Ο Μονέ, ο Προυστ, ο Παστέρ βρίσκονται μπλεγμένοι σε μυστηριώδεις απαγωγές κοριτσιών. Δίνουν όσο περισσότερα στοιχεία μπορούν στην πανέξυπνη Ντιλιλί που έχει αναλάβει να εξιχνιάσει το μυστήριο που έχει σταθεί σαν σύννεφο πάνω από το Παρίσι της Μπελ Επόκ. Φυσικά και πρόκειται για μια ιστορία μυθοπλασίας που πήρε σάρκα και οστά χάρη στη φαντασία του Μισέλ Οσελό. Οι δρόμοι του Παρισιού σχεδόν ξεπηδούν από την οθόνη χάρη στον συνδυασμό animation και φωτογραφιών και την μαεστρία του γάλλου κινηματογραφιστή, δημιουργού των ταινιών «Αζούρ και Ασμάρ», «Ο Κιρικού και η μάγισσα», «Ο Κιρικού και τα άγρια θηρία». Το νέο του εγχείρημα «Η Dilili στο Παρίσι» με τις ζωηρές εικόνες από την αριστοκρατική πόλη με την τόσο ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της θα ανοίξει το «1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου» στην Αθήνα που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του σκηνοθέτη.

Από τις 7 έως τις 9 Δεκεμβρίου και υπό το σύνθημα «Κατάλληλο κάτω των 18» οι λιλιπούτειοι σινεφίλ θα απολαύσουν περισσότερες από 70 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ταινίες κινουμένων σχεδίων και live action από 25 χώρες, σε 22 διαφορετικές γλώσσες. Τα παιδιά από 3 έως 18 χρονών – αλλά και όσοι αισθάνονται παιδιά – θα έχουν την ευκαιρία να τις ανακαλύψουν και να βαθύνουν λίγο ακόμη τον χρόνο της αθωότητάς τους. Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Καλλιόπη Χαραλάμπους – Κριέφ εξηγεί ότι πέρα από την ψυχαγωγία στόχος αυτής της προσπάθειας είναι «να ανοίξουμε μια συζήτηση για θέματα όπως τα δικαιώματα των παιδιών, η διαφορετικότητα, ο σεβασμός στην ετερότητα, η ανοχή, η δύναμη των κοριτσιών, οι κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές, οι οικογενειακές σχέσεις».

Παράλληλες δράσεις.. Οι μικροί θεατές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε κινηματογραφικά εργαστήρια, να περιπλανηθούν στους ειδικά διαμορφωμένους παιδικούς χώρους και παιδικές βιβλιοθήκες, να παρακολουθήσουν αναγνώσεις παιδικών βιβλίων από τους ξεχωριστούς καλεσμένους του Φεστιβάλ και να λάβουν μέρος σε διαδραστικά παιχνίδια τεχνολογίας, χάρη στη συνέργεια του Παιδικού Μουσείου και της Αθήνας 2018 – Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου. «Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία που θεωρούμε ότι θα καλύψει μια πραγματική ανάγκη του αθηναϊκού κοινού με στόχο την υποστήριξη και προώθηση της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής, η οποία κάθε χρόνο προσφέρει εξαιρετικές επιλογές για παιδιά και εφήβους που πολύ συχνά δεν γίνονται ευρύτερα γνωστές. Στόχος μας επίσης είναι η ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής ταινιών για παιδιά, στα πρότυπα της διεθνούς άνθησης παιδικού προγράμματος» καταλήγει η πρόεδρος του Φεστιβάλ Αμάντα Λιβανού.

INFO

1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, 7-9 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στις ιστοσελίδες www.athicff.com και www.megaron.gr. H προπώληση έχει αρχίσει. Η ταινία «Η Dilili στο Παρίσι» θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Δεκέμβριο