Η «Μπενφικίαση» απειλεί τον ΠΑΟΚ και το όνειρό του να στεφθεί πρωταθλητής. Η υιοθέτηση ως ορθόδοξης αλήθειας μιας διαθλασμένης πραγματικότητας μοιάζει με χαλασμένη πυξίδα που μπορεί να οδηγήσει τον Δικέφαλο στο αδιέξοδο.

Οι φανφαρόνοι του βλέπουν μόνο τον βαθμολογικό πίνακα και τα αποτελέσματα και αγνοούν επιδεικτικά την πραγματική εικόνα και το ποσοστό τύχης που εμπεριέχει η μέχρι τώρα επιτυχία του.

Με άλλα λόγια, ο ΠΑΟΚ υποφέρει από «Μπενφικίαση», την ίδια ασθένεια από την οποία προσβλήθηκε στη Λισαβόνα στις 21 Αυγούστου και τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν στην Τούμπα μία εβδομάδα αργότερα.

Η φανατισμένη άποψη που προσπαθεί να πείσει ακόμα και τα μάρμαρα πως ο ΠΑΟΚ είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος και δικαιούται τον τίτλο καταργεί κάθε πρωτόκολλο αντίληψης για το τι εστί διοργάνωση με πολλούς αγώνες.

Τη σεζόν 2013-2014 η Ρόμα ξεκίνησε τη Serie A με δέκα συνεχόμενες νίκες. Ρεκόρ. Ολοι είχαν προεξοφλήσει την κατάκτηση του τίτλου από τους Τζιαλορόσι. Στη 13η αγωνιστική ήταν ακόμα αήττητη, ωστόσο κατέβηκε στο δεύτερο σκαλοπάτι της βαθμολογίας και έμεινε εκεί μέχρι το τέλος έχοντας μάλιστα 17 βαθμούς διαφορά από την πρωταθλήτρια Γιουβέντους την οποία όλοι θεωρούσαν ξοφλημένη.

Αυτές οι ιστορίες, όπως και της αναμέτρησης του λαγού με τη χελώνα, πρέπει να περιλαμβάνονται σε ειδική έκδοση και να υποχρεώνονται να τις διαβάζουν καθημερινά σε κάθε ομάδα από τον φροντιστή μέχρι τον πρόεδρό της.

Οι τίτλοι δεν κατακτούνται γιατί απλά το θέλουμε. Στο Περιστέρι ο ΠΑΟΚ έχασε λίγη από την τύχη των προηγούμενων αγώνων του – μετά το ματς με τον Ολυμπιακό θα έπρεπε να ανάψει ένα κερί στον Αγιο Δημήτριο – και ένιωσε να υποχωρεί η γη κάτω από τα πόδια του. Οταν θα έρθει η πρώτη ήττα η κατάσταση μπορεί να είναι μη διαχειρίσιμη αν συνεχίσει την τακτική της ετσιθελικής κατάκτησης του τίτλου.