Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους μετά την καταβολή από τον ΕΚΦΑ στους δύο πρώτους συνταξιούχους των ποσών που δικαιούνταν βάσει αποφάσεων των δικαστηρίων. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΕΚΦΑ προχώρησε στην επιστροφή των αναδρομικών στους λογαριασμούς των δύο συνταξιούχων έπειτα από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το οποίο συνέστησε στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα να μην ασκήσει έφεση στις δύο πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωναν.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, αφού τα ποσά καταβλήθηκαν με τη σφραγίδα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η γνωμοδότηση του οποίου αποτελεί πλέον προηγούμενο. Την ίδια ώρα οι προσφυγές των συνταξιούχων λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας την οποία προσπαθεί να ανακόψει η κυβέρνηση με δηλώσεις υπουργών της αποθαρρυντικές για την έκβαση της υπόθεσης και την τύχη των αναδρομικών. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ζήτημα διεκδίκησης αναδρομικών ποσών πριν το 2015 ή μετά το 2016. Και ότι: «Από τη στιγμή που το κράτος υιοθέτησε τον νέο ασφαλιστικό νόμο το 2016 έχει συμμορφωθεί πλήρως με την πιλοτική απόφαση του 2015 οπότε δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων των ποσών βάσει της απόφασης» υπογράμμισε.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ. Πάντως η παραίτηση του κράτους από το δικαίωμα της έφεσης όπως έγινε με τους δύο συνταξιούχους ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για επιστροφές αναδρομικών από την πρώτη Ιουνίου 2015 και μετά. Αρκεί οι συνταξιούχοι να καταθέσουν αγωγές και να κάνουν αιτήσεις διεκδίκησης των οφειλομένων. Η όλη υπόθεση με τους δύο πρώτους συνταξιούχους που εισέπραξαν τα αναδρομικά έχει ώς εξής: το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το εναγόμενο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ έχει υποχρέωση να καταβάλει σε αυτούς το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής. Το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία καλούσε τον ασφαλιστικό οργανισμό να μην ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου. Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο συνταξιούχων την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.
Διευκρινίζεται ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), ενώ δεν είναι ανώτατο δικαστήριο, έχει τη σύνθεση και την αποστολή να αποφαίνεται κατ’ ανώτατο βαθμό για θέματα που αφορούν το κράτος στη διένεξή του με πολίτες. Ερχεται έτσι το ΝΣΚ, σύμβουλος του κράτους επί νομικών θεμάτων, και λέει τώρα στον ΕΦΚΑ και την κυβέρνηση να μη συνεχίσουν τη δικαστική διαμάχη με τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία εργαζομένους αναφορικά με τη χορήγηση των δώρων και τις περικοπές του 2012 διότι ό,τι και να γίνει όλα τα δικαστήρια θα συμμορφώνονται με την απόφαση του ΣΤΕ του 2015.
«ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ». Η κυβέρνηση, ωστόσο, επιχειρεί με κάθε τρόπο να ανακόψει το κύμα προσφυγών που υποβάλλουν κατά δεκάδες χιλιάδες οι συνταξιούχοι. «ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν σήμερα το κείμενο της αναίρεσης που κατέθεσε στο ΣτΕ το υπουργείο Οικονομικών κατά πρωτόδικης απόφασης για την επιστροφή κομμένων δώρων σε δημόσιους υπαλλήλους στην οποία μάλιστα υιοθετούνται οι περικοπές που έγιναν το 2012!
Η αναίρεση έγινε το 2017 κατά της υπ’ αριθμ. Α271/2017 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πύργου με την οποία υποχρέωνε το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει σε κάθε μία από τις τέσσερις δικαστικές υπαλλήλους το ποσό των 2.750 ευρώ εντόκως που αφορά δώρα εορτών και αδείας τα οποία κόπηκαν για τα έτη 2013, 2014 και 2015(νόμος 4093/2012).
Οπως επισημαίνεται στην αναίρεση του υπουργείου Οικονομικών «όλοι οι πολίτες έχουν κληθεί από τον νομοθέτη, με τη θέσπιση ετερόκλητων ανάλογα με τη φύση της κάθε κατηγορίας μέτρων να συνεισφέρουν στην εξυπηρέτηση υπέρτατου σκοπού δημοσίου συμφέροντος, που συνίσταται όχι μόνο στη διάσωση της χώρας από την οικονομική κατάρρευση, αλλά στη γενικότερη εξυγίανση των δημοσιονομικών της, ώστε να εισέλθει σε μια τροχιά σταθερότητας και σταδιακής ανάπτυξης, και επομένως η διάταξη του νόμου 4093/2012, δεν παραβιάζει την κατοχυρωμένη από το άρθρο 4 του Συντάγματος αρχή της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών. Περαιτέρω η προειρημένη διάταξη δεν παραβιάζει ούτε την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), αφού με αυτή τη διάταξη θεσπίστηκε μέτρο αναγκαίο εν όψει της προπεριγραφόμενης ζοφερής δημοσιονομικής κατάστασης, και κατάλληλο λόγω της άμεσης εφαρμογής του για την επίτευξη του προμνησθέντος σκοπού δημοσίου συμφέροντος, ενώ εξάλλου η βλάβη που επέρχεται από την εφαρμογή της επίμαχης ρύθμισης στους θιγόμενους, μισθοδοτούμενους από το Δημόσιο, ως οι αντίδικοι, δεν είναι τέτοιας βαρύτητας, ώστε να υπερβαίνει την ωφέλεια που επέρχεται για το δημόσιο συμφέρον».
Οι αποφάσεις που εκδίδονται από Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία υπέρ των εναγόντων εκδίδονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Υπολογίζονται δε ότι πάνω από 150 χιλιάδες είναι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και τα Ταμεία έχουν πάθει… έμφραγμα. Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ: «Ολα τα κατώτερα Δικαστήρια της χώρας συμμορφώνονται, όπως οφείλουν άλλωστε, κατά το Σύνταγμα, με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’ αριθ. 2287-2290/2015), με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ’ αριθ. 1-4/2018) και με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ’ αριθ. 1227/2018) και διατάσσουν την κυβέρνηση και τις Διοικήσεις ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ σε άμεση καταβολή – και μάλιστα με τόκο (6%) – σε όλους τους συνταξιούχους και εν ενεργεία υπαλλήλους των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.
Η κυβέρνηση, αντί να ζητά με απαράδεκτο έγγραφό της προς τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ στις 25/10/2018 την εξάντληση όλων των ενδίκων μέσων κατά των θετικών αποφάσεων για τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία υπαλλήλους, δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από το να παραιτηθεί από το δικαίωμα της έφεσης κατά των πρωτόδικων αποφάσεων και να προβεί στην ολοσχερή ή κατά τμήματα καταβολή των αναδρομικών και την εφεξής κατ’ έτος καταβολή τους. Η κυβέρνηση και οι Διοικήσεις των ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 4159/2011 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (τμήμα Α), απειλείται με υψηλά πρόστιμα όταν, παρά την έκδοση αμετακλήτων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ για το ίδιο θέμα, δίνει εντολή για άσκηση “προφανώς αβασίμων ενδίκων μέσων”.
Με την ίδια απόφαση έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο και η πρώην Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γιατί, παρά την ύπαρξη σχετικής νομολογίας, επέμενε στην άσκηση αβασίμων ενδίκων μέσων, όπως κάνει και η σημερινή κυβέρνηση».