Στα πρόθυρα εμφυλίου έφθασε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ΕΡΤ να αποτελεί την αιτία έντονων εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ υπουργών και του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά που έχει και την ευθύνη της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Η υπόθεση της ΕΡΤ ήταν ένα πολιτικό ηφαίστειο, το οποίο ύστερα από πολύμηνες εσωτερικές αναταράξεις εξερράγη και η λάβα του έφθασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Και για να μη γίνει η ΕΡΤ η Πομπηία του Αλέξη Τσίπρα και καεί όπως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά με το «μαύρο», όπως αναφέρουν και πρωθυπουργικοί συνεργάτες επελέγη να ξηλωθεί η διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.
Το κεντρικό όμως πολιτικό θύμα αυτής της ιστορίας ήταν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς στη «μυστική» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ο Τσίπρας είδε σειρά κορυφαίων στελεχών, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι πρώην υπουργοί Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Φίλης. Ηταν καυστικοί στην κριτική τους για τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην ΕΡΤ και στο στόχαστρό τους ουσιαστικά ήταν ο Νίκος Παππάς που είχε την υποστήριξη μόνο του Γιάννη Μπαλάφα.
Η πίεση που ασκήθηκε ήταν πάρα πολύ μεγάλη, σε σημείο που και ο Πρωθυπουργός είπε ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα διότι η κατάσταση που παρουσιάζεται δεν είναι καλή, μια επισήμανση που αφορούσε βέβαια και τον αρμόδιο υπουργό. Κομματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά όταν σειρά κορυφαίων στελεχών βρέθηκαν απέναντι. Γι’ αυτό και επελέγη ως κίνηση εκτόνωσης το ξήλωμα της διοίκησης της ΕΡΤ για να επέλθει μια στοιχειώδης ηρεμία. Αρκετοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ωστόσο, αμφιβάλλουν εάν με την αλλαγή στη διοικητική πυραμίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης θα λήξει και ο άτυπος εμφύλιος πόλεμος τόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην Αγία Παρασκευή.
Η ιστορία αυτή όμως έχει πλήξει, όπως παραδέχονται και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος που απολογείται συνεχώς για την ΕΡΤ. Ο Νίκος Παππάς, πάντως, επικαλούμενος και την υψηλή τηλεθέαση των αγώνων ποδοσφαίρου της Σούπερ Λίγκα, έκανε λόγο για «πόλεμο της διαπλοκής, μέρος δεύτερο».
Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι δρομολόγησε και τις εξελίξεις που ακολούθησαν την επόμενη κιόλας ημέρα. Η κόντρα που μαινόταν ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Βασίλη Κωστόπουλο και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Θαλασσινό και είχε εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξαιτίας των διαρκών εκατέρωθεν δημοσίων βολών λύθηκε με την παρέμβαση του Λευτέρη Κρέτσου. Ο αναπληρωτής υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ζήτησε κι έλαβε την περασμένη Παρασκευή τις παραιτήσεις των δύο στελεχών, με το πρόσχημα της αδυναμίας συνεργασίας τους και ως εκ τούτου της πρόκλησης προβλημάτων στη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η τοποθέτηση του Βασίλη Κωστόπουλου ενώπιον του υφυπουργού αλλά και του Νίκου Παππά, στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Επιλέγοντας ν’ αφήσει σε δεύτερο πλάνο τον οικονομικό απολογισμό της ΕΡΤ για το 2017, ο πρώην ισχυρός άνδρας του οργανισμού προτίμησε να αναφερθεί σ’ έναν «ανηλεή πόλεμο» που διεξάγεται καθημερινά εναντίον της διοίκησης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους, χαρακτήρισε «πολιτική του τίποτα» τις καταγγελίες εναντίον του ενώ επιτέθηκε και στην προηγούμενη διοίκηση Τσακνή για την απόφασή της να μην εξασφαλίσει τα δικαιώματα μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων όπως η Ευρωλίγκα.
Τα λεγόμενά του δεν έθιξαν μόνο τα στελέχη της κυβέρνησης που τον επέλεξαν για τον συγκεκριμένο ρόλο, αλλά και τις ενώσεις των δημοσιογράφων. Σε κοινή τους ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και οι περιφερειακές ενώσεις Τύπου κατήγγειλαν τη ζοφερή ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί εντός ΕΡΤ. Παράλληλα, έβαλαν εναντίον της διοίκησής της κυρίως για τις πρακτικές της, όπως ο αποκλεισμός των δημοσιογράφων από θέσεις ευθύνης σχετικές με τη ειδησεογραφία.
Από εκεί και πέρα, κατέδειξαν και τα φαινόμενα παραδιοίκησης, τη συγκέντρωση εξουσίας και τον αποκλεισμό ικανών στελεχών, που έχουν έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα.
Οι παραιτήσεις και η επόμενη μέρα
Για τον Γιώργο Θαλασσινό η κλεψύδρα της παραμονής του στην Αγία Παρασκευή είχε αρχίσει να μετράει αντίστροφα τις τελευταίες εβδομάδες με τις διαρκείς αντιδράσεις του απέναντι στις προτάσεις και τα πεπραγμένα του Βασίλη Κωστόπουλου. Το τελευταίο χτύπημά του ήταν στις 25 Οκτωβρίου, οπότε με επιστολή που απέστειλε μέσω μέιλ στους εργαζομένους της ΕΡΤ κατήγγειλε τη διαδικασία επιλογής γενικού διευθυντή ραδιοφωνίας. Την ίδια τακτική ακολούθησε και κατά την απομάκρυνσή του από τη θέση του. Στην επιστολή που συνέταξε ο ίδιος με παραλήπτες τον υπουργό και τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, ο Θαλασσινός τονίζει πως δεν του εξήγησαν ποτέ τους λόγους που καθιστούσαν αναγκαία την παραίτησή του. Επίσης, διευκρινίζει πως οι διαφωνίες του με τον πρώην συνεργάτη του ήταν πολιτικές, διοικητικές και δεοντολογικές και διόλου «ασυμφωνία χαρακτήρων ή εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Αντίθετα, ο Κωστόπουλος, υπακούοντας στις απαιτήσεις του πολιτικά προϊσταμένου του υφυπουργού, υπέβαλε τελικά την παραίτησή του, χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω θόρυβο. Η επόμενη μέρα στην ΕΡΤ έχει την προκήρυξη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα κινηθεί ο μηχανισμός ώστε να βγει στον αέρα η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης. Ολοι οι υποψήφιοι θα έχουν δέκα ημέρες για την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων και βιογραφικών ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησή τους από την επιτροπή που θα σχηματιστεί εξαρτάται από την ποσότητα των προσώπων που θα ανταποκριθούν στην προκήρυξη.