέκτησαν και τον πρώτο υποψήφιο για αντιπρόεδρο της χώρας.

Ετσι, η σφαγή της περασμένης εβδομάδας στη συναγωγή του Πίτσμπουργκ, από έναν άνδρα που είπε στους αστυνομικούς όταν παραδόθηκε πως «ήθελε να πεθάνουν όλοι οι Εβραίοι», προκάλεσε σοκ σε πολλούς. Ομως δεν είναι κάτι καινούργιο, λένε ειδικοί στον αντισημιτισμό. Την ίδια στιγμή, γράφουν οι «New York Times», που οι Εβραίοι αισθάνονται ενσωματωμένοι στην αμερικανική κοινωνία, το κλίμα γίνεται όλο και πιο εχθρικό, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, επί προεδρίας Τραμπ. Και όλα αυτά σε μια στιγμή κατά την οποία οι επιθέσεις εναντίον Εβραίων αυξάνονται και στην Ευρώπη, με συχνά αντισημιτικά επεισόδια στη Γαλλία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), ένας στους τέσσερις Εβραίους στην Ευρώπη έχει βιώσει τον τελευταίο χρόνο αντισημιτική ρητορική, ακόμα και φυσική βία.

Η κορύφωση στις ΗΠΑ φάνηκε πέρυσι όταν θιασώτες της ανωτερότητας της λευκής φυλής διαδήλωσαν στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια με πυρσούς φωνάζοντας: «Οι Εβραίοι δεν θα μας αντικαταστήσουν». Γκράφιτι με σβάστικες και αντισημιτικά συνθήματα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε τοίχους συναγωγών και σπιτιών, ενώ όλο και πιο συχνά Εβραίοι δέχονται προσβολές και απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής οργάνωσης κατά της δυσφήμησης των Εβραίων (Anti-Defamation League), το 2017 σημειώθηκε αύξηση 57% στα περιστατικά αντισημιτισμού, σε σύγκριση με το 2016 – σε αυτά περιλαμβάνονται βομβιστικές απειλές, επιθέσεις, βανδαλισμοί καθώς και η δημοσίευση αντισημιτικών άρθρων.

«Νομίζαμε ότι ο αντισημιτισμός είχε υποχωρήσει. Ομως απλώς βρισκόταν σε χειμερία νάρκη. Και τώρα ξύπνησε και είναι ιδιαίτερα έντονος» παρατηρεί η Ντέμπορα Λίπσταντ, καθηγήτρια Ιστορίας του Ολοκαυτώματος στο Πανεπιστήμιο Εμορι της Ατλάντα. Μάλιστα, συγκρίνει τον αντισημιτισμό με τον ιό του έρπη που βρίσκεται στο σώμα και μπορεί να εκδηλωθεί σε περιόδους μεγάλης αναστάτωσης και πίεσης. «Δεν φεύγει επειδή, όσο και να αφομοιωθούν οι Εβραίοι στην Αμερική, παραμένει μια δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας» παρατηρεί η Λίπσταντ, της οποίας η δικαστική νίκη εναντίον ενός Βρετανού που αρνείτο το Ολοκαύτωμα μετατράπηκε στην ταινία «Denial» το 2016.

Εκείνο που έχει αλλάξει, παρατηρούν οι ειδικοί, είναι πως οι θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούσαν μέχρι τώρα από αντισημίτες και οπαδούς της ανωτερότητας της λευκής φυλής διακινούνται πλέον από επίσημες πηγές, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ και μέλη του Κογκρέσου. Ενας από τους αγαπημένους στόχους του προέδρου Τραμπ είναι ο μεγιστάνας Τζορτζ Σορος, χρηματοδότης του Δημοκρατικού Κόμματος, ένας εβραίος εμιγκρέ από την Ουγγαρία που επιβίωσε των ναζί. Μεταξύ άλλων τον κατηγορεί ότι χρηματοδοτεί επιθέσεις εναντίον του αλλά και το καραβάνι των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που οδεύει προς τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.

«Στην Αμερική όλοι θεωρούμε τον εαυτό μας πρώτα Αμερικανό» γράφει ο Ρόμπερτ Σάμουελσον στη «Washington Post». «Εάν οι Εβραίοι και μετά οι μαύροι, οι ισπανόφωνοι, οι μουσουλμάνοι ακόμα και οι λευκοί διαχωρίζονται ως ομάδες με ειδικά συμφέροντα, θα δούμε να αλλάζει όλη η κοινωνία μας. Αυτό είναι το διακύβευμα σήμερα».